Från A till Ö med Hatpastorn. J som i JOTUNGHEIM.

Om någon i läsekretsen funderar på att starta ett band. Skaffa ett bandnamn på ”J”. Då slipper ni trängas i skivhyllorna. När jag ögnade igenom samlingen så fanns det få band som jag egentligen hade någon lust att skriva om. JUMALHÄMÄRÄ är ju lite festliga då någon i bandet tyckte det var en bra idé att lappa fast en dildo i pannan inför en livespelning. Den enhörningen hade jag gärna sett. I övrigt är deras ”Resignaatio” som släpptes 2010 inte alls så tokig. JUDAS ISCARIOT tänker jag absolut inte prata om idag. Det blir en längre specialare i framtiden, tro mig, det bandet har kommit undan lindrigt. JOYLESS faller inom samma kategori som JUDAS ISCARIOT, här räcker det inte med någon blänkare. Som sagt, det var ganska tunnsått på intressanta band på den här bokstaven.

Heidenhammer kom senare på besök och vi diskuterade länge om band på ”J”, dock utan att komma fram till något vettigt. I vild desperation började vi söka efter band för att se om det var något uppenbart vi missat.

Då fann vi det.

JOTUNGHEIM från Ryssland.

JOTUNGHEIM släppte bara en EP, ”Путь в Сваргу”, från 2008. Det är lite oklart om detta var ett soloprojekt, men jag tar för givet att Iscariot sköter rubb och stubb själv. Det låter då som det.

JotunggeimiscariotPå bandfotot kan vi beskåda en riktig brakryss med en legendarisk problemlugg. Iscariot kan vara allt mellan 12 och 50 år gammal. Det är som svårt med ryssar ibland.

Musikaliskt rör det sig om nonchalant pagan black metal med spännande basgångar och stor underhållningsfaktor. Det som är så underbart är att ju längre musiken går, desto sämre spelar han så mot slutet är det svårt att inte kvida fram ett hest gubbskratt. Samtidigt är det ganska catchy.

JOTUNGHEIM är ett solklart exempel på lökiga band som gör mig på bra humör.

Vi kör ”Огонь Перуна”. Den har som allt. Låten inleds med ett stämningsfullt gitarrplink som doftar en smula polska FULLMOON (”Carpathian windspirit”) för att sedan urarta totalt i en härva av desperata trummor, kacklande sång, dagcentergitarrer och ansvarslösa basgångar. Trots detta är det omöjligt att inte sitta med ett vargflin och förnöjt knäppa med fingrarna.

Det blev som sagt bara en EP med JOTUNGHEIM. Det var nog lika bra.

På återseende.

/Hatpastorn

2 svar till “Från A till Ö med Hatpastorn. J som i JOTUNGHEIM.”

 1. Kristoffer Says:

  Det har du fan rätt i. Har inte tänkt på det innan, men när det kommer till black metal så kan jag på rak arm bara komma på Jotunheim, om det så är det polska eller svenska Jotunheim. Sen är det bara nåt enstaka death metalband, ett doomband och en drös grindband. Det är fan torrt på J-fronten. Ibland lär man sig något här på sidan; det är inte bara garv ni bidrar till. Nu i valtider när alla partier kommer med floskler, framförallt när skolan är en så stor fråga, så borde ni ju höra av er till alla partier och meddela att ni har lösningen på de dåliga betygen bland elever; ni har kommit på hur man gör inlärning underhållande – man blandar det bara med obskyr black metal-fakta. Eller varför inte starta ett eget parti? Vi kan säkert få ihop 1500 underskrifter så ni kan registrera partiet och ställa upp i riksdagsvalet.

 2. Erik (Void) Says:

  ”Legendarisk problemlugg”
  ”Ansvarslösa basgångar”

  Kan inte sluta fnissa trots mitt sällskap med ovetande och oinsatta människor.

  Skönt att se att Pastorn fokuserar på bloggen istället för annat tjafs, typ arbete, rep etc.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: