Heidenhammers nekrokontemplationer.

Detta är ett axplock frågor jag på allvar började fundera över en kall novembermorgon. Och med det menar jag på allvar, då jag verkligen skulle vilja veta svaren på dem. Några av dem har jag försökt spekulera kring och försökt mejsla fram någon slags förklaringsmodell. Andra lät jag bara bero. Om någon läsare därute kan ge en sökande Heidenhammer svar, hör av er. Belöning utlovas.

1. Om Necrobutcher.

NBJag och många med mig köpte den där samlingsvolymen ”Metalion – the Slayer Mag Diaries”, då den ändå får ses som någons slags obligatorisk kurslitteratur i Förintelseförsamlingens konverteringsskola. Likt många andra böcker i denna kategori innehåller den några godbitar men otroligt mycket ointressant dravel. Och innan någon ska gå ut på styva linan och protestera ber jag er med handen på hjärtat fråga er själva: ”när lyssnade jag egentligen på EXCITER senast?”. Just det. Det är nämligen sådana band som till 80 procent avhandlas i Jon Kristiansens samlade produktion. Nummer tio undantaget, då.

Likväl. I ett senare nummer, från 2000, intervjuas Necrobutcher ganska precis efter att floppen ”Grand declaration of war” släpptes på Season of Mist. Jag tänker inte kommentera skivan då jag bara blir trött av att tänka på den, utan snarare var det ett uttalande av herr Stubberud som fick mig att höja på ögonbrynen. Karln proklamerar nämligen att det var han och Pelle Dead som tillsammans skrev ”Freezing Moon”, men att det är få som känner till detta faktum.

OK. Nu har jag alltid haft för mig att det varit Euronymous som ensam skrivit allt material fram till och med ”De mysteriis dom Sathanas”. Har jag haft fel? Och i så fall, har jag tre frågor jag ställer Jörn i detta öppna brev till honom.

a) Om detta är sant, och det är du som skrivit musiken till svartmetallens kanske mest klassiska låt – varför i all världen då hyra in en annan gitarrist efter Euronymous död som sedermera får skriva allt material under närmare tjugo år efteråt? Kände du att du hade gjort ditt, för att gå i pension och lägga ut skrivandet på entreprenad likt Walt Disney?

b) Är detta en ren lögn, då de enda som egentligen kan säga emot dig är Greven eller Hellhammer (vilket de knappast lär göra)?

c) Drabbades du av en sällsynt elakartad form av skrivkramp? Ingen skulle klandra dig, men måste det i så fall inte kännas fruktansvärt att släppa skivor som fullkomligt bleknat i jämförelse med det du själv rott ihop?

Vi har rätt att få veta.

2. Det som engang var.

Detta var den första plattan med BURZUM jag hörde. Året var 1994 och jag har kvar digipakutgåvan jag köpte på den där märkliga bok- och skivbutiken i Härnösand. För en gångs skull köpte jag den till och med till fullpris. Nåväl, till saken. I nitton år har jag funderat över följande fråga:

Vad är det egentligen som hörs i det avslutande spåret ”Svarte troner”? Och vad är det tänkt att föreställa?

En tonsatt febermardröm som återspeglar den unge Grevens tandläkarskräck? Det skulle förklara vad det är för sorts tron titeln syftar på. Med en urspårad lokalbedövning som kraftigt förtagit Vikernes talförmåga får läkaren möjlighet att låta borren löpa amok, vilket till sist resulterar i att den unge Kristian till sist svimmar av. Allt detta illustreras i låtens sista sekunder.

Är det helt enkelt Pyttens slagborr? Kanske var ett gäng hantverkare på besök i Grieghallen under pågående inspelning, vilket inspirerade såväl musiker som producent. Tilltaget fick sedan en så kraftig positiv respons av bandet ENSLAVED att de tog med sig konceptet till Studio Abyss och vidareutvecklade det i låten ”Perkulator” på skivan ”Blodhemn”.

3. På tal om ENSLAVED.

Detta är en fråga riktad till två band från samma område. Den berör deras respektive skivor som 1997 släpptes på deras gemensamma skivbolag Osmose.

Vad var egentligen motiveringen till ljudbilderna på skivorna ”Eld” av ENSLAVED och ”Blizzard beasts’” av IMMORTAL?

Båda banden var vid den här punkten glödheta. ENSLAVED hade släppt det monumentala albumet ”Frost’” och förväntningarna var skyhöga – få band hade samma status som detta, vilket knappast kan ha gått Hervé, boss på Osmose, förbi. IMMORTAL befann sig i samma sits. Trots detta lyckas de prångla ut ett par av de mest makabra magplask till album som någonsin gjorts – inte på grund av låtarna, för de är mestadels bra, men på grund av produktionerna.

BBESATI Församlingen har vi stött och blött detta vid olika tillfällen. En teori gällande ”Blizzard beasts” vi verkar vara någorlunda överens om, är att de helt sonika måste fått hybris och på pin kiv insisterat på att de minsann skulle spela in den själva. Ett mycket olyckligt drag, vilket också Abbath och kompani erkänt i efterhand. Men även med facit i hand besvarar det inte varför i Satans namn detta faktiskt fick släppas på Osmose. Hervé, varför sade du inte stopp och belägg?

IMMORTAL lyckades gå någorlunda oskadda ur denna fadäs, men ENSLAVED hämtade sig aldrig riktigt. Trots att skivan därefter, ”Blodhemn”, på sina ställen är riktigt vass och en mycket mer naturlig uppföljare till ”Frost” än vad ”Eld” någonsin var, hade något gått förlorat på vägen.

ensleldDen ende jag vet som i motvind försvarat ”Eld” till döddagar är Hatpastorn själv. Tråkningarna från oss andra på grund av detta har ibland nått bibliska proportioner. Pastorn har dock en god teori gällande det minst sagt besynnerliga ljudet på plattan. Kan det vara som han påstår – att det hela orsakas av att den tillfälliga trummisen Harald Helgeson (vad hände med honom, egentligen?) slog mjukare än en sommarsmält mjukglass på trumvirveln vilket ”dolts” genom att dra upp ljudet på den till absolut max? Det skulle förklara hur det kan vara så sinnessjukt otajt men tajt på samma gång. Som en makaronipudding som bränts sönder och samman utanpå men bibehållit en vattnig och drypande konsistens inuti. Äh, ni fattar.

4. KATATONIA och mysteriet med de triggade baskaggarna.

danceOkej, vi ska ha en sak klart för oss. Av alla band jag känner till är nog KATATONIA det mest ryktesutsatta jag känner till. Inte nog med att jag själv hjälpte till att sprida ett falskt påstående gällande deras tidigare basist i ett tidigare inlägg – legenderna kring bandet i fråga har varit minst sagt våldsamma.

Därför utfärdar jag här en disclaimer. Enligt mycket säkra källor skall detta vara sant, men om så inte är fallet ber jag om ursäkt i förväg. Är det däremot på riktigt, är det vansinnigt roligt. Och om ni i bandet råkar läsa detta, var snälla och berätta för oss hur det egentligen ligger till.

Enligt utsago skall Jonas Renkse varit en tämligen usel trumslagare, vilket han själv också påpekat i en intervju med Close-Up från 1996. Detta skall ha föranlett att delar av trumspelet på debuten ”Dance of December souls” spelats in på ett högst oortodoxt vis. Då baskaggemarkeringarna blivit så otajta under sessionen bestämmer sig producenten Dan Swanö för att ta saken i egna händer. Bokstavligen. Inte genom att sätta sig på trumpallen och hamra lös, utan genom att trigga ett skrivbord för att sedan med två bläckpennor sätta ”baskaggarna” med några välplacerade dunkanden mot bordet ifråga. Om detta nu är sant – och jag väljer att tro att så är fallet, för det är roligare – har jag egentligen bara en enda fråga.

Varför inte bara programmera trummorna, eller låta Swanö dunka in allt på ett mer vanligt manér?

Ge mig svar.

5. STILLBORN och statskyrkan.

stillbööörnNu är ju i och för sig STILLBORN ett band som rör sig lite i utkanten av vad den här bloggen normalt behandlar, men då skivan ”Necrospirituals” är ett av de bästa album som spelats in tar jag med den i alla fall. Dessutom är titeln på skivan kanske den fyndigaste ordvits som någonsin kläckts av en göteborgare. Och det säger en del.

Den kombinerade sångaren och basisten på just ”Necrospirituals” gick det likt KATATONIA en hel del rykten om. Hur mycket som stämmer vet ingen, men klart är i alla fall att när han lämnade bandet försvann också allt som var bra med det. Låtarna blev sämre, mystiken bleknade, sången blev fruktansvärd. För att inte tala om texterna.

Just lyriken på skivan är helt enkelt mästerlig. Vad som däremot kan vara svårare att utröna är vad de egentligen handlar om. Förvisso är en del av dem någorlunda rakt på sak, men när det gäller en bit som ”Flesh for Iesus” … ja, döm själva.

Underneath the sharpened scythe
Rich man call the cross
Run the gauntlet, noble son
Here’s flesh for Jesus

In the year of the hungry wolf
Bring us the head of the bourgeois whore
Headsman, headsman, feed the wolf
Breed the wolf

Jesus put his tongue to the gore
Overshadowed by his lord
Preacherman shall learn
Tongue the flames and kiss your Angel

Preacherman shall burn
I shall bring you down below
There where evil dwells and grows
Take my hand now, do not fear

Follow me, my sinful dear
I shall bring you down below
There where evil dwells and grows
Take my hand now, do not fear
Follow me, my sinful dear

So, welcome down below
Where evil dwells and grows
Bow, your sinner
In the year of the fire

Efter att ha grubblat i bra många år över betydelsen hittade jag till sist en intervju med författaren, som hade detta att säga.

”Flesh for Iesus” handlar om att ifall Jesus kommer tillbaks skulle han vara på vår sida. Det vill säga att något som är farligt är att statskyrkan och religionen stelnar. Det är i så fall den totala ondskan.

Detta gjorde mig om möjligt mer konfunderad. Min fråga är därför: vad i all världen menas med detta?

Tack för kaffet.

/Heidenhammer

22 svar till “Heidenhammers nekrokontemplationer.”

 1. Jag har hört att man även kan lägga dubbeltramp genom att spela det med stockar på en triggad golvpuka…..har jag hört….typ

 2. En till fråga:

  Quorthons farsa påstod att han med egna ögon sett sin son skissa och designa den gula geten alldeles själv, när den egentligen var stulen.

  Källa: http://dennisdread.blogspot.se/2011/05/occult-roots-of-metal-iconography_896.html

  Mindes han helt galet eller ljög han för att ge sin hädangångne son cred?

  • Farsan hans sa väl att han sett sin son tracea den från en bok eller tidning? Vill minnas att detta står i Blod, Eld, Död

 3. Just det där med Osmose kanske jag kan bringa åtminstone en droppe klarhet i. Jag pratade nyligen med Berno Paulsson, som berättade lite om sitt samarbete med Osmose på några inspelningar. Tydligen var skivbolagsbossen betydligt mer intresserad av kokain än av dödsmusik, vilket gjorde att prioriteringarna blev ganska skeva och omdömet sviktade ganska kraftigt.

  Om beslutet att släppa en platta med undermålig produktion togs enbart pga. dåligt omdöme eller om han helt enkelt hellre ville köpa pulver för pengarna i stället för att bekosta en ny studiosession är oklart, men något av de två var antagligen orsaken.

 4. Har för mig att Vikernes sagt att både han och Necrobutcher skrivit en del riff på De Mysteriis

 5. För att spinna vidare på Immortal och Blizzard Beasts; har någon en enda jävla aning om vad fan som försigår under de första tre sekunderna av låten Battlefields? Hysteriskt roligt är det i vart fall.

  • Jävligt bra låt! Introt på den är dock hyfsat stökigt haha. En stor nackdel med Blizzard Beasts, förutom produktionen och den stundtals nonchalanta instrumenthanteringen, är bookleten som luktar avföring.

 6. har för mig att burzum sa i ngn intervjuv att det var euro som var med & härjade i studion vid inspelningen av svarte troner, ungefär som It ,abruptum inklämd under en soffa. Minns också den där butiken i härnösand, köpte dark funerals mincd, samt Inmortals pure holocaust på Nordstöms musik i huddik i början på 90-talet,

 7. Nej håll upp nu – stopp och belägg! ”Eld” är på inga sätt en undermålig platta, den är monumental på närmast alla sina sätt. Harald Helgessons trummande på plattan har jag i drygt femton års tid nu njutit i fulla drag till, och plattan som helhet kan absolut mäta sig med ”Frost”. Samplingen i början av ”For lenge siden” är kulmen på en fantastisk resa som börjar ”793” och snarare är det Blodhemn som alla har ”Glemt” bort då den var oerhört tråkig.

 8. Necrobutcher då. Säker på att han i Slayer Mag inte syftade på texterna, för det har det sagts förut, att det var han som fick skriva klart och/eller pussla ihop färdiga texter av Deads brottstycken och utkast efter densammes död? Tittar man på ”Live in Marseille”, vilket typ ingen utom jag har gjort, så har Necro cred i flertalet gamla Deathcrush-låtar och en del från De Mysteriis – däribland Freezing Moon. Huruvida det är något han åstadkommit med pennan eller basen är dock otydligt.

  Och efter det så sket han väl bara i allt? Eller om jag inte missminner mig så kan jag ha läst nånstans att det var Hellhammer som drog ihop bandet igen efter att han träffat Blasphemer som gick med på att spela med dom om han fick skriva allt.

  Om inte annat så lär det ju vara kreativt hämmande att, med en väldigt skicklig gitarrist i bandet, komma dragandes med egna idéer när man själv är så oskicklig att man inte ens får spela på sina egna skivor efter gitarristens tillträde? Ska bli intressant att se om han får ta ton på det kommande materialet eller om han är förpassad till maskotrollen igen.

  Och Enslaved då. ”Eld” är väl inte så jävla tokig? Slafsig, men produktionen och trumspelet är ju inget armageddon direkt.

 9. Jag som verkligen ogillar allt med Immortal kan inte se vad som är problemet med Blizzard Beasts produktion. Så vad är problemet? Personligen tycker jag att At the Heart of Winter låter betydligt mycket bedrövligare med sina power metal gitarrer.

 10. Erik (Void) Says:

  Jag har faktiskt aldrig kunnat ta Necrobutcher på allvar. Det har bara blivit så. Lögner och droger ligger säkert bakom uttalandet.
  Eld och Below the lights är ju Enslaveds finaste stunder för bövelen. Däremot är ju Blizzard beasts en historia för sig. Den luktar ju faktiskt bajs på riktigt och ljudet är bajs.

 11. ÄLSKAR BLACK METAL SEN 1995. HATADE KRISTENDOMEN LIKASÅ. MEN.. DET ROLIGA..? NÄR BLACK METAL KOM SÅ VAR DOM KRISTNA LIVRÄDDA O BLACK METAL VAR FARLIGT. MEN NU!? VEM FAN BRYR SIG OM DU PISSAR PÅ JESUS!? DÄRFÖR BORDE BLACK METAL SJUNGA OM ATT FUCK ME ALLAH! MEN DET KAN JAG LOVA ER. DET VÅGAR INTE TUFFA KILLARNA GÖRA. VI HAR BESEGRAT KRISTNA AS MEN SJUNGA OM DET PÅ 2000 TALET E GANSKA FÖRLEGAT DÅ DET KNAPPT FINNS NÅGRA JESUS DYRKARE LÄNGRE. SÅ VARFÖR INTE TA STEGET VIDARE MOT ALLAH? BLACK METAL VAR FARLIGT NU EN BUNKE MESAR SOM TROR ATT FUCK ME JESUS GÖR ATT FOLK BLIR UPPRÖRDA?
  Var e hatet mot allah!?

  • Natas Satansson Says:

   Du låter ganska töntig…

  • Tur att du till slut lyckades trycka på capslock igen. Sen har du ju uppenbart missat tex finska Devilry som släppt bla ”Muslim Genocide” och Seeds of Iblis som uteslutande har inti-islamska texter. Sen har vi ju även den omtalade ”Purify Sweden” med Lord Belial. Finns fler exempel, men det var de jag kom på så här på rak arm.

  • lugn och metodisk Says:

   Förstår din tanke men; 1. Det är svårt att angripa en religion som man egentligen inte vet ett smack om. Kanske anti-islamsk black metal kan funka bättre i mellanöstern. Jag vet att det finns en del band från de regionerna som kör den stilen. 2. Är inte anti-islamgrejjen ganska…kristen? Den största kritiken mot islam kommer från kristna människor. 3. Man kan säga fuck me jesus till kristna men gör man en liknande handling mot muslimer så blir man förr eller senare antagligen mördad av nån galning, oavsett hur krallig man är.

  • Sen när ska det vara roligt? Hata vad du än vill hata istället för att be andra göra det åt dig.

  • Níðhöggr Says:

   Nämen! En riktig gammaldagsarg svartmetallare! Välkommen, vad trevligt, jag blir faktiskt lite nostalgisk.

   När det kommer till att hata våra Mellanösternvänner så delas kanske lägret upp. Det är mer populärt att hata Judar i kretsen, och då kan ju araberna ses som hjälpredor i det arbetet. Shining skänker ju som bekant en stor del av sina intäkter till Al Qaida.

   Men annars kan jag tipsa om Vit-makt musik. Där finns det många som är arga på muslimer.

   • Hahaha… ”Där finns det många som är arga på muslimer”… Så varför inte kombinera de båda och satsa på överlag genomusla NSBM? Nåt band borde det ju finnas som inte suger röv.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: