OVERDETH. Introduktion.

Vissa artiklar skriver sig själva. I regel tar ett inlägg mellan en halvtimme och två timmar att författa och då går den mesta tiden åt att vänta på att WordPress ska fungera på ett tillfredsställande vis. Det finns exempelvis mycket goda skäl till att denna sida inte direkt är proppfull med bilder. ANAL CUNT sammanfattar faktiskt det mesta av problematiken i deras stora hit ”Technology is gay”. I fallet OVERDETH har det skrivits, skrotats, omarbetats, kastats och så vidare i månader. Ett tag funderade jag faktiskt på att göra en film där Förintelseförsamlingen helt enkelt bara lyssnade på den legendariska given ”King Arthurs final battle” och diskuterade vad vi hörde. Lite som ett debattprogram fast inte alls.

Nu är det i alla fall dags att ta tjuren vid hornen. Den här karamellen har jag sugit på så länge att jag fått elefanthud i hela gommen.

Sagan börjar med att jag en vacker dag för länge sedan fann ett mystiskt paket i brevlådan. I detta välinslagna bylte som skickats av en högst sympatisk person från läsekretsen låg OVERDETHs ”King Arthurs final battle”.  Glad i hågen vandrade jag med bestämda steg till stereoanläggningen och fantiserade om hur fantastiskt rolig den här skivan skulle vara. Min grundtanke var att skriva en artikel där jag jämförde WYVERNs ”The ancient sword”-demo med OVERDETH, en titanernas kamp om ni så vill. Detta var en kanonidé på papperet, men sedan kom den lilla detaljen att jag inte hade hört OVERDETH innan och var helt oförberedd på den totala katastrof som vällde ut ur högtalarna. Med hakan nere vid marken stod jag och försökte få någon sorts form av kontroll över min livssituation och när huskatten och Hatpastorinnan kikade in i vardagsrummet med höjda ögonbryn kunde jag inte annat än att kommunicera med ett tafatt kroppsspråk och enstaviga ljud. Jag kände mig smutsig och ska sanningen fram skulle det varit mindre pinsamt om jag blivit påkommen med att sitta och titta på brasiliansk fjärtporr.

Sådan här musik existerar bara i sjuka människors fantasi.

Jämförelsen med WYVERN var bara att skrota, mycket kan man säga om WYVERN men de har ändå något som liknar låtar på sin klassiska demokassett ”The ancient sword”. Nästa idé var att göra som med VITHATTEN, avsätta en hel vecka till projektet ifråga och verkligen gå till botten med saker och ting. I fallet OVERDETH räcker det dock inte med en vecka utan jag sjösätter idag en artikelserie som är tänkt att avslutas lagom till jul. Med andra ord, bered er på att OVERDETH kommer att dyka upp likt en oinbjuden gäst den närmaste tiden.

Efter min första genomlyssning av ”King Arthurs final battle” surrade en hel del frågor i mitt huvud och många av svaren har jag inte ens kommit i närheten av att svara på än idag. I panik hörde jag av mig till Jonas Granvik för att kolla om han hade någon saftig information att bjuda på. Enligt mycket säkra källor, hör du det Jonas, skulle han nämligen ha det. Hans snabba och tyvärr alltför korta svar blev att han inte mindes någonting och att jag istället skulle höra av mig till BULLET-Hampus. Jag känner ingen som heter Hampus och inte heller någon som spelar i BULLET. Det närmaste jag kommit de grabbarna är att jag passerade dem utanför ingången till ett spelställe i Luleå tidigare i år. Skulle en vilt främmande människa som går under namnet Hatpastorn skicka ett brev till mig som innehöll obekväma frågor om OVERDETH skulle jag radera brevet, gå under jorden och lyssna på rysk Internetradio tills faran var över. Hampus, om du mot all rimlig förmodan läser detta. Gör din röst hörd. Du behöver inte vara rädd.

Nästa veteran till rakning som jag misstänkte kunde sitta inne på några svar var Daniel Ekeroth. Han hade inte heller någon information om OVERDETH, men däremot ett par sköna anekdoter om DARK FUNERAL och ENTHRONED. Något jag tänkte bjuda på vid ett senare tillfälle.

Det enda jag hade att gå på var ren grundkunskap som att en viss Mikael Garcia, upphovsmannen bakom eländet, tydligen är en hyfsat bisarr figur. Enligt legenden skulle han blivit utslängd ur MEGADETHs fanklubb då han i berått mod hävdat att Dave Mustaine stulit riff ifrån honom. Jag har inte mycket till övers för MEGADETH men att lyckas bli utesluten för en sådan grej låter för bra för att vara sann. Har ni läsare någon vidare information? Var inte blyga att använda kommentarsfältet eller skicka ett käckt brev till hatpastorn@gmail.com. Tillsammans kan vi lösa gåtan OVERDETH.

Annan baskunskap var att bandet kom ifrån Växjo, en högst suspekt plats, och att den enda riktiga kändisen bakom projektet var BIRDFLESH-Adde. Då BIRDFLESH inte direkt är ökända för att vara planetens mest seriösa akt började jag fundera om OVERDETH var menat som ett skämt. Efter många timmar framför stereon kom jag fram till att detta måste vara på blodigt allvar. Ingen kan vara ett så stort komiskt geni att man skapar dylik tonkonst för skojs skull.

Här står jag nu, ex antal månader efter min första genomlyssning, redo att bena ut den ruttna insjöfisk vi dödliga kallar OVERDETH. I nästa kapitel i sagan kommer jag att gå igenom ”King Arthurs final battle” från pärm till pärm.

Måtte Djävulen vara med oss.

/Hatpastorn

34 svar till “OVERDETH. Introduktion.”

 1. Herr Garcia ska tydligen ha jobbat som någon slags målare, men använde aldrig skyddsmask. Gaserna från färgen är väl förklaringen till Overdeth

 2. Kikar man på hitta.se så finns det ju en Mikael Garcia där. Slå en signal vettja!

 3. Jag inser att du inte är bästa vän med WordPress, och vem är väl det om sanningen skall fram. Men jag vill verkligen ha en större och tydligare bild på det där episka skivomslaget. Jag hoppas verkligen, vid Satan, att du tänker ägna gott om tid åt en dissektion av det.

 4. Kan Overdeth verkligen vara värre än den amerikanska ambientduo vid namn Yoga och där medlemmarna kallar sig Eld Anka och Vatten Häst? Läs inlägget på Getvargen!

 5. Större bild på omslaget

 6. Skall banne mig konsultera min gitarrist Fidde som är bördig från Växjö och känner hela den ligan. Han har ett och annat smaskigt att berätta om Mr Overdeth. Det där med icke användande av skyddsmask vid lackmålning av bilar eller vad det nu var skall vara dagens sanning. och är en direkt orsak till soundet.

 7. Oh… Jag hoppas verkligen att en del i denna episka genomgång kommer behandla omslaget i hela dess härlighet.

 8. Fick skivan av Jocke (Entrails/Birdflesh) som sitter inne på massa lustiga historier om detta band. Om jag förstått det rätt så är både Adde och Hampus med på Cd;n och sista kassetten (No more tales). Dom tyckte att Overdeth var ett hysteriskt roligt band/fenomen/get och hjälpte Garcia när han behövde medlemmar. Viktigt att förtydliga: Garcia var/är helt seriös! Det senaste jag hörde (12aug) var att han hade nya textideer och försökte starta upp bandet igen. Jag håller tummarna!

 9. Jag gillar omslaget.

  Mycket härligt att du börjat uppdatera igen, Hatis. Minns att du nämnde något om en Graveland-artikel tidigare i somras. På G?

 10. Leslie Winkle Says:

  Äntligen!
  Och jag hävdar fortfarande att Granvik sitter på lite info. Jag hoppas att anledningen till att han håller på den är för att göra en Metal Wire utgivning med Overdethspecial.

 11. Micke Garcia, huvudman i Overdeth, hade på denna platta med sig Adde Mitroulis (Birdflesh, General Surgery, Jigsore Terror, Entrails mfl) på bas och Hampus Klang (Bullet, Hypnosia, Birdflesh, Jigsore Terror) på trummor. Dock är demon som kom innan – Alive at Camelot – betydligt mer efterbliven. Där är det bara (!) pukor, vilket är helt briljant. Den dåvarande trummisen hade såna trumstockar med bollar på, som han hade i ett midjebälte på sin folkdräkt. Ja, ni hör ju att de redan då visste hur skåpet skulle stå. Träffade Micke Garcia ute på krogen för någon vecka sedan, och skulle i fyllan och villan starta upp den mäktiga orkestern igen med mig på trummor och Gabbe (Antichrist, Witchgrave) på bas. Inte lika bra idé nyktert, men chansen finns ändå.
  Nu droppar jag bandnamn inom parentes värre än Demonia, men det är bara för att få klarhet i vilka alla var och är. Men vem jag är, avslöjas ALDRIG. Kanske sjunger jag i Ghost?

 12. Råkar Hatpastorn ha någon information om den någorlunda kände Black Metal-musiker som blev biten av en bäver för några år sedan? Jag minns att det var enormt mycket hysch-hysch kring det hela…

  • HAHAHA! Jag vill även jag veta mer om den händelsen 😀

   • Vet tyvärr inte så mycket mer om det än att det var en gitarrist, högst sannolikt någon från Stockholmsregionen (oväntat va) samt att informationen kommer från en mycket säker men tyvärr förtegen källa. Detta hände för uppskattningsvis 6-7 år sedan, kanske lite mer. Är säker på att någon av läsarna känner till händelsen!

 13. Är detta bandmedlemmarna http://www.deaththrasher.com/dtinterviews/overdeth/overdeth1.jpg så ska det bli mycket underhållande med fortsättningen på denna serie.

 14. Erik *void* Says:

  Ett fantastiskt roligt och välskrivet inlägg. Dyrkar vartenda ord. Vill dock minnas att den gode Granvik vid flertalet tillfällen nämnt Overdeth i gamla guldzinet Metal Wire.

 15. Finns det någonstanns man kan höra sörjan? känns lite väl att försöka få tag på eländet på platta! upp med några låtar på nätet nu!
  Måste få höra skiten så man kan få hata lite! eller det kanske är bra?

 16. dinmamma@gmail.com Says:

  Ja, det var ju ett lustigt inlägg & ett kul omslag & Växjö är i sanning suspekt. MEN, ni kunde ju bjussat på ett ljudprov för att ge artikeln lite mening.
  En sökning på tuben ger bara vid handen ett sjuuuuuukt dåligt band från Belgien vid namn KUSTER. Låter som Ramones/Devo med svenska kocken från mupparna på sång. Kan Overdeth verkligen vara sämre?

 17. För protokollet så vill vi i Förintelseförsamlingen påpeka att vi finner Herr Granviks plötsliga minnesförlust/förträngning ytterst suspekt och har långt gångna planer på att skicka vår inkvisitor Dödskommendanten för att med löfte om guld och/eller niosvansansad katt friska upp hans minne.

 18. Overdeth innehåller många roliga historier. Som att Adde och hampus ska ha bytt instrument innan en spelning i lokala växjö. Ryktet om att garcia inte har använt mask vid lackeringen är så vida jag har hört sant.

  Kontakta mig för för bilder på overdeth och garcia

 19. Suspekta ögonblick?:

 20. Har lagt upp plattans bästa låt för allmän lyssning:

  Lyssna och njut! ALL HAIL OVERDETH!!!

 21. Jag lyssnar i skrivande stund på Overdeths magnifika opus. Ska jag vara ärlig trodde jag inte att någon form av aktivt handlade utfört av ett däggdjur, vare sig det gäller användandet av stämband eller strängplågande, kunde uppbåda den här sortens kakofoniska malström av vansinne. Herrejävlar.

 22. Jag har några roliga historier om folk vill höra. Det är om några av dem då dem kommer från samma stad och handlar på samma grymma musikbutik haha. Har även en skiva då den här finns att handla lokalt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: