Från A till Ö med Heidenhammer. V som i VALHALL.

valhallMer Fenriz. Den här skivan kan jag helt utantill och den är tillika en av de jag skattar allra högst i samlingen. Samt en av de skivor jag tycker är svårast att placera in i ett fack, vilket jag i och för sig brukar se som ett osedvanligt gott tecken på att man kommit något bra på spåren. En del väljer att kalla det här för doom, men jag kan i ärlighetens namn inte höra några direkta likheter med den genren i övrigt. Då några texter och delar av bandets framtoning kan ge vissa associationer till vad som normalt brukar hamna i stonerfacket, kan jag förvisso förstå att de ibland oförtjänt hamnat där … men musiken är så mycket mer. Någon sorts blandning av hårdrock, folkmusik, 70-talssväng med Hammondorgel som extra krydda, stoner och doom kanske är en något sånär adekvat beskrivning. Och med riktigt intressanta och välskrivna texter. När jag tänker efter, kan kanske VALHALL vara Norges svar på LAKE OF TEARS. En liten detalj är att jag dock aldrig lyckats bli klok på vad som sjungs i låten ”Past era”, varför jag frågade keyboardisten i bandet någon kväll på Elm Street. Dessvärre kunde inte han heller ge något svar, så jag undrar fortfarande.

Men, det viktigaste med den här plattan är att det verkligen är hits rakt igenom. Varenda en av låtarna naglar sig fast i huvudet efter ett par genomlyssningar och jag tycker aldrig att de blir tråkiga. Några rättshaverister stör sig på sången då den kanske inte alltid är helt tonsäker och dessutom väldigt nasal, men jag tycker det passar som hand i handske. Långa diskussioner har förts under vår församlings bönemöten om huruvida det möjligen är denna vokalist som luftar strupen under ISENGARDs brakhit ”Our lord will come”, särskilt då VALHALL specifikt tackas på konvolutet till ”Vinterskugge”. Har dock inte stött på någon information som skulle kunna bekräfta detta.

Då jag tycker att albumet är ett litet mästerverk är det väldigt synd att inget av bandets andra alster är i närheten av samma kvalitet. Den i och för sig ganska fyndigt titulerade föregångaren ”Moonstoned” framkallar mest gäspningar, och den långt senare och makalöst försenade ”Red planet” mottogs mest från mitt och andras håll med en axelryckning. Trist.

/Heidenhammer

13 svar till “Från A till Ö med Heidenhammer. V som i VALHALL.”

 1. Att du kunde undvika att kommentera omslaget förbryllar mig å det yttersta.

 2. Utplåningsprofeten Says:

  Att Valhall tackas på Vinterskugge beror nog på att Necrohell-portan ägdes av bröderna Sorkness. De tackas väl på Høstmørke också, men inte på de Darkthrone-album som spelades in med Necrohell. Märkligt.

 3. Turn back to the ancient groove

  I get stuck with people of today
  It’s a shame but I don’t know who to blame
  This is not my case of what I’ve gotta be
  Why didn’t you let me go another way

  Turn back to the ancient groove

  My heart is set to be free again
  Cause I have dragged the burden of this life
  My must I live through a merciless day
  Why didn’t you let me go another way

  Turn back to the ancient groove

  • Heidenhammer Says:

   Man tackar för upplysningen! Hur fick du tag på texten?

   • Lyssnade och skrev ned det jag hörde, så sannolikt inte helt korrekt. Det framgår dock rätt tydligt att vi ändå inte har med något djupare lyrikpriskandidatalster att göra. Ska vara ”Why” och inte ”My” där i början på näst sista versraden, förresten.

 4. Vad är kopplingen till Fenriz? Jag hajar inte :/

 5. Kristoffer Says:

  När fan kommer fortsättningen? Vi väntar alla spänt på W-Ö!

 6. Tjacka plattan på Tradera pga detta blogginlägg, jag vart kär i plattan direkt efter ett varv.

 7. Erik (Void) Says:

  På riktigt nu!
  I vintras blev vi lovade en Nordvis-special. Where the fuck is it!?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: