Från A till Ö med Heidenhammer. Ö som i ÖLÜM.

ÖlOK, jag erkänner. Jag äger inte den här skivan i dess fysiska format. Jag hittade bandet på Metal Archives, då jag inte på rak arm kunde komma på något band på bokstaven Ö jag ansåg vara intressant nog att ta med. Norska ÖRKENKJÖTT spelar tydligen någon sorts proggmetall, och där drar jag fan min gräns.

Istället ger vi oss iväg till Turkiet. Den enda information jag hittar om det här bandet är att musiken ska bestå av depressiv självmordssvartmetall blandat med ambient. Ett väl beprövat koncept, oftast med fasansfulla resultat. Är då detta ett undantag?

”Ölüm is Turkish for death”. Ja, det är den information som står till buds, bortsett från hemort och backkatalog. Då passar det väl bra att via MySpace lyssna på ÖLÜMs låt ”Ölüm” från demon ”Ölüm”.

Och jag får erkänna att det alls inte är så tokigt. Spontant tycker jag att detta påminner om samarbetet mellan Jarboe och NEUROSIS, en skiva jag tycker är gravt underskattad. Till skillnad från de flesta plattor i ambientgenren låter den och denna faktiskt genuint obehaglig. Dissonanta flöjtljud blandas med diffusa ackord och repetitiva trumrytmer. Om ni tänker er att BURZUMs ”Gebrecklichkeit” del ett och två hade ackompanjerats av en släpig trumtakt och konstiga ljud, hamnar ni ganska rätt.

Tyvärr blir det också ganska fort långrandigt. Effekten vill inte riktigt hålla i sig, då det krävs åtminstone en tillstymmelse till variation för att hjärnan inte ska göra en Van Helsing och göra något helt annat än att lyssna. Som bakgrundsmusik funkar det dock utmärkt, så jag ska faktiskt ta och läsa någon skräcknovell med detta puttrandes i bakgrunden.


Hatpastorn här. Då ÖLÜMs låt ”Ölüm” från demon ”Ölüm” inte fanns att tillgå på Youtube bjuder jag på hela Ölürken-demon från samma år. Den är inte alls tokig.

Och med detta, har jag nått väga ände. Åtminstone sett till det svenska alfabetet. En vacker dag ska jag ge mig på en likadan vandring till. Men då med de arabiska och kyrilliska alfabeten.

Det lär bli en rå historia.

Tack för kaffet.

/Heidenhammer

2 svar till “Från A till Ö med Heidenhammer. Ö som i ÖLÜM.”

  1. Kristoffer Says:


    Där har vi Ölüm från Ölüm av Ölüm. Så den fanns där.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: