Söndagsfunderingar.

Hellre en rolig lögn än en tråkig sanning.

Så brukar Heidenhammer sammanfatta all den mytbildning som hängt med svartmetallgenren sedan dag ett. Jag håller med. Det är betydligt roligare att tro att Quorthon bodde i en grotta till bredden fylld med sataniska fladdermöss än att han bodde i Stockholm. Det är förmodligen därför som källkritiken inom denna genre brukar vara hyfsat otillförlitlig. I tio fall av tio borde det räcka att journalisten ställer en extra fråga för att punktera eventuella lögner, men det gör man ju inte för då blir det inte lika trevlig läsning. Vi minns när DARK FUNERAL i en intervju sa att de skulle bosätta sig i ett slott i Transylvanien och härska. Min spontana tanke var ”hur fan ska det gå till”. Det finns nog ingen annan genre där musiker verkligen kan ta i från tårna och kläcka ur sig allt mellan himmel och jord och komma undan med det. Märkligt, men samtidigt helt fantastiskt. Det har gått så långt att är det någon musiker som dör i en olycka eller via en sjukdom så antas det direkt att det rör sig om självmord eller något annat spektakulärt.

Ta Nattramn från SILENCER som exempel.  Det finns folk som än idag är fullständigt övertygade om att han skar av sig sina egna händer för att sedan sy dit grisfötter. Inte ens tidningen En Ding Ding Värld hade släppt igenom den storyn. För det första, att skära av sina egna händer är inget man gör i en handvändning.

Ragga-dish.

nattramn2Om vi leker med tanken att han nu skar av sina händer. Hur bar han sig då åt för att sy fast gristassarna? Använde han fötterna? Munnen? Vi behöver inte ens gå så långt. Om han nu skar av den ena handen. Hur bar han sig åt för att skära av den andra? Visst, han kan ha haft hjälp av någon, men hela historien är så osannolik att det är rimligare att tro att Mortiis inte har en mask utan han ser ut sådär på riktigt. Det finns garanterat folk som tror det med bör kanske tilläggas. Man upphör aldrig att förvånas. Nu när jag tänker efter finns det säkert någon och med någon menar jag en obstinat sydamerikan, som i detta nu är bombsäker på att Nergal från BEHEMOTH har ett riktigt horn i pannan på omslaget till ”Satanica”.

Just mytbildningen kring Nattramn är galet fascinerande. Snacka om ett band som gjorde helt rätt. Först en demo ingen jävel brydde sig om, sedan en fullängdare som var bra rent musikaliskt, men med sånginsatser som kräver tålamod. Lägg därtill råa foton, rykten i mängder, extremt få intervjuer och sedan ett nedlagt band. Allt enligt svartmetallpedagogikens ABC.

Det har nu gått så långt att folk, och jag skämtar inte nu, klär ut sig till Nattramn på Halloween. Det är bara en tidsfråga innan någon gör en skräckfilm med karaktären Nattramn i huvudrollen. Kom ihåg att ni läste det här först när ni står i biokön. Här är några bilder jag fann efter en snabb Google-sökning. Det fanns betydligt fler på Instagram.

nattramn_and_t_8000_by_satanium666-d5inij8

nattramncosplay

nattramnkostym

Sedan har vi alla dessa teckningar. Att rita eller måla av sin favoritartist är inget konstigt, en del av verken är till och med riktigt bra. Dessvärre är det många av dem som doftar en hel del Lilla Sportspegeln. Nu blir det söndagsunderhållning för hela slanten. Kan ni gissa vilka artister följande bilder föreställer?

adam_michal__nergal__darski__by_xblackempress-d7bp9va

dani filth

dimmu_borgir_mask_by_thejokerking88-d32sq3u

Euronymous_by_You_Lied

gorgo

greven

gylve_fenris_nagell__fenriz_of_darkthrone__by_stuffedbird-d5jc6cb

 

Ihsahn_by_SombreFloe

Kim_Carlsson_HYPOTHERMIA_ll_by_Achul

kim_carlsson_study_i_by_teezee92-d5p95hz

kvarforthteckning

kvarforyth-teckning

kvitravn

mortiis 2

nattramn_s_scream_by_supermaoboss-d5lbo15

sargeist

satyr

shagrath

tom_g_warrior_by_punkrockernanachan-d509rxo

varg vikernes

På återseende.

/Hatpastorn

 

13 svar till “Söndagsfunderingar.”

 1. Erik (Void) Says:

  Märkligt. Sitter faktiskt och lyssnar på ”Taklamakan” med Silencer när jag börjar läsa inlägget. Lurigt som fan. Kanske är Nattramn närvarande i en parallell verklighet och kunde se in i framtiden att jag skulle läsa Hatpastorns likpredikan och på ett undermedvetet sätt påverkade mig att lyssna på Silencer. (Något jag för övrigt inte gjort på åratal) ”Death-pierce me” blir inte mindre obehaglig efter detta.
  Hörde jag eventuellt grisklövar skrapa mot laminatgolvet i hallen…….?

  • Du ser, mer än hälften av filmmanuset är redan skrivet! Typ som The Ring fast CD och med grisklövsman istället för långhårigt asiatiskt flickebarn.

   • Jag hade gått på premiären, i 3D! Självklart ska det delas ut ”fake-grisfötter”.

 2. Wulfahariaz Says:

  Skulle Dark Fjuneral verkligen härska i Transylvanien? Som jag minns det skulle de flytta dit, men i senare skede tänkte sig Ahriman att han skulle sitta på en tron och härska i helvetet.
  För övrigt är det lite underligt att Falconers nya skiva heter Black Moon Rising.

 3. Getvarg E Says:

  Vargmålningen vill jag ha på väggen. NU.

 4. Kan ju NÄSTAN slå vad om pungen att det är folk från sydamerika som målat alla dåliga porträtt. 😉

 5. Länkade Kvarforth bilden i en Shining grupp och det blev en meme på en gång. 😛 https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpf1/t1.0-9/10422246_10152536370737625_3099094318112865423_n.jpg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: