Layouter vi minns. Introduktion.

Sedan musikbranschens gryning har man kunnat beskåda de mest besynnerliga skivomslagen, men vad döljer sig egentligen innanför bookletens skyddande framsida? Det är oftast här man finner saker som verkligen får en att häpna.

Black metal är, som så många gånger förr, inget undantag.

Jag nämnde tidigare att min digitalkamera vunnit SM i sämst och det är därför dessa skrifter varit relativt befriade från bilder. Nu kommer det problemet att vara löst inom en snar framtid men jag vill gärna ge er en liten inblick i vad det här projektet kommer att gå ut på redan nu.

Med en dödsängels tålamod har jag plockat fram min gamla digitalkamera och fotat några exempel. Kameran var faktiskt bra en gång i tiden men den tappades i golvet och har inte riktigt hämtat sig efter det traumat.

Vi börjar med välkända SACRAMENTUM och ser vad de tyckte var en bra idé att pryda innanmätet på deras MCD ”Finis malorum” med. ”Finis malorum” betyder ungefär ”slut på eländet” men som vi alla vet finns det inget som helst slut på eländet när vi snackar Trollhättan. Gitarristen Brolycke ville likt sin kollega i LORD BELIAL även han ha egenhändigt ritade konstverk i bookleten och bjöd här upp till dans med ett alster han valde att kalla ”Shadow of oblivion”.

Dra åt helvete vad fult.

En svävande tehuva i öknen som pryds av ett träd, mer öken samt en strålskadad spyfluga med jättepenis. Morran från Mumindalen står och gör Hitlerhälsningen och liemannen petar sig själv i ögat med den ynkligaste lien jag någonsin sett.

Varför satte ingen ner foten?

Vi rör oss mot Mora och tar en snabb titt på vad guldbandet ARCKANUM fyllde ut bookleten till ”Kostogher”-plattan med. Jag tror att det föreställer en skitsur uggla men det kan lika gärna vara en kampanj för den nya hamburgaren ”McPingvin”. Shamaatae var guden på att fylla sida upp och sida ner med snygg oläslig text men just den här fågeln har alltid förbryllat mig. Draken han plitade ihop på debutalstret ”Fran marder” är tusen gånger snyggare. Man vet förresten att man kan sin ARCKANUM när man stavar namnet Shamaatae rätt utan att tjuvkolla. Man vet även att man kan sin ARCKANUM när man låtsas att musikvideon/kendoövningsfilmen till ”Gava fran trulen” aldrig spelats in. Vilken musikvideo? Just det.

Nu börjar min kamera att säcka ihop men jag tror att de flesta känner igen den här layoutkatastrofen. SATYRICON valde att på ”The shadowthrone” lägga en mikroskopisk lila text mot en lila bakgrund. Svårläsligt skrivstilstypsnitt på det? Hela dagen lång. Liemannen från SACRAMENTUMs ”Finis malorum” är förresten på skogspromenad nere i högra hörnet. En lite kul detalj. Detta är dock bara en sida ur den totalt genombedrövliga bookleten till albumet och som jag nämnde tidigare kommer jag att återkomma och gå igenom hela rasket så fort jag får ordning på tekniken. Samoths blåa näsa, Morrans rygg och mysteriet med de gäckande tabbstoppen kommer att avhandlas grundligt.

Jag har alltid varit ett stort fan av ABIGORs musik och äger samtliga verk österrikarna klämt ur sig. Testpressen på ”Nachthymnen”-vinylen som bara finns i typ tre exemplar är väl egentligen den enda riktiga rariteten i samlingen, men den är helt klart en högst omtyckt ägodel. ABIGOR har emellertid inte varit ökända för att ha de snyggaste layouterna på sina 90-talssläpp varpå nästa kort behandlar plattan ”Supreme immortal art”. Guldtext mot gulddoftande bakgrund. Lägg därtill ett fullkomligt oläsligt skrivstilstypsnitt. Silenius sånginsatser som är bra men hyfsat virriga gör det inte lättare att tyda någonting. Napalm records snålade även på trycket och papperskvalitén så man måste hålla bookleten i ”porrtidning-med-blanka-sidor-versus-stark-lampa”-vinkeln för att överhuvudtaget ha en chans att kunna se något. Att Peter står med guldfärgat liksmink i rymden låter jag bero.

Layouten till skivan ”Vrede” av och med ALLEGIANCE tillhör det mest överdjävulskt fula man kan vila ögonen på. Vi snackar bakvända crazybokstäver, No Fashion-typsnittet in absurdum och en allmän hopplöshet. Det mest ögonbrynshöjande är dock reklamen för Hotmail som kan beskådas längst ner på sidan om ni kisar och koncentrerar er. Själv har jag svårt att koncentrera mig på grund av det faktum att jag valde att ha balkongdörren öppen och ett svartsjukedrama av rang utspelar sig på gatan nedanför. Tydligen ska någon ändrat något på Facebook och detta ska ha fått känslorna att svalla. Av tonläget/alkoholhalten att döma har whitetrash-paret varit på Daltons, Sveriges andra värsta sylta enligt syltor.se. Nu anklagar damen i sällskapet sin kille för att ha stoppat baguetten i någon vid namn Veronika. Killen står mest bara och fyllehulkar fram blandade vokaler som svar. Nu sprang hon iväg. Jag begriper mig inte på folk som säger att det aldrig händer något i Sundsvall. Det räcker uppenbarligen med att bara öppna balkongdörren.

Sista bilden för i afton är egentligen den enda bilden från DIMMU BORGIRs ”Stormblåst” som ser OK ut men jag måste få reda ut ett mysterium som gäckat mig sedan 1996. Vem fan är tjejen i mitten? Vad gör hon där? Hur tänkte de? Heter hon Veronika? Varför är det en helt främmande människa på bilden när flera av medlemmarna som spelar på skivan inte får vara med? Syntkillen i hatt exempelvis. Är det Sarcana från GEHENNA månne? Om så är fallet, vad gör hon där? Någon därute i stugorna måste veta detta, tacksam för svar. Om ni tycker att bilden är extra oskarp beror det på att den är hyfsat oskarp från start. Rena rama Inception-uppläget.

Så, nu har ni fått ett smakprov om vad som komma skall. Nu ska jag stänga balkongdörren och dyrka döden alternativt koka ett ägg.

/Hatpastorn

16 svar till “Layouter vi minns. Introduktion.”

 1. morgontidningarnas morgontidning, fullgod läsning. funderar på om inte Sacramentum är, eller var på den tiden, från Falköping (f.ö sveriges kotätaste kommun). Självklart orkar jag inte kolla upp om min föraning stämmer, dags för påtår. det känns viktigare 😀

 2. Ett mysterium i paritet med frk Veronikas deltagande i Dumma Birgers gruppbild är citattecknen kring Sacramentums käcka slogan: ”This album […] northern darkness”. Jag ser tre möjliga förklaringar här:
  1) Är det något de läst i en recension och sedan lagt till på andraupplagan?
  2) Tycker de inte att det är riktigt sant och väljer att gardera sig? Det tycker jag i så fall är både ”modigt” och ”tufft”.
  3) Är det något tankeväckande som någon sagt i ett annat sammanhang? (Jfr ”Bang that head that doesn’t bang”.) Då är det kanske en aning förmätet att sno citatet och använda det för eget skryt.

 3. Det var en mycket bra frågeställning. Vem är egentligen denna donna? Folket kräver svar!

  För övrigt har jag alltid tyckt att promobilderna för Stormblåst (och kan även ta tillfället i akt och klaga på den lökiga titeln. Det blåser nu! Jaha..) inte riktigt speglar den gulliga keyboardmattan som pryder skivan. Bilderna lovar Gorgoroth, men litar man på dem så får man sig allt en överraskning som heter duga.

 4. Erik *void* Says:

  http://www.metal-archives.com/bands/Korvus/35295

  Kanske något för allas vår Hatpastor att häckla. Eller är målet kanske alltför öppet?

  • Världen är liten. När jag lirade i London var Korvus ett av de lokala förbanden. Förutom ett sanslöst bandnamn som får mig att önska att de gjorde en split med Mosfet hade sångaren det blötaste håret jag sett.

 5. Till kategorin onödig BM-kunskap vill jag tillägga att ”Kricke Nemeth” som bidragit med texter till Allegianceplattan även skrev texter till Pastorns favvoskiva Vergelmers Light the black flame 🙂
  Han och Tobbe i Vergelmer hade även bandet Aahgemar Deathsquad tillsammans.

 6. Håller killen längst till vänster på dimmu-bilden i en gubbkäpp?

 7. Mata Hari Says:

  Alltså verkligheten överträffar verkligen nästan alltid fiktionen, speciellt när den inte inträffar för en själv.

 8. men det är ju solklart vem det är, det är ju Lillith!

 9. Efterklang Says:

  Kan inte donnan på Borgir-bilden vara Kimberly Goss? Hon turnerade väl med dem lite runt den tidpunkten har jag för mig.

 10. Farbror Melker Says:

  Donnan är syntkillen Stian. Till skillnad från ”Enthrone Darkness Triumphant” har han långt hår och sminket får honom att se ut som en kvinna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: