Att köpa skivor

Vart börjar man ens? Det är såklart något sjukligt med att samla på saker. Någon gammal instinkt från stenåldern som triggas igång. Man måste ha, annars dör man. Problemet är bara att den där instinkten fått fnatt så istället för att man paniskt samlar nötter och bär inför vintern samlar man på skivor med Ancient. I bästa fall. I stunder av klarhet börjar tron vackla. Som när man stolt intalar sig själv att en komplett katalog med Twin Obscenity borde finnas i varje människa hem. Heidenhammers bättre hälft satte huvudet på spiken när jag och Hammaren febrigt satt och skröt om våra senaste ”klipp”. Ren irrationell eskalering, kallade hon det. Jo, det stämmer. Men å andra sidan blir livet lite roligare när man har allt med Troll. Vilket Troll? Ja, bägge norska såklart. Till att börja med.

När man var liten och hade ont om pengar satt jag fan och dagdrömde om alla skivor jag skulle köpa om jag vann pengar. Den gula märkpennan markerade myndigt allt man var intresserad av i allsköns kataloger. Mindfulness, innan det struntordet ens fanns. Såhär i vuxen ålder ser det nästan likadant ut. Den stora skillnaden är väl egentligen att man blir HELT JÄVLA VANSINNIG på det här priserna vissa skivor betingar. Här sitter man liksom och blir lite småsugen att ha polska Themgoroths första platta från 1995 och så är det någon jävla tjeck på Discogs som vill ha FYRAHUNDRA spänn för möget! Aldrig.

Det slutar heller inte riktigt där. Oftast hittar jag en skiva som jag faktiskt är ute efter, surnar till över priset och istället kollar igenom säljarens övriga utbud och det hela slutar med att jag köpt 20 plattor jag kanske inte riktigt behövde för tre gånger högre pris än den där skivan jag faktiskt ville ha. Billigt blir snabbt dyrt när hjärnan tycker att tyska Nordlys demosamling är essentiell lyssning. Fnissigt band för övrigt. Ett band som startade som Fjell, bytte till Nordlys och blev så jävla mobbade att de bytte namn till Pest, sedan Die Pest, Schwarze Wut och sedan tillbaka till Nordlys igen.

Ja, det är mycket att stå i när man är dum i huvudet. Var länge skeptisk till Discogs för det kändes ”för enkelt”, men efter allt strul som varit med att köpa skivor från Tradera eller Facebook-grupper ska det mycket till innan jag öppnar börsen där igen. När det går snabbare att köpa skivor från någon glad ukrainare eller vitryss är det ett tecken på att något är fel. Här kommer förresten en kort lista över saker som kan driva en till vansinne när man handlar från exempelvis en Facebook-grupp:

 1. Säljaren har inte Swish
 2. Säljaren ”skickar skivorna idag” för att sedan ursäkta sig två månader senare med att det varit struligt på senaste
 3. Säljaren skickar skivor som saknar booklets, baksidor etc utan att informera om det i annons
 4. Säljarens Messenger ”har fungerat konstigt på senaste” och svarar inte på de första elva dödshoten man skickat. Dock fungerar Messenger alltid när man ska få bankuppgifter/Swish. Märkligt det där
 5. Säljaren paketerar som ett slan
 6. Säljaren ”lägger ut annons i flera grupper” och har noll koll på vad som sålts och vad som finns kvar
 7. Säljaren skickar inga skivor och försvinner från jordens yta
 8. Säljaren lägger ut en annons per skiva istället för att samla ihop allt i en annons
 9. Säljaren har en potatis som kamera, tar bilder på skivorna och orkar inte skriva ut vilka skivor det är
 10. Säljaren sätter inte ut pris vilket urartar i en tragedi i kommentarsfältet
 11. Säljaren lägger ut ett obrytbart paket med en bra skiva och tre kassa. Det är därför jag har alla Old Mans Child för övrigt
 12. Säljaren hävdar att det är ett original och … ja, ni fattar vart det här är på väg
 13. Säljare som köper en miljard Drudkh-skivor från TPL för 69 spänn styck för att sedan sälja dem på Facebook för 79 kr styck. Vilken otrolig avans ändå
 14. Säljaren lägger ut en annons, för att sedan DIREKT åka på semester i tre veckor
 15. Säljaren har inget hum om världsliga saker som vikt och hur världen fungerar så de vill ha 60 kr i porto för en enkel CD, utan ask
 16. Säljaren lägger ut ett ”fett paket” med tre Carnal Forge-promos för femhundra spänn och blir sedan lite grinig över att annonsen inte ens fått en like
 17. Säljare som på fullaste allvar, i den verklighet vi lever i, vill ha 900 pengar för Vinterlands debut
 18. Säljare som Elgiganten-lockar med massa bra fynd i listan och sedan är hälften av alstren man vill ha ”borta/redan sålda” och där står man med Bloodthorns ”Genocide” och en mellangiv med Black Funeral kvar som egentligen mest var menade som utfyllnad så man kan kräva fraktfritt men nädå det slutar självfallet med att man köper skiten OCH betalar frakt och tro inte på fan att man i dumhetens namn nästan tjatade sig till något helt jävla olyssnat oband från No Colours bara för att ha något att täppa igen hålet i sin själ med
 19. Säljare som lägger upp bra skivor till bra priser när jag inte är på Facebook så att Heidenhammer, den ormen, kan roffa åt sig och sedan bjuda på kaffe och bullar (svingoda) och skrocka i mjugg när han daskar fram godbit efter godbit och där står jag som en fullkomlig idiot eftersom jag inte har Mundanus Imperium-minin och INTE FAN tänker jag hosta upp Discogs-kontanter för DEN
 20. Säljare som vägrar lägga ut Astaarths första demo till försäljning. Till mig

Fan vad jag surnade till nu! Det enda jag vill är att få köpa en skiva jag vill ha för ett rimligt pris och sedan få den levererad inom skälig tid. Ska det verkligen vara omöjligt?

Värst är när man bockat av gud vet hur många exempel i listan på ett och samma köp och när man äntligen får hem paketet inser man att man kanske inte riktigt behövde de där skivorna i sitt liv. Heidenhammer hamnade i krig över en mellanplatta med … vilka fan var det? Det kan ha varit Lunatic Gods eller Tales Of Darknord. Den kullen valde han att dö på. Otroligt roligt givetvis. För mig.

Jag har länge funderat på om man kanske skulle göra en sådan där haul-video när jag och Hammaren väl får hem något så ni kan följa med och se hur dumt det faktiskt kan bli. Eerily hauling winds, kommer den eventuella serien heta såklart. Jag får se.

Nä, om man skulle lyssna på lite nya skivor man just fått hem? Nu ska vi se … Nordlys demosamling, ja. Den är bitvis riktigt hyfsad. Vad har vi här då? Ryska Grom. Gitarristen kallar sig för Helg. Tio spänn, man har ju köpt plattor på sämre premisser. Dimension F3Hs debut, tydligen skulle jag ha alla skivor med det gänget. Det blir ju så. Snötårars demosamling. Ett felbeslut. Myrkr är faktiskt bra så den lyssnar jag nog inte på ikväll. Samael … äh, ”Solar soul” köptes mest för att ha allt. TVÅ WeltenBrand! Till mitt försvar finns det en Summoning-koppling och då är vi på rätt nivå. Hmmm, detta var kanske inte mitt bästa paket jag fått. Och vet ni var det sjukaste är?

Håll i er nu.

Nu var det inte många kronor jag lade för dessa plattor, men jag köpte dem i vredesmod över att säljaren vill ha flera hundra för ständigt aktuella Enochians ”Night monumental evil”!

På återseende

/Hatpastorn

Ett svar till “Att köpa skivor”

 1. Proscriptorsson Says:

  De där säljarna har en enda sak gemensamt – att de borde tvångssteriliseras.. jo förutom punkt 2, 3 och 4 då — det där packet skall utplånas från jordens yta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: