Hatpastorn nekrokontemplerar.

Artistnamn, kodnamn, magiska namn. Kärt barn har många … ja, namn. När det kommer till svartmetallen har jag alltid förespråkat att artisterna ska ha kodnamn. På detta vis spär man på mystiken och atmosfären och kombineras detta med lite hejig corpse paint och en granskog är ju saken biff. Artistnamn och liksmink. Så svårt ska det väl inte vara, eller?

Det finns två saker som kan störa mig något helt grönjävligt och det är när någon eller några i bandet vägrar använda a) corpse paint b) artistnamn när de andra medlemmarna gör det. Tyskarna har mycket svårt att fatta detta och som tydliga exempel kan jag nämna både ENDSTILLE, EMINENZ och DESASTER där några har liksmink och andra inte. Det ser fan inte klokt ut. Antingen ska alla ha det eller så ska ingen ha det. Man kan inte äta moderkakan och ändå ha den kvar som ordspråket säger. Det andra irritationsmomentet är när några har artistnamn och andra inte. Detta var betydligt vanligare på 90-talet, men fenomenet lever ändå kvar. Förr i världen var det inte alls ovanligt att vi hade Sauron på gitarr, Astaroth på bas och sång, Joppe på leadgitarr och Fimpen på trummor. Man ville bara skrika. Om vi tar ett ganska aktuellt exempel har vi svenska MÖRKER där vi har Ascaroth på sång, Grimner på stränginstrument och Larssa med två s på synt. Detta för mig tillbaka till min urgamla konklusion att om det är några som ska tjura med liksmink och artistnamn är det syntare i allmänhet och trummisar i synnerhet. Här är det viktigt att de andra medlemmarna slår näven i bordet och ryter i.

Nu kanske ni vaggas in i en falsk säkerhet och tror att om samtliga har artistnamn så finns det ingen anledning till oro.

Tjena.

Även om nu alla har kodnamn så finns det alltid de som väljer att döpa sig till något riktigt korkat eller märkligt. Vanligtvis är det trummisarna som väljer det sämsta namnen. Då som då dyker det även upp rena språkförbistringar som gör att ett magiskt namn som låter maffigt på hemmaplan kanske låter helt absurt i andra länder. Detta kan ju kanske inte alltid hjälpas, men lite kul är det dock att gitarristen i polska TAKER heter Fis och att strängmaestron i colombianska VALFAR kallar sig Mongo. Sedan har vi ju alltid Kasper Kass från STARRATS men han är ju dansk och räknas inte. Ponera att ni är ute efter en ny basist, jag tror knappast att ni utbrister i ett ”Jamen, han Kasper Kass, han lär ju vara kanon”. En annan höjdare på samma tema var när Jens från NAGLFAR fick frågan vad hans artistnamn Jens Rydén betydde.

Vissa namn fungerar, andra inte. Vad är det då som gör skillnaden? Det ska vi försöka reda ut då dessa frågor är något som stötts och blötts i Förintelseförsamlingen i decennier. Följande diskussion är hämtad från verkliga livet:

Dr Panzram: Shit, DAGON från Venezuela har fan Cthulhu på bas!
Hatpastorn: Haha! Ja, jag vill gärna se hur det ser ut när de repar. Ingen lär ju våga säga emot honom.
Heidenhammer: Jo, fast när det kommer till dumhet är det inget som klår trummisen i BISHOP OF HEXEN. Professor Van Helsing.
Hatpastorn: Han lär ju knappast starta ett band tillsammans med den iranska tjommen från COLD CRY.
Heidenhammer: Vågar jag ens fråga vad han heter?
Hatpastorn: Count Dracula.

Hur kommer det sig då att man skriker rätt ut när någon kallar sig för Cthulhu men bara rycker på axlarna när någon kallar sig Astaroth? Rent teoretiskt borde ju bägge funka. Sist jag och Heidenhammer diskuterade detta så kom vi fram till följande: vet man hur monstret/demonen ser ut och den bilden blir helt bisarr om man stoppar in den i en vardagssituation så fungerar det inte. Säger någon Cthulhu ser man framför sig ett gigantiskt bläckfiskmonster med vaga humanoida drag. Tänker man sig den entiteten banka skinn i ett hopplöst band så finns det en hundraprocentig chans att man drar på smilbanden då det bara blir för absurt. Säger någon däremot Astaroth, Asmodeus, Abigor eller någon annan demon blir själva sinnesbilden mer abstrakt. Även om dessa finns avbildade så har de oftast rätt mänskliga drag och det känns inte alls lika orealistiskt att någon av dem skulle spela i ett band. Eller jo, det är ju fullkomligt jävla orealistiskt om man ser på det med nyktra ögon men nu snackar vi black metal och då gäller helt andra regler. Ni fattar vad jag menar.

Jämför dessa två bilder. Vem känns mest rimlig att tröska bas i något gudsförgätet band?

cthulhu_rising_by_somniturne1

 

Astaroth

Exakt, den nakna liraren med kungakrona och lockigt hår som antastar en fjällig hyena. Astaroth – Cthulhu. Ett – Noll.

För att undvika missförstånd är det alltid bäst att döpa sig till en känsla, ett objekt eller en handling. Observera att självinsikten bör vara påkopplad. Hat, Kyla och Mörker är helt OK. Grinig, Frusen och Rädd är inte OK. Ni fattar poängen. En helgardering man kan göra om detta känns för krångligt är att hitta på ett helt eget namn och här är det fantastiskt viktigt att självinsiktsknappen är intryckt till max för annars blir det bara tokigt. Döper man sig till Lord Alghazantharius Dunkelwinds eller Udo Dirkschneider kommer man med största sannolikhet dra åt sig fel sorts uppmärksamhet.

En annan sak som är irriterande likt ett myggbett på skinkan är när etablerade artister byter artistnamn stup i kvarten. Här är Garm ett kanonexempel. Garm är i grund och botten ett bra kodnamn, men när han började kallas sig för Trickster G Rex, G Wolf, Fiery G Maelstrom, Garm Backbone och G Playa ville jag bara gråta. Inte ens P Diddy har varit så omständlig. Om man håller sig inom rimliga gränser är det helt OK att heta olika saker i olika projekt. Det är när saker och ting dras till sin spets som man blir helt matt. Korten på bordet, vem skrek INTE rätt ut när Garm på fullaste allvar började kalla sig Trickster G Rex. Tänk er om Greven skulle döpa om sig till G Force Mark 1 eller om sångaren i AND OCEANS helt plötsligt skulle ändra sitt namn till K-2T4-S. Visst hade det varit dumt. För protokollet bör dock nämnas att näktergalen i AND OCEANS de facto kallade sig för K-2T4-S och ska vi diskutera namnen som förekommit i just det bandet blir vi kvar här hela kvällen.

För länge sedan så listade vi i Förintelseförsamlingen upp de sämsta bandnamnen vi visste. Ni i läsekretsen bidrog även ni med många fina förslag. Tiden har kommit att lista de sämsta artistnamnen. Ni är alla inbjudna.

På återseende.

/Hatpastorn

31 svar till “Hatpastorn nekrokontemplerar.”

 1. man får ju aldrig glömma dark funeral, typ lord ahriman, caligula, blackmoon och… matte modin.

  fast nu när jag googlade så såg jag att de även har haft en medlem som hette b-force. det är ju faktiskt nästan ännu festligare.

  • Min DF-favvo är nog Gaahnfaust. Jag har alltid undrat vad en Gaahnfaust är.

  • Här måste ju nämnas att B-Force, vad nu en sådan är, är en förvrängning av karlns riktiga namn: Bennie ”Bempa” Fors. Det är bara att vara tacksam gentemot karln för att han hade folkvett nog att dra till med en halv pseudonym och inte följa sin trummiskollegas exempel. ”Lord Ahriman, Blackmoon, Emperor Magus Caligula och Bempa Fors”.

 2. Isternos från legendariskt usla Mystic Circle är en stark kandidat.
  Sen går det väl egentligen inte att komma runt Hank Amarillo, även om det är en helt egen kategori av fel.

 3. Min röst faller på norska duon Kraaker vars medlemmar kallar sig:
  Skrangelfant och Gregorius Grim Knockelkatt

 4. Hravnkel Says:

  Inte ett artistnamn, men ryska Svartbys skiva ”Kom i min kittel” drar ju hem några poäng på språkförbittringskontot.

 5. Hravnkel Says:

  Har annars alltid gillat Juck och Najse från Tiamats första alster.

 6. Själv tycker jag att Schmier är ett ascoolt artristnamn!!!

 7. Erik (Void) Says:

  Kim i Lifelover (som för övrigt var ett riktigt bra band) kallade sig ju för ( ).
  Någon som vet vad en/ett ( ) är?

 8. Herr Aids i Selfhaat (Holland). Abu Black Ass i Unseen Darknesss (Indonesien). Eller varför inte Hatet (sång) och Vidunder (synth) i svenska Svartnatt? Kruse Helvete i det amerikanska bandet Rising Helvete är också en favorit.

  General Kampftroll i Smear (Österrike)! Jag kan fortsätta länge till 🙂

  Här är förresten ett roligt exempel på ”en medlem vill inte ha corpse paint medan den andre insisterar”: http://cdn1.cdnme.se/cdn/5-1/1979545/images/2010/lost_96236740.jpg

 9. :Vragh: Says:

  Grimnisse har jag alltid hängt upp mig på. Moerk Handen är ett annat lite lustigt exempel..

 10. Strindberg Says:

  Kuken, gitarristen från det polska death metal-bandet Grave of Shadows bör ha ett hedersomnämnande. http://www.metal-archives.com/bands/Grave_of_Shadows/33053#band_tab_members.
  Även Ledsen stjärt eller ”Saad Butt” från det pakistanska thrashbandet Black Warrant. http://www.metal-archives.com/artists/M._Saad_Butt/33905

 11. Kaffepetter Says:

  Vozd Jovan Pogani (Ledaren Jovan den skitige) ur Goat Evil och 1389. titlarna går väl an, men man kan fan inte kalla sig Jovan och lira black metal…

  Människan tycker för övrigt att Maniac Butcher och Ildjarn är det bästa som hänt mänskligheten, och driver sex olika enmansband. han gav mig ett par skivor med sina demos för ett par år sen, helvete vilket skräp…

  kul kille för övrigt

 12. Wulfahariaz Says:

  När ett band jag spelade i spelade i Umeå mötte vi ett band som hette Cosmic Death. Alla hade clownförlåtliksmink utom batteristen, för han hade glasögon för att kunna se trummorna. (Vad är det för larv? Vi repade i totalt mörker för att inte dabba oss på scen.) Vi döpte raskt om dem till Cosmetic Death.

 13. Throne of Ahaz. Taurteom (nånting), Berethor (nånting), annat väsen, samt Johan Moritz. hah

 14. Anders Dödshjälp är också ett fullständigt orimligt artistnamn:
  http://www.metal-archives.com/artists/Anders_D%C3%B6dshj%C3%A6lp/44968
  För- och efternamnet passar lika bra ihop som testiklar och skruvstäd.
  Har följt den här högklassiga bloggen i några år, men aldrig tidigare postat något inlägg.

 15. Vredesmod Says:

  Corven låter kanske fräsigare på andra språk än svenska.

  http://www.metal-archives.com/artists/Corven/9681

 16. Att bara kolla igenom medlemmarna som spelat i Gorgoroth är ju en trevlig utflykt i spretiga artistnamn. Vrolok (måste kört som fan när det begrav sig), T-Reaper, Garghuf bara för att av barmhärtighetsskäl nämna tre. Skrubb och Bjarte som figurerat i Taake är väl också rätt kul, även om det senare säkert är ett personnamn (även om jag hoppas på motsatsen).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: