Från A till Ö med Heidenhammer. P som i PAN.THY.MONIUM.

”Dream II”, en EP med en av Dan Swanös kanske mer okända konstellationer. Tittar man på medlemslistan återfinns mig veterligen ett gäng medlemmar i andra band Swanö spenderat tid på att komponera ballader åt.

panthymoniumDet kanske bör sägas på en gång att jag aldrig varit helt biten av hans musikaliska verk. För det första är de helt enkelt för många, särskilt om man då också inkluderar de band som knappt släppte skivor. För att ta sig an dem antar jag att man först måste uppskatta hans kändare band i betydligt större utsträckning än jag. Om det är någon musiker som skulle mått bra av att sammanfattas på någon slags ”Best of”-samling eller helt enkelt en playlist med noggrant sorterade bitar från katalogen, är det nog han.

Nåja. PAN.THY.MONIUM (vilket namn …) låter dessvärre sämre än vad jag mindes. Jag lånade den här skivan för evigheter sedan av Dr Panzram, och det är samma exemplar som nu ljuder i vardagsrummet medan snön tungt faller utanför. Ja, det är i slutet av mars när detta skrivs, men vi är i Norrland.

Om det här bandet var före sin tid vet jag inte, men det kan nog vara lätt att tro. För tiden lite mer udda instrument som framträdande keyboards och flöjtar förekommer, och jag vill minnas att de dessutom använde sig av en saxofon emellanåt. Problemet blir mest att det låter ganska fånigt med bullrande gitarrer och bas, samtidigt som en käck trudelutt ljuder som om den vore tagen från valfri ”Magical sounds of the pan pipes”-samling. Det finns tillfällen när två extremer verkligen inte passar ihop, och även om detta inte är det absolut värsta exemplet på sådant är det heller inte så långt ifrån.

Tja, i ärlighetens namn vet jag inte om det finns så värst mycket mer att säga. Jag hade faktiskt förberett mig på att granska detta mer noggrant, men åtminstone just nu ser jag ingen direkt anledning till det.

Vi får väl se om jag plockar fram den igen år 2027. Det var nämligen tolv år sedan jag lät den snurra på skivtallriken sist.

Fan, vad gammal jag börjar bli.

/Heidenhammer

2 svar till “Från A till Ö med Heidenhammer. P som i PAN.THY.MONIUM.”

  1. Det kanske bara är jag, men låter inte allt Dan Swanö rör vid exakt likadant?

  2. Dom är ju bra ju, Dawn of Dreams plattan är ljuvlig, även Khaooohs har sina stunder 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: