Från A till Ö med Hatpastorn. K som i KUXAN SUUM.

kuxan logo”K” är en riktig kvalitetsbokstav och här blev det återigen svårt att välja bland godsakerna. Sist jag pratade om KUXAN SUUM på dessa sidor var i april 2011. Då gällde det logorecensioner och en snabb inblick bland de amerikanska Black Twilight Circle-banden. För att snabbt fräscha upp minnet om ni glömt bort något så är BTC en grupp amerikanska svartmetallband som håller bra kvalitet. De flesta av banden kretsar kring Volahn, eller Eduardo Ramirez som han egentligen heter. Förutom att vara en multiinstrumentalist av rang har han en jävligt grym skinnjacka samt ett melodisinne som inte går av för hackor. Visst, han gillar att nypa riff från det norska 90-talet, men när blev det ett problem?

Det blev en liten hype kring de här banden för några år sedan men den verkar ha dött ut. Det tackar vi för. Hypemaskinen är nämligen som en gräshoppssvärm som sveper fram och lämnar ödeläggelse efter sig. Kan folk inte bara vara lite konsekventa och tycka att saker är bra istället för att tokdyrka något i 2 veckor och sedan kliva på nästa stora sak och hävda att det man ansåg vara guld för 14 dagar sedan är ute och sämst. Visst, det finns band man helt enkelt växer ifrån, men det brukar ta betydligt längre tid än det mardrömstempo man ser i forum och liknande. GHOST är ett riktigt bra exempel. Jag vet inte hur många jag sett som kysste deras fötter i början, köpte allt och tjatade sig fördärvade för att sedan sälja allt de köpt och hävda att det här aldrig var bra. Ett beteende jag aldrig kommer att förstå.

Som sagt, att försöka begripa sig på hur folk tänker är omöjligt.

Så, nu har jag fått det ur systemet. Nu blir det KUXAN SUUM.

Det enda man egentligen behöver bry sig om är den självbetitlade samlingsvolymen som släpptes 2012. Den består av 2 låtar. Inget krångel. Däremot kan den vara svår att få tag i då det alltid ska vara så förbannat limiterat och märkvärdigt. Om ni tycker att 2 låtar är alldeles för lite så var lugn. Plattan är nästan en halvtimme lång så man får många riff för slanten.

Musikaliskt är detta rörig och hypnotisk svartmetall av finaste sort. Arrangemangen är obegripliga, men vad spelar det för roll när man blir matad med kanonparti efter kanonparti. Här gäller det att bara luta sig tillbaka och kanalisera. Herr Ramirez är en hejare på att frammana den där specifika svartmetallatmosfären som träffar en rätt i själen. Detta är inget man lyssnar på tillsammans med polarna utan det här ska avnjutas i total ensamhet. Det transliknande tillståndet som uppstår är magiskt.

I sedvanlig ordning är produktionen helt i min smak. Man behöver inte alltid höra vad som spelas för att man ska hamna i rätt sinnesstämning. Det är relativt sparsamt med vokala insatser men när de kommer ligger de duktigt högt i mixen och de här lirarna är inte rädda för att använda eko. Två tummar upp.

En annan sak jag gillar med BTC-banden är att många av dem lånar estetik och textupplägg från Maya-kulturen. Ett ämne som inte direkt tjatats sönder genom åren. Bandnamnet KUXAN SUUM … äh, jag rippar förklaringen rakt av från Internet:

In Mayan astrology, Kuxan Suum are streams or portals which allow the disciple to travel between realities. They are made of ‘life-force consciousness’ emanating from Hunab Ku, the centre of the cosmos.

Med andra ord ett namn som väcker ett betydligt större intresse än låt oss säga … INFERNAL DOMINION. Naturligtvis fanns det ett band som hette det. Låt oss hitta på något annat supergeneriskt. DARK WINTER. Hoppsan, det fanns 3 band som kallade sig DARK WINTER. Ett försök till. COLD ABYSS. Vad trött jag blir. Det bandet fanns också. Från Brasilien. Naturligtvis. De har släppt en EP 2012 som heter ”Beyond the dark horizon”. Fräsch titel.

Jag skämtar inte nu. Jag skrev in de tröttaste namnen jag kunde komma på och sökte på surnätet. Samtliga fanns.

Såvitt jag vet har Ramirez inte släppt någon ny musik på över 2 år. Det kan vara så att han sagt det han ville ha sagt och då är det bra så. Om så är fallet slutar han på topp. Däremot skulle det smaka med nytt material med antingen VOLAHN eller KUXAN SUUM.

Detta rekommenderas till er som har tålamod och intresse för atmosfärisk svartmetall av 90-talskaraktär som växer med lyssningarna.

På återseende.

/Hatpastorn

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: