Från A till Ö med Heidenhammer. X som i XYTRAS.

xytrasEn trend som idag torde vara fullkomligt passé och bortglömd var att medlemmar i band gav sig på att göra instrumentala och orkestrala versioner av tidigare släppta låtar. Ihsahn lade ut en trevare på 1997 års EP ”Reverence” av EMPEROR, där han gjorde en syntbaserad tolkning av ”Inno a Satana”, då omdöpt till ”Opus a Satana”. Resultatet lät som bakgrundsmusiken till Fångarna på Fortet. Något år därpå valde han att återta sitt gamla bandnamn och tillika föregångaren till EMPEROR, THOU SHALT SUFFER, för att under denna namne spela in och släppa en hel skiva med liknande musik, skapad av en orkester bestående av ettor och nollor. Än idag förstår jag inte vitsen med att släppa skivan under namnet THOU SHALT SUFFER då förlagan spelade atmosfärisk death metal. Än mindre tycker jag om resultatet. Namnet på själva skivan var dock betydligt mer passande – ”Somniferum”. Maken till sömnpiller hade inte hörts sedan … XYTRAS ”Passage”.

Detta är då Xy från SAMAEL som valt att göra något snarlikt, fast då med låtar från sitt huvudbands skivor ”Passage” och ”Exodus”. Trots att SAMAEL är ett av mina absoluta favoritband kan jag säga att den här laserplasten inte snurrat många gånger i spelaren. Visst är det kompetent arrangerat och framfört, men Jesus Kristus vad tråkigt det är. Att göra en sådan här version och slänga med den som extramaterial på någon singel eller EP kan jag väl till viss del förstå poängen med, men vem i guds namn kan med handen på hjärtat säga att detta är ett utmärkt komplement till plattorna de är baserade på?

Lagom till nästa skivsläpp med det egna bandet ska jag istället spela in en trippel-CD med bossa nova-versioner av hela vår backkatalog.

Tack för kaffet.

/Heidenhammer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: