Här är din död. Henke Forss.

Bure Bödel tar sig ett snack med förintelseförsamlingsfavoriten Henke Forss.

Innan vi ens börjar med den riktiga intervjun så måste du förklara fenomenet ”Mjölbyhaka” för våra läsare.

En mjölbyhaka är en kombination av flera avgörande faktorer i ansiktet. En död blick ackompanjerat av en slapp haklinje tillsammans med en mun som är lite på glänt. Detta var ett mycket vanligt förekommande fenomen på ett fik i Mjölby på den tiden man fick röka överallt och påtåren som kostade fem kronor aldrig betalades.

Hur arg är du idag på det faktum att In Flames lurat dig på royalties under alla dessa år sedan du lade sång och skrev texterna till ‘Subterranean”?

Måttligt. Får dock inte prata om det. Men det känns som att alla redan vet iallafall.

1992 verkar vara det officiella startskottet på din karriär då du släppte demos med både Dawn och Funeral Feast. Efter det rullade det på rätt bra fram till 2008 med diverse olika band och desto fler släpp. Vi ska dock försöka hålla oss till de tidigare åren denna gång. Vad minns du av det tidiga nittiotalet? Hur kom du i kontakt med death metal? Hur kom det sig att du lite senare gled över mer till black metal?

Egentligen är det väl 90/91 när jag pysslade med Brutal Mag. Beror kanske på hur man ser på det. Skitsamma. Jag vet faktiskt inte hur jag kom i kontakt med death metal. Det var en naturlig utveckling för mig. Från heavy metal, till speed/thrash och i mitten av 80-talet så blev det hårdare grejer i och med Celtic Frost (genom en polares morbror) och jag köpte mina första Bathoryplattor 1985 eller 86 på Heavy Sound när morsan bodde en sväng i Stockholm . På högstadiet, 1987 eller 88, började vi beställa plattor och demos från CBR och på den vägen var det.

På samma sätt var black metal en naturlig väg att gå för mig.

Vad är black metal för dig?

Nuförtiden är det egentligen en fråga om energi. Musik jag lyssnar på idag måste ha en energi och ett driv. Så har det i och för sig alltid varit, men förr var även idealen bakom musiken lika viktiga för mig. Så är det inte längre. Många av idealen bakom black metal bär jag dock med mig fortfarande.

Om du får välja ett album som representerar black metal för dig, vilket skulle det då vara?

”De mysteriis dom Sathanas”. Men det är svårt att bara välja en.

Om man gör en sökning på ”Mjölby” på Metal Archives får man upp hyfsat många träffar med tanke på hur pass liten orten faktiskt är. Hur var bandklimatet i början av nittiotalet?

Jävligt svalt. Vi var ju en klick på kanske tio personer som lyssnade aktivt på death metal. Sedan har det ju flyttat in pajsare från grannkommuner och utökat siffrorna. Men det känns som att det är samma folk idag som spelar/spelat i ALLA band från Mjölby sedan mitten av nittiotalet.

Du fick hjälp av Moratrollet Shamaatae att ”föråldra” några texter till Dawn som användes på debuten och den efterkommande EPn, hur kom ni i kontakt med varandra?

Har för mig att det var Dessen som brevpolade med honom. Han gillade Arckanum som fan och det var även hans idé att låta Shamaatae ”översätta” texterna. Blev ju sådär och i retrospekt ganska pajigt.

Jag har beskådat några live-foton där ni spelar på lokal med Dawn, men var ni ett aktivt live-band? Jag kan nog inte dra mig till minnes att jag sett ert namn någonstans på affischer eller annonser för spelningar.

Nej. Vi var allt annat än aktiva egentligen. Vi blåste väl igenom en näve spelningar i närområdet på demostadiet och något liknande efter första plattan, bland annat i Stockholm och Danmark, men sedan blev det inget mer. Vi skulle även över till USA och lira på Milwaukee Metal Fest + en mindre turné, men av någon anledning så ställde vi in.

Hur upplever du att Dawn mottogs av andra band/profiler i scenen? Min uppfattning är att ni var rätt hyllade, stämmer det eller regnade det in mordhot?

Hyllade? Knappast. Jag minns det som att vi var väldigt anonyma. Plattorna fick väl överlag bra recensioner och så vidare, men i och med att folk jämförde oss med Dissection hela tiden så hamnade vi i deras skugga. Har för övrigt alltid tyckt att den jämförelsen är helt knas. Hade folk jämfört oss med Eucharist hade jag fattat.

Mordhotet stod jag för. Hoppas bara Kamijo sagt förlåt till sin brorsa från mig.

Detta är nästan för nytt för att tas upp, men 1995 så var du med och formade Niden Div. 187. Hur less var ni under er existens på att få höra att ni var Sveriges svar på Zyklon-B?

Inte så farligt. Vi hyllade ju Zyklon-B via Niden. Känns inte som man kunde fått en bättre komplimang.

Detta blir också en på tok för samtida fråga men jag känner att den måste ställas: Hur är statusen med Dawn? Finns ni eller retar ni bara alla fans med att låtsas att ni har något på gång?

Någon sa det så jävla klockrent: att vi är världens mest aktiva döda band. Eller något sånt. Ny platta är ju i inspelningsstadiet, men det går overkligt långsamt på grund av anledningar. Jag gör mitt bästa för att hålla igång FB-sidan så att när/om plattan kommer så ska folk inte ha glömt bort oss. Men jag fattar att folk lackar. Den kommer iallafall heta ”The Fourfold Furnace” och beräknas släppas under 2000-talet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: