Hatpastorn feberyrar om AMON AMARTH och tyska ARAGORN.

Att folk lånar namn och ord från Tolkiens värld har varit industristandard inom extrem metal sedan tidigt 90-tal. Ibland blir det dock lite väl märkligt. Spelar man svensk bisvärmsdöds med texter som handlar om svärdsviftande vikingar tycker jag att bandnamnet borde spegla imagen. Rimliga namnförslag som NOCTURNAL NIDHÖGG, RATATOSK RISING och MUSPELHEIMIAN MALIGNANCY gick tydligen inte alls hem i AMON AMARTHs replokal.

Märkligt.

Vad vikingar har att göra med orcher och fryntliga dvärgar med hålfotsinlägg vet jag inte, däremot brukar man kunna finna en och annan orch i publiken när stockholmarna spelar live. Ett av de mer suspekta ögonblicken i världshistorien utspelade sig när några högoktaniga dårar valde att åka fantasiroddbåt i takt med AMON AMARTHs musik. Skämskudde rekommenderas.

När jag ändå har ångan uppe kan jag lika gärna riva av en anekdot om AMON AMARTH. På den sista dagen av månadslång turné som utspelade sig 2002 blev basisten Ted lite pysselsugen så han rev ut Jesus ansikte från någon tidsskrift och klistrade fast den på en obscen porrbild. I samma ögonblick som han daskade fast bilden på väggen och utbrast i ett glatt, ”Kolla, Jesus blir knullad i röven”, ramlade turnébussens däck av. I farten.

Divine intervention.

För att återgå till Tolkien tänkte jag belysa ett bandfoto som gnagt mitt psyke i alldeles för många år. Vi snackar det tyska enmansbandet ARAGORN.

Under bandets på tok för långa existens har det tack och lov bara blivit två släpp fyllda med mjäkig black metal. EP:n ”Ancient melancholy” från 1998 samt EP:n ”Impressions” från 2000. Rent musikaliskt är dessa alster lika utmanande som att vinna ryggsäcken i Lilla Sportspegeln. Hur svårt ska det förresten vara att slänga en tennisboll in i ett hål lika stort som Marianergraven? Återinför barnagan, nu. De vinningslystna grisungarna som kastade bort alla sina bollar på snowboarden och lämnade TV-studion både tomhänta och rödgråtna växte garanterat upp och blev fans av SONIC SYNDICATE. Kan vi inte bara slå näven i bordet och unisont säga nej till det bandet?

Medan ni bibehåller hatet mot det soniska syndikatet, spana in bilden på herr Aragorn. Är det bara jag som anar att tysken haft en och annan ”tete-e-tete” med allas vår George Antonio Manrape? Folk som placerar t-shirten innanför byxorna har sällan rent mjöl i påsen. Att Aragorn dessutom dragit Dressmann-brallorna bortom Mumindalen gör detta än mer beklagligt.

Porrfilmsmustaschen är rent stötande och det bakåtslickade håret blänker likt dolkar i skymningen. Blicken, psykotiskt trånande. Anar vi ett litet naturvidrigt leende på Aragorns fnasiga läppar? Svaret är ja.

Det stora problemet är dock posen. När man har mer gemensamt med Ben Stillers karaktär i filmen ”Zoolander” än med en vildsint utbygdsjägare som tar alver i tvåan bör man oförtövat omvärdera sitt val av kroppshållning. Varför sade ingen stopp? Var detta verkligen den bästa bilden? Hur löd resonemanget?

Ingen vet.

Aragorn, son av Arathorn, Isildurs arvtagare. Ja, han växte tydligen upp och blev en flamboyant tysk.

Märkligt.

/Hatpastorn

32 svar till “Hatpastorn feberyrar om AMON AMARTH och tyska ARAGORN.”

 1. Ray Charles, Destroyer! Says:

  Aragorn, son av Arathorn, Isildurs arvtagare. Ja, han växte tydligen upp och blev… Ernst Billgren?

 2. Kallar dom de där å paddla!? Skulle jag inte veta bättre så ser det mer ut som ett genrep till en riktigt påkostad homse rulle, speciellt när det kommer nya ”crew mates” och joinar i slutet på båten… Eller skall man säga tåget…

  Om de nu ”rodde i takt” så är det nog tur att jag inte kört igång ljudet här än, för det ser då läskigt i otakt ut tycker jag hehe, tackar för kvällsnöjet!

 3. Enligt Encyclopaedia Metallum:
  ”Lyrical theme(s): Malice, envy, wrath. Envy???? Häftigt att skriva avundsjuka texter!

 4. Att han förvånat smeker sig själv i nacken gör inte direkt kortet mindre homosexuellt. Kan det vara pojkvännens sugmärke som kliar?

 5. Níðhöggr Says:

  Nu räcker det. Jävla tyskar. I tyskland har allt som behövs för att bli en ledande extrem-metal-nation funnits. Krig, ledarskap, Rohr, bizarrsex, Kreator, Destruction, Sodom och laglig prostitution. Men istället för att väl förvalta sitt arv, väljer tyskjävlarna att lyssna på svensk, tandlös gnälldöds och låtsas RO!! Vad i helvete!

 6. I takt var väl lite att ta i, får jag säga. De måste ha varit tyskar.

 7. När jag var på ett hårdrocksrelaterat ställe i Madrid stod folk och slölyssnade på Maiden och Sabbath, men när Ejmon (som det inte alls heter på det mörka språket) spelades blev folk jättespralliga och började sjunga högt, omfamna varandra och under skatt och stoj dansa runt. Mina vänner såg att jag fick något hotfullt i blicken och drog med mig till nästa ställe. Där var allt frid och fröjd med ett lojt klientel som på sin höjd nickade lite avmätt till Slayer och Bathory, tills en durmättad powermetalschlagerdänga blev startskottet för en ännu större orgie av masspsykotisk byfåneallsång. ”Qué mierda es esto?” krävde jag att få veta av en glädjestrålande spanjack. ”Es Blind Guardian! No te gusta?”

  Nästa kväll gick vi på bingo.

 8. Jag vet att detta inte är, så att säga, ”on-topic” men jag är tvungen att dela med mig av det här annars spricker jag i vårsolen.

  Någon som vet vem som intervjuar?

 9. Betyder ”Visa Satan” (1.50) samma sak som ”Visa pattarna”?

  On topic måste jag säga att det där jävla roddlaget påminner mig om tjo och tjim-dansen som trallpunkarna brukade skämma ut sig med i mitten av nittiotalet. Jag kan inte beskriva dansen ens i ord, då skammen över att ha bevittnat detta fanstyg är för stor. Men jag kan säga så mycket att den var starkt folkmusikinfluerad. Oäh där kräktes jag i munnen

 10. Haha ja naturligtvis.
  Jag skyller på ingenting, skitliv.

 11. När det gäller namnvalet så står självaste Marduk för ett nästan lika stort klavertramp. Varför ta ett namn från en babylonisk gud om man inte skriver låtar med babyloniskt tema?

  • Vi får heller inte glömma det norska viking metal-bandet HADES. 🙂

  • För att inte nämna det faktum att Marduk är en GOD gudom. Känns väldigt mycket efterhandskonstruktion när bandet hävdar att det är i hånande syfte. Misstänker starkt att de letade på biblioteket efter tuffa namn, såg att Tiamat redan var upptaget och…”ja, då blir det Marduk istället”.

   Vad är grejen med svenska Apollgon? Ligger nära till hands att tro de läste om guden Apollyon i någon skrift satt i frakturstil och inte riktigt förstod…Någon som vet?

   • Har funderat över just namnet Apollgon själv. Din gissning känns inte helt far off. Var många som trodde att Abigors första hette Berwüstung – Invoke the Dark Age istället för det korrekta Verwüstung – Invoke the Dark Age. Typsnitt kan ställa till det.

   • Marduk dödade Tiamat.

  • Och jag läser alltid ”Marduk” till ”Marulk”. Visserligen är det ett ganska ondskefullt ting i sig, men det är ju lite som att skriva ”jättekul” i sms. Det blir ju alltid ”jättekuk”.

 12. Napalm Records – VerBüstung – iInvoke the Dodgy Age

 13. Mata Hari Says:

  ”Tyskt enmansband vid namn Aragorn”… Och är någon EGENTLIGEN förvånad över metrosexualitets-vibbarna?

 14. Off-topic, men jag vill garna lasa en feberyrning om bilden pa Valfar fran Windir nar han star in en lada och allt ar valdigt svart och dystert utom i bakgrunden dar man ser en bordig aker samt en traktor vill jag minnas. Sen kan detta fortsattas med nagra strofer om hur dragspel ar black eller life nar man spelar live som Valfar gjorde da och da. Sen kan man fordelakigt avluta med att recensera nagra av Vreid’s alster. For att fa lite gradde pa moset kan sedan Heidenhammer recensera inlagget och saga feberyrningarna vid fotknolarna. Jag har inte svenska vokaler pa tangentbordet men jag hoppas det gar att lasa anda och att ni gillar denna ide.

  • Erik *void* Says:

   Exakt! Den satans traktorn bakom Valfar pajar väldigt mycket på en en annars helt ok platta. Allt i fullt solljus dessutom.
   På tal om Tyskland så tycker jag att en del inlägg går till överdrift. Chaos invocation, Katharsis, Lunar Aurora, The ruins of beverast är Deutsch. Glöm aldrig det.

 15. Jag är förhindrar att ha en åsikt då jag spelat i ett pagan black metal-band med ”vikinga”-tema som hette Mithrandir (alvernas namn på Gandalf).

 16. Varfor blir jag inte forvanad?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: