Hatpastorn rekommenderar.

Ärade församling.

Då undertecknad jobbat hysteriska mängder övertid har det blivit lite snålt med inlägg den senaste tiden. Det ska vi råda bot på idag. Däremot tänkte jag skriva om någonting bra för en gångs skull. När man inte gör någonting annat än att jobba och sover max fem timmar per natt känner man inte något vidare sug efter KEYDRAGON, Vivian Black, SATANIC CORPSE eller något liknande vederstyggligt. Eller nu ljög jag, kom på mig själv häromdagen med att försöka luska ut vilket indonesiskt band som egentligen gjort den sämsta IRON MAIDEN-covern. Den godbiten tänkte jag bjuda på lite senare.

Idag tänkte jag emellertid slå ett hårt slag för festivalen Forlorn Fest.

Alla som har någon sorts form av intresse för svartmetall bör ha hört talas om denna tillställning. För er som inte gjort det så är det en festival i Umeå som håller på från sista november till den första december. Jag kan redan nu höra alla sörlänningar pusta och frusta över avståndet och till er har jag bara en sak att säga.

Fjöl av.

För en billig slant kan man åka buss, tåg eller flyg. För er som verkligen vill njuta av Norrland, ni passerar faktiskt Sundsvall (städernas stad)på vägen, rekommenderas bil. Häruppe finns ändå inga poliser så ni kan köra hur fort ni vill. Krockar ni med en älg eller ren har ni i alla fall en exotisk historia att berätta för barnbarnen. Själva resan är med andra ord det minsta problemet. Boende fixar man snabbt och smidigt på något lämpligt vandrarhem eller liknande. Jag rekommenderar inte tält vid denna årstid.

Anledningen till att jag verkligen rekommenderar denna festival är årets line-up. Håll i hatten nu.

Jag har sett MARDUK otaliga gånger genom årens lopp och de levererar alltid. Det jag verkligen gillar är att det aldrig är något tjafs. De kliver upp scenen och bara mosar utan att förlita sig på spexig scenshow och annat tok. Att de har en låtskatt utan dess like gör inte saken sämre. Senaste given ”Serpent sermon” är för övrigt ett alster som hamnar på årsbästalistan. Mördande bra och en rejäl uppryckning efter förra skivan ”Wormwood”.

Jag antar att alla hört talas om OFERMOD. För er som inte hört talas om denna konstellation så är det bandet som 1998 släppte en av världens bästa sjutummare, ”Mystérion tés anomias”. Den betalade jag trettio spänn för när det begav sig efter ett hett tips från Zathanel från SORHIN. En hyfsat bra investering då den brukar gå lös på en bra slant på nätauktioner. Enligt uppgift ska de ha ett nytt vax på g och förhoppningsvis får man höra smakprov från den live. Om jag inte är fullkomligt felinformerad så blir det även premiär för deras nya vokalist på Forlorn Fest.

MGŁA är en polsk duo vars bandnamn låter som när en utvecklingsstörd ska försöka uttala sin diagnos. Enligt Internet ska det uttalas ”mgwah” och det gör ju saker och ting noll procent enklare. Däremot har de släppt tre av världens bästa EPs, ”Presence”, ”Mdłości” och ”Further down the nest”. När fullängdaren ”Groza” släpptes 2008 var jag nära att vinna VM i självbefläckelse, tyvärr var plattan inte så bra som jag väntat mig. Det löste de dock i år genom att släppa ”With hearts towards none”, ett fenomenalt album som med lätthet hamnar på årsbästalistan. En kul detalj är att polackerna efter tolv års existens gör sitt debutgig på Forlorn Fest. Ta med videokamerorna och gör er själva till Youtube-miljonärer. Hypen är total.

Från mitt andra hem Trondheim kommer ONE TAIL, ONE HEAD. Grovkornig norsk svartmetall av den lite mer nonchalant primitiva skolan. Bra givetvis. Däremot kan jag inte sluta att associera till 2 girls, 1 cup varje gång jag ser bandnamnet. Det säger väl i och för sig mer om mina Internetvanor än någonting annat. Dessa lirare har jag inte haft nöjet att se live, men jag antar att de kommer att ge en exakt det man vill ha.

MARE är även de från Trondheim och dem hade jag nöjet att beskåda på den ökända klubben Baroeg i Rotterdam för ett gäng år sedan. Det som slog var att de var fantastiskt grymma live samt att de måste vara Norges längsta band. Frontmannen His Black Majesty MSTR. MALEFICUS .:. BLIX .:. NIDROSIENSIS: gör onekligen skäl för sitt artistnamn. Längre än längst. Är ni sugna på att höra genuint prima svartmetall kan ni förresten kika in hans andra band med. Allt är rena guldet, men börja gärna med KAOSRITUAL. ”Svøpt Morgenrød” är urnorsk black metal av ädlaste valör. Självfallet äger jag den på tjusig kassett. Gör det du med.

Tillsammans med kollegorna i CURSED 13 tänkte göteborgarna i DOMGÅRD riva av ”Svartsejd/Tearing the world asunder”-spliten i sin helhet. Ett kul initiativ. Personligen har jag bara hört DOMGÅRDs demo samt fullängdaren ”I Nifelhels skygd” och den sistnämnda föll mig i smaken trots att omslaget lurade mig till en början. Årets giv ”Myrkviðr” har jag dessvärre inte hunnit lyssna på än, men enligt de jag känner som äger den så ska den vara riktigt vass. Detta kan bli en högst intressant spelning.

Jag vet inte hur länge jag gick runt och skämde ut mig genom att uttala deras bandnamn ”Icksi” istället för ”Najnellevönn”. Det bjuder jag på. Svartmetall från Stockholm med folk från ONDSKAPT är det i alla fall. Inte riktigt min kopp kaffe då jag föredrar ONDSKAPT framför detta, men folk verkar peppade så det är förmodligen mig det är fel på. Och med mig det är fel på menar jag naturligtvis att jag fortfarande inte kommit över skammen med att som en storidiot gå runt och säga ”Icksi” till allas stora förvirring.

BLOODLINE från Sundsvall har jag av kanske uppenbara skäl sett live otaliga gånger och de är lika bra på att framkalla en härligt grå hypnotisk stämning varje gång. Det var ett sant nöje att se grabbarna på Under The Black Sun när de plöjde över de glada festivaltyskarna med fyrtio minuter iskall öststatsdystopi. För er som avnjutit 2009 års ”Hate procession” kan jag nämna att nytt material är tänkt att spelas in nu i vinter.

KILL från Göteborg ger talesättet ”inget tjafs” en ny innebörd. Har tyvärr aldrig sett dem live, men är de lika hänsynslösa som på skiva så lär man få sitt så kallade lystmäte.

Sist ut på min lista är italienarna i FIDES INVERSA. 2009 släppte de en fullängdare på Osmose Productions vid namn ”Hanc Aciem Sola Retundit Virtus (The Algolagnia Divine)”. En albumtitel man måste vara autistiskt lagd för att kunna komma ihåg. Detta är ett alster som tyvärr kom lite i skymundan då deras hyfsat kaotiska svartmetall verkligen ger mersmak. Jag har inte den blekaste aning om de har något nytt vax på ingående, men bara de skippar hopplösa skivtitlar på latin så lovar jag att lyssna in mig rejält.

Priset för en tvådagarsbiljett går på ynka 400 spänn. Fatta allvaret.

För er som är intresserade av mer information samt ljudklipp från artisterna ifråga rekommenderas hemsidan som ni klickar på här:

www.forlornfest.com

/Hatpastorn

8 svar till “Hatpastorn rekommenderar.”

 1. Ingen dålig line-up det inte. Dessvärre har någon redan riktat videokameran mot Mgla.

 2. OT, OH levererade rejält på Arosian Black Mass i fjol, kan inte rekommenderas nog. Det var de och Mare som var den stora behållningen där. Och Behexen..

  Kill såg jag i Oslo för ett gäng år sedan och det var inget att klaga på där, inte..

 3. Fantastiskt line-up men ett jävla avstånd! Inramningen lär dock vara perfekt. vandrarhem och black metal-låter dock som Nifelheim och rullskridskor, opraktiskt. Man behöver ju en lägenhet för diverse dekadenta lekar…
  Ofermod släpper snart den nya skivan Thaumiel på spinefarm. Inte bara en ny vokalist bjuds det på utan även en basist från ett Halmstadsbaserat opinionsbildande band.

  • Det stämmer inte, det är fortfarande Rudra som sköter basen i Ofermod på scen, men det stämmer att Christian från Shining lirar bas på albumet.
   Thaumiel släpps för övrigt en månad innan festivalen så ni kommer hinna lyssna in er ordentligt på denna fantastiska skiva.

 4. De säger faktiskt sjävla både IXXI och 9/11 så du har nog inte gjort bort dig så mycket

 5. Jaha, dom heter inte Icksi? Om det inte var för det här blogginlägget hade jag fan gått och gjort bort mig på plats, kanske t.om. medans dom spelar. Skammen hade varit total.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: