Bure Bödels årsbästalista 2022


Lifvsleda – Sepulkral Dedikation


Även på topp detta år. Det finns egentligen inte mycket att orda om när det kommer till detta band, Sveriges enda relevanta black metal-band 2022 som faktiskt är black metal? Jag kanske överdriver en smula, det finns några fler artister som håller flamman brinnande.


Lifvsleda fortsätter att leverera Djävulens gospel och jag hoppas att de fortsätter på sin inslagna väg några år till.


Dødsengel – Bab Al On


Dødsengel, ett band som “alla” snackat gott om i flera år men som när jag lyssnat inte förstått mig på alls. Förhoppningarna var väl inte skyhöga när jag lyssnade på singlarna inför släppet, men något fångade ändå mitt intresse och när jag fick tillfälle att höra hela albumet så var jag såld.


För att göra det väldigt enkelt så vill jag kalla Dødsengel för Norges svar på Funeral Mist, kanske inte rent musikaliskt men däremot estetiskt och teatraliskt.  


Varierade och genomarbetade låtar, mycket variation på sången och en ständig närvaro av Hin Håle, det är som bäddat för succé. Det kanske är dags att ge de tidigare albumen en ärlig chans när denna satt sig i min ryggrad.


Ritual Death – S/T

Två av tre topplaceringar detta år till norska band, det kan inte ha hänt sedan 1995?
Alla känner säkert till Ritual Death och har följt dem sedan första EPn, det har så klart inte jag gjort utan detta album är det första jag hör med bandet.

Ritual Deaths recept för att lyckas

1 kopp Bathory

1 kopp Von

1 kopp norskt nittiotal

3 koppar Djävulsdyrkan

Mixa väl i den heliga graal

Det är en rätt stökig och tung platta (med black metal-mått mätt) men de mjukar upp det hela med välplacerade syntinslag när de anser att det behövs. Man kan inte kräva så mycket mer i dessa dagar.


Nobla omnämnanden:

Dead Earth – Et Disperdam Illud

Kul att han håller på igen

Haavard – S/T

Den omtalade akustiska plattan har äntligen landat.

Andra band som mer eller mindre fått till något vettigt i år:

Trinitas, Eschatology, Medieval Demon, Djevel & Ultra Silvam.

/Bure Bödel

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: