Expedition Hatpastorn: Ia-band från Ia-land

Två sekunder innan jag somnade fiser hjärnan ur sig ”Ia-band från Ia-land”. Ett eko av den meningen sjöng i roten samma ögonblick som larmet ringde på morgonen. Så nu sitter man här och kliar sig i skallen över vilket Ia-land som rymmer Ia-band!

Och för er nytillkomna som inte förstår någonting av detta, ett Ia-band är ett band, ofta symfoniskt gothknull eller folkmusik i metalskrud, vars bandnamn slutar på Ia. Tänk Sirenia, Mortemia, Kalisia, Tristania och så vidare. Det är en helt egen genre kan man säga. Ett Ia-land är således ett land vars namn slutar på Ia. Ni vet, Somalia, Liberia, Latveria och så vidare.

Kan dessa två företeelser kombineras och vad händer då?

Let´s find out!

Från Bolivia har vi i alla fall Acedia.

De hotar med folkig black metal och fick bara ur sig en demo, 2006 års ”Jallalla” innan de lade ner verksamheten. Två släppta låtar sedan starten 1997. Är det Bolivias svar på Malign? Bandfotot blandar och ger. Kaffedrickning, rosa kepsar och snabba glasögon.

Internet är fan bäst för hela demon finns på Youtube. Det låter som väntat, även om blåsinstrumenten har ett mer långsamt gubbvibrato än man är van vid. Tänk panflöjtsindianer som ackompanjeras av finska metalsnubbar i ljusa jeans och mopedmustach. På den här nivån har man släppt igenom tidigare. Att kalla det för ett fynd är att ta i, men … ja, nog fan vill jag ha det här släppet i hyllan. Snygg logo med.

Colombia, här bör det vara lätt att hitta något. Finns oändligt med band från denna stat i nordvästra Sydamerika. Det flesta skitdåliga givetvis.

Tragedia. Jackpott.

Colombiansk gothic metal med två fullängdare släppta. ”Tragedia” från 2007 och ”Negro invierno” från 2017. En brutal medlemsrotation har de haft med genom åren. Hoppla hoppla! En musikvideo minsann! ”Flor de mal”.

Kompetent, men inte min kopp. För lång låt, för få intressanta riff.

Malaysia. Ia från Malaysia. Har höga förhoppningar här. Finns mycket guld från Malaysia, alltså riktigt guld. Många tidiga black metal-band som Beherit och Darkthrone brevväxlade med i forntiden. Sedan försvann alla de gamla malaysiska black metal-banden och jag blir inte klok på varför. Militärtjänstgöring? Någon samhällsförändring? Förbud? Det går säkert att ta reda på svaret, jag har bara inte tagit mig för.

Vi kör Abyssia när vi ändå pratar om black metal, även om detta är ett lite senare gäng. En demokassett blev det, ”Forest …” från 1996. Det här är riktigt hyfsat. Att de lyssnat på Katatonia är nog ingen hemlighet när man tar sig ett par minuter in i slagdängan ”Age´s of the Earth”.

Om jag hade gjort det enkelt för mig hade jag tagit ländernas engelska namn, DÅ är det gott om Ia! De svenska versionerna av landsnamnen gör att mycket faller bort och de som finns kvar … ja, Somalia och Liberia och gängen har rätt ont om metal-band. Känns som att de har fullt upp med annat.

Jaha, vad gör vi då? Det får kanske bli ett till inlägg framöver. Expedition Hatpastorn: Ia-band från Ia-land där landet ifråga skrivs med engelsk stavning.

Man vill ju komma åt Albania, New Caledonia och French Polynesia.

Nu slutar Te Ruki från det sistnämnda stället såklart inte på Ia, men jag lägger bandfotot här så länge. Stark sås.

Annars då? Bilen går bra? Ja, jag kanske inte hade så mycket mer på hjärtat denna vecka.

/Hatpastorn

5 svar till “Expedition Hatpastorn: Ia-band från Ia-land”

 1. Gott at se ni skriver lite nu när høsten er her. Men jag tycker det blir litt lite material om Jørn från Hades.
  Skriv mer om historier från turneer och spelningar.

  Jag upptäckte eran Podcast. Rent guld selv om det er några år sen!

 2. K.U.B.U.S.F.W Says:

  Uärgh!

  Älskade Pastor, Jag Hatar dej!
  (Eller vad som nu är kᛟrrekt/trve sätt att uttrycka sin rena uppskattning!)

  Aldrig varit nå Twin Peaks fan o lär väl på pin kiv aldrig bli heller men jag vet med all säkerhet att David Lynch är pisslack på att hans enligt andrahandsuppgift storstilade comeback fullständigt skits i av undertecknad, till (h)rungande förmån för Hatis et als!

  Hatpastorns Likpredikan anno 2022 = Den Hornkrönte Konungen tillika obestridlige svartmetallbloggmotsvarigheten till Abyss Studios okt-nov 1996 vad gäller produktivitet och kvalle!
  Vargen ylar i kommentarsfältets skog!

  (Ta den referensen så ska jag på min svartnade heder stödköpa tio ex av den rosa skäms-passet boken! Detta e inget skämt!)

  All Hail!

  • K.U.B.U.S.F.W Says:

   Ps! Håller såklart med Baggen ovanför -mera Jörn!
   Även Stubbo-Butcher kunde gott få tilldelat sej en tillrättavisande oknäppt gladiator boot (et jag, Hatis, et jag – vafan tänkte man egentligen?) eller 2 i ändalykten, i synnerhet nu när han fått harva såpass fritt i (ifs utmärkt sevärda) Helvete 2020!

   Ps 2! Klämt danska ”Satans Sorte Vinyler” än? Legendarisk skämskudde på Kvarforth, även med Kvarforth-mått mätt!

 3. På tal om Ia-band och Catamenia picture discs:
  Jag hade totalt förträngt dessa finska herrar men nu fick jag flashbacks till tonåren. Jag kan väl inte vara den enda som hoppade till över den skamlösa rip-offen ”Dreams of Winterland”? Till och med texten använder samma typ av bildspråk som låten den rippar.

  Ame Bibabis ”Chin up high” är numera ett återkommande inslag i hemmet så det tackar jag för. Även de tyska hardcoregrabbarna som flaxar med armarna har förgyllt en stund eller två. Mer filmkvällar tack!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: