Encyklopedia Pestilentia. CD 3.

Låt 1. THE EYE – “The Purest Domination in Wisdom”

Det franska enmansprojektet THE EYE med Vindsval på samtliga instrument är inte lika kända för allmänheten som hans andra band BLUT AUS NORD och han släppte bara en demo och en fullängdare innan han lade detta i malpåsen. Jag gillar THE EYE som fan. Det manglas tung och depressiv black metal som inte helt oväntat osar en hel del tidiga BLUT AUS NORD och då är det bara att placera tummarna uppåt. Den här skivan är givetvis fullkomligt omöjlig att få tag i så om någon vänlig själ vill sälja den till mig så öppnar jag mer än gärna börsen. Namnet Vindsval har jag dock alltid tyckt varit bisarrt. Senast jag själv kände mig vindsval var när jag somnade med fönstret öppet häromdagen. Jättefiffigt när man bor i Norrland.

http://www.youtube.com/user/DrPanzram#p/a/u/0/fjjNTQeT488

Låt 2. YYRKOON – ”Dark Kingdom”

På bandets första demo ”Oath, Obscure, Occult” finner vi denna bit. Vi finner även ett väldigt märkligt omslag men det är en annan historia. YYRKOON är ett typiskt band jag aldrig brytt mig om förutom när man leker bandleken och ska komma på ett bandnamn på Y och alla bra namn redan är tagna. YYRKOON. Vad fan är en YYRKOON? Det kanske är franska och betyder blaskig dödsmetall med synt och skriksång? En trend som tack och lov nästan helt försvunnit är förekomsten utav tjejsång på dylika alster. LORD BELIAL skrev boken om hur det ska framföras. Man tar den i bandets flickvän som är minst sämst på att sjunga, kallar henne för Lillith och sedan får hon poänglöst jama i ett inferno utav sångeffekter. Givetvis är det kvittersång på denna låt med. Tack men nej tack.

http://www.youtube.com/user/DrPanzram#p/a/u/1/-mAkhDUGe-I

Låt 3. MERRIMACK – ”The Myth of Avalon”

MERRIMACK, ej att förväxlas med den ludna utomjordingen Alfs hemplanet Melmac, har lyckats med konststycket att göra en riktigt bra musikvideo. Den är tagen ifrån deras senaste giv och heter ”In the Halls of White Death”. På Youtube finns detta stordåd att beskåda och jag rekommenderar er att göra det. Nu är det dock en låt ifrån deras första demo vi ska prata om och hur sköter sig då dessa fransoser? Ganska bra måste jag säga. Musiken är ungefär lika originell som att vara britt och ha risiga tänder men deras drivna svartmetall lyser med en dedikation som jag stödjer helhjärtat. MERRIMACK har blivit bättre och bättre med åren så kolla hellre upp deras två senaste verk än deras tidigare prylar.

http://www.youtube.com/user/DrPanzram#p/u/3/HwcFBDfDJDM

Låt 4. WITCHBANE –“ Captured by the Obscurity of Night”

Tyska WITCHBANE har en logo ritad utav en bisarr belgare vid namn Christophe Szpajdel. Alla vet vem han är men att stava hans namn är en veritabel mardröm. I logon finner vi en häxa på en kvast som flyger över en fullmåne. Det tillsammans med låttiteln gör att vi instinktivt vet att detta är svartmetall utav det mer suspekta slaget. Det finns bra riff men ska jag sammanfatta eländet så är det rätt mediokert. Otroligt standardiserad svartmetall som man var spyless på redan för hundra år sedan. Bra musik är världsomvälvande. Dålig musik kan vara underhållande. Medioker musik är bara så fruktansvärt tröttsamt. Nästa!

http://www.youtube.com/user/DrPanzram#p/u/4/h2Pp-fVBz04

Låt 5. ARKHAM – “The Dreams in the Witch House”

ARKHAM har fan Cthulhu i sin logo. Lär er utav detta WITCHBANE! Dessa kraftigt HP Lovecraft influerade fransmän startar med ett uruselt intro med hurtiga flöjtar och fan vet allt för att sedan ge sig ut i någon sorts form utav desperat svartmetall som låter mer än lovligt svensk fast inte på ett bra sätt. En trend som tack och lov nästan helt försvunnit är förekomsten utav flöjt på dylika alster. LORD BELIAL skrev boken om hur det ska framföras. Man tar den i bandets flickvän som är minst sämst på att spela flöjt, kallar henne för Lillith och sedan får hon poänglöst pipa i ett inferno utav flöjteffekter. Givetvis är det flöjt på denna låt med. Tack men nej tack.

http://www.youtube.com/user/DrPanzram#p/u/2/I6b97Pheyp4

Låt 6. AVATAR – “A Most Excellent Charm in Solemn Endurance”

Något jag blev helt galet sugen att lyssna på är belgisk symfonisk black metal med Weird Al Yankovic på slagverk. Undrar om det finns ett sådant band? Vilken tur att Encyclopedia Pestilentia finns så jag kan stilla mina mest perversa lustar. Helt seriöst, kolla in AVATARs bandfoto. Är det inte Weird Al på slagverk så säg. Gitarrplocket som inleder låten funderar jag på att stjäla men resten utav denna bit, som jag vägrar nämna vid namn då det tar en halvtimme att skriva den titeln, låter jag bli. Kalle Anka på sång, feta syntmattor, väsande gitarrer och slafsiga trummor. Belgien, lägg ner! Det här är själva arketypen för vad som blev fel med svartmetallen och slipper jag höra AVATAR igen så blir jag en lite lyckligare människa. Gitarrplocket ska jag dock stjäla. Rakt av. Bandnamnet får mig förresten att tänka på dataanimerade indiansmurfar. Jösses.

http://www.youtube.com/user/DrPanzram#p/u/5/OoxDNxRi5HM

Låt 7. ODIUM – “The Sad Realm of the Stars”

Fan vad norska ODIUM är bra. Om deras fullängdare kommit några år tidigare hade detta varit en klassisk skiva, nu blev den sorgligt bortglömd och det gör mig genuint förbannad. Anders Eek som spelar trummor gör för övrigt allting rätt då han inte är rädd för att slå hårt på virveln när han spelar snabbt som många andra trummisar verkar vara. Det är såhär det ska låta, ska det verkligen vara så svårt? Tyvärr har jag bara den här skivan på LP och jag har letat efter CD-versionen i snart 12 år. Ge mig den. Nocturnal Art var en gång i tiden ett skivbolag som bara släppte de bästa skivorna som gjorts. Varför slutade de med den fina traditionen? Mesproppen Andreas Bergh på Close-Up sågade för övrigt ODIUMs platta. Jävla idiot.

http://www.youtube.com/user/DrPanzram#p/u/6/CdqZHou2UZg

Låt 8. LESTAT – ”Criminal for the Christ”

Jag vill inte lyssna på LESTAT. Jag vill bara lyssna på ODIUM. Jag vill inte lyssna på trött fransk thrash/black med de sämsta programmerade pukorna jag hört i hela mitt liv. Det låter som att någon åker på nöten i ett gammalt dataspel till Commodore 64. Jag vill inte lyssna på riff som ett ganska känt band vid namn METALLICA gjort 10 år tidigare. Jag vill inte lyssna på ännu ett band som tycker att det är coolt att använda orchestral hits på varje markering. Jag vill inte lyssna på detta. Överhuvudtaget. Att jag inte lyckas hitta gruppens logotyp gör mig inte mindre avigt inställd till livet.

http://www.youtube.com/user/DrPanzram#p/u/7/33rTBjqCH1s

Låt 9. SAMMATH – ”De Ruines Fluisteren”

Holländska SAMMATH har åtminstone det sunda förnuftet att ha en rätt snygg tjej i bandet. Hon heter dock inte Lillith vilket gör mig en smula fundersam. Att demoinspelningar kan ha ett ruttet ljud är inget konstigt men ett så här tunt ljud har jag inte hört sedan jag själv skapade stor tonkonst i Fasttracker 2. Plutonen fick i alla fall släppa ett gäng sunkiga plattor på Folter Records.

Folter Records trivia: När jag var på turné för snart 8 år sedan så fick jag och gitarristerna i bandet sova hemma hos Jörg ifrån Folter Records då turnébussen brakat ihop och fan vet allt. Det är en lång historia. Hursomhelst så fick jag och sologitarristen dela på en mikroskopisk soffa medan rytmgitarristen delade ett iskallt golv tillsammans med en snubbe som drev fanzinet Gothic and Machines. Jörg hade en helt vild pitbull som enligt grabbarna i VOMITORY närde en viss fäbless för att bita folk i kuken varpå jag och sologitarristen låg vakna hela natten och iakttog hundjäveln som satt och stirrade hotfullt på oss. Det mina damer och herrar är glamouren med rockstjärnelivet!

http://www.youtube.com/user/DrPanzram#p/u/8/QI6yW_I25wI

Låt 10. NON SERVIAM – “Queen of Beauty”

I slutet på 90-talet så släppte ett tyskt bolag vid namn Invasion Records en drös skivor med mestadels svenska band. Det som utmärkte dessa släpp var först och främst en bedrövlig layout på skivorna samt att artisterna ofta tillhörde B-laget inom svensk extremmusik. Jag äger en otäck mängd album från detta bolag då många släpp har en viss charm och en del var till och med riktigt bra. NON SERVIAM är verkligen urtypen för ett så kallat Invasion-band. Det är välspelat och välkomponerat men det saknas det där lilla extra för att de ska vara bra på riktigt om ni förstår hur jag menar. Här har vi tjejsång eller ”seductive female vocals” som gruppen själva kallade det, akustiska partier, slingor in absurdum, skriksång och hela baletten. Att bandet lyssnat på de 3 första plattorna med CRADLE OF FILTH är ingen statshemlighet precis. ”Queen Of Beauty” är lite utav en hit och jag förstår varför NON SERVIAM blev upplockade utav Invasion Records. Man märker för övrigt att man börjar bli gammal då jag fortfarande ser dessa sörlänningar som ett nytt band när de faktiskt lade ner verksamheten år 2000.

http://www.youtube.com/user/DrPanzram#p/u/9/qp4BN-rHz6M

Låt 11. DARK FORTRESS – “Into My Deepest Desire”

Tyska DARK FORTRESS har blivit ett ganska stort band de senaste åren men alla är vi barn i början som det så fint heter. Denna skapelse ifrån deras första demo lämnar en hel del att önska, särskilt då de valt att stjäla ett riff från inte helt okända IRON MAIDEN RAKT AV i refrängen. ”Hallowed Be Thy Name” heter originalmelodin och stölden är skamlös. Det lustiga är att refrängen inte passar ihop med resten utav låten så nödlösningarna haglar inför och efter varje refräng.  I övrigt är detta blaskig svartmetall med en miljard melodiska slingor. Skratt och glada tillrop utlovas dock när refrängen kommer.

http://www.youtube.com/user/DrPanzram#p/u/10/a9PlQzpCZK4

Låt 12. DRACONIAN – “Riders of the Black Earth”

DRACONIAN ifrån världsmetropolen Säffle är ett gäng jag tycker är riktigt bra men jag äger ingenting med dem förutom låten på denna samlingsskiva. Otroligt märkligt faktiskt. Ett trevligt skönsjungande fruntimmer har de på sång och hon heter inte Lillith. Pluspoäng i min bok. Om OPETH hade varit ett bra band så borde de låtit såhär och om Napalm Records släppt denna demo som skiva skulle deras annons sett ut på följande vis:

Dark melancholic yet catchy melodies mixed with screams of purest agony and elfish sorrow. These Swedish masters of melancholy deliver a delightful and beautiful, yet sombre, masterpiece in the vein of early KATATONIA, OPETH and PARADISE LOSTt. 7 hymns of blackest tragedy for funerals to come. Out in May 1996 on Napalm Records.

Man kanske borde söka kneget som annonsförfattare åt svettiga skivbolag? ”Riders of the Black Earth”. En förbannat bra låt som får mig att hytta hotfullt med näven mot kosmos generella riktning.

http://www.youtube.com/user/DrPanzram#p/u/11/omOrLj_x_QM

Låt 13. BLAZING ETERNITY – “Over Sorte Heder”

Danskjävlar. BLAZING ETERNITY spelar fadd atmosfärisk doom numera. På deras första kassett spelade de givetvis svartmetall med låttitlar som exempelvis löd ”The Romantic Forest is Darker Than Sadness”.

L-i-f-e-m-e-t-a-l.

Jag skulle nog inte tycka att detta var så dåligt om jag inte träffat universums drygaste rövhål till dansk i början på 2000-talet som hyllade sig själv och BLAZING ETERNITY till skyarna som det största som hänt världen trots att han själv inte spelade i bandet ifråga. Samma snubbe höll för övrigt en lång monolog om att hans egna band var det mest originella någonsin då de blandade döds, svartmetall och goth. Han sade alltså detta 2001 och var vad man i folkmun brukar kalla en jävla idiot. ”Over Sorte Heder” är trots allt en inte alls för tokig bit. Drivig atmosfärisk svartmetall med folkmusikinslag och dansk sång. Bitvis finns det grekiska influenser med framförallt ON THORNS I LAY som referenspunkt. Det ställer jag mig mer skeptisk till. Jag har hört bättre och definitivt sämre grupper och hade jag inte träffat det där äckliga svinet till pompöst danskt avskum hade jag gillat detta bättre.

Typisk dansk.

http://www.youtube.com/watch?v=sb0u5AhzXBs

Låt 14. MAJESTIC MIDNIGHT – ”Tritessa”

Stopp. Bara stopp och belägg. Vad i djävulens namn är det som försiggår här? Spanska MAJESTIC MIDNIGHT hade ett bidrag på Osmose Productions samlingsplatta ”World Domination II” som lämnade en hel del att önska men var inte rakt igenom usel. Bidraget dessa liksminkade tjurfäktare har med på denna skiva saknar all vett och sans. Ondskefulla konstanta syntsjok, riff som vill vara lika onda men misslyckas, kroniskt hysteriskt kacklande sång och mycket virvel. Man hör att de vill så mycket men tyvärr så räcker det inte hela vägen. Bara för att man äger skivor med EMPEROR så betyder inte det att man låter som EMPEROR. Däremot ska bandet ha en eloge för sin ambitiösa logotyp. Jag har för övrigt inte kunnat släppa danskjäveln jag yrade om tidigare. Självklart dömde han ut mitt band som det mest ickeoriginella han någonsin hört för att i nästa sekund röja sig medvetslös åt HATESPHERE. Man tar sig för pannan.

http://www.youtube.com/user/DrPanzram#p/u/12/iPccqzy0rfY

Låt 15. MORTUARY ALCESTIS OVERLORDS – ”Goddess of Moroever”

Den här låten är ingen höjdare alls. Tjatig black/thrash med en irriterande dansk, förlåt fransk sångare. Jag kan nästan garantera att dessa lirare är galet populära i de mer suspekta musikerkretsarna i hemlandet. Mycket skinnvästar med tygmärken på och nicka gillande när någon för MORTUARY ALCESTIS OVERLORDS på tal. Mycket stå i storfyllan och skaka skitigt och tunt hår på någon sunkig metal-pub åt urusla W.A.S.P. Mycket betala 5000 spänn för att åka på Wacken och sedan inte se ett enda band live utan bara lyssna på tidiga SEPULTURA på kassett vid tältområdet. Jag hatar musik. Jag hatar danskar. Jag har slut på snus. Död är liv. Ingen logotyp hittade jag heller.

http://www.youtube.com/user/DrPanzram#p/u/13/5xow6gJOkVI

Låt 16. FROZEN SHADOWS – “Return to Supremacy”

Jag var tvungen att springa ner på ICA för att få tag i lite snus och föda så nu är man på topp igen. FROZEN SHADOWS ifrån Kanada släppte en bedrövlig demo vid namn ”Empires De Glace” 1996. I Nordic Vision nummer 9 ifrån 1997 finns denna kassett recenserad och det är en sågning som heter duga. De blev så upprörda över denna slakt att de skrev in till tidningen och klagade varpå en smutskastningskampanj på insändarsidorna tog en skön början. Underbar läsning när man sitter på skithuset. Rotade för övrigt fram tidningen, årets kulturgärning? Här kommer Nordic Visions recension:

I think that when the band members call themselves with names as Myrkhaal, Namtar, Valaack and Forrkas, they have lost the feeling about why people have names. And also the fact that they are young and naively childish in the aspect of “evil” music makes this an embarrassing package! And of course the music is ridiculous and childish. Cheaply copying their favourite Norwegian bands in a pathetic way. Idiotic sounding vocals. Why does bands have to ridicule themselves with this trash and the worst part of this story is that this shitty band actually thinks they are something, just because they sound like an idiotic copy of their favourite band!  This is music for idiots and we distance ourselves from this unworthy demo. This is not approved at all, and in a few years the idiots in this band will appreciate this review and agree with us that when they recorded this piss they were immature and stupid. Pushing the stop button felt like an orgasm, if that illustrate our point! Here is the address (but the stamp is not worth the investment) Frozen Shadows. CP Atriums. BP 32128. Montreal. Quebec. Canada. H2L 4Y5. A copy of this lame product of “under 14 years old” music will cost you 6 US Dollars. An investment for fools and where the hell is the dustbin!

Hårda ord som sagt och i mitt tycke lite väl hårt då det redan då fanns tusen band som var bra mycket sämre än FROZEN SHADOWS. Sedan så tycker jag att de låter betydligt mer svenskt än norskt. Att FROZEN SHADOWS lyssnat på ”Opus Nocturne” med MARDUK är ingen större hemlighet. 

http://www.youtube.com/user/DrPanzram#p/u/14/-5ntuUgwlWk

Låt 17. MORTHIRIM – ”Desolate World”

Sista låten att recensera, man blir nästan gråtmild. MORTHIRIM var ett sidoprojekt åt NECROMICON och de spelade tids och områdestypisk melodisk svartmetall även om jag inte vill kalla det här för svartmetall utan snarare melodisk döds. Inte så himla tokigt även om jag föredrar sorgligt underskattade THE MOANING. Synd att det bara blev en EP med detta projekt då det hade varit kul att höra vad de kunnat åstadkomma på en fullängdare.

http://www.youtube.com/user/DrPanzram#p/u/15/AitEsi0ubXE

Sammanfattning skiva 3:

Inte fullt lika jämn som CD 2 men ljusår bättre än CD 1. Hade Velvet Music som släppt denna box bantat bort allt skrot hade denna samling blivit betydligt bättre. Efter att man lyssnat igenom första skivan så blir man så avigt inställd till livet att många utav låtarna på de efterföljande skivorna dras över samma kam vilket är trist.

Ni anar inte hur otroligt skönt det är att ha detta fullkomligt idiotiska projekt klart. Jag undrar vad som blir nästa utmaning? Har en legendariskt usel samlingsskiva ifrån Impaler Records liggandes i högen med skrot men jag vet inte om världen är redo för den vederstyggelsen ännu. Då Dr Panzram även han äger den överlåter jag stafettpinnen till honom.

/Hatpastorn

8 svar till “Encyklopedia Pestilentia. CD 3.”

 1. Vilket hästjobb! Det är nästan så att jag blir sugen på att lyssna igenom hela Encyclopedia-samlingen igen, but then again…
  Minns Odium- och Mundanus Imperium (visst är det samma band som Nattefall?)-låtarna som guldkorn i en ocean av skit. Ja, förutom de band där jag är jävig då så klart. 🙂

 2. Draconian är helt suveräna live!!

 3. Om någon undrar varför Blazing Eternity inte ligger uppe på mitt youtube konto så är det för att jag HATAR Danmark och allt som dom står för.

 4. Gött att du bemödat dig att leta fram en gammal fanzinerecension (som extra krydda till en värdig avslutning på Encyklopedia pestilentia!), värmer ett gammalt fanzinetöntshjärta!

 5. Yyrkoon kommer från Elricböckerna. Det är Elrics kusin som är en ond trollkarl 🙂
  http://en.wikipedia.org/wiki/Yyrkoon#Characters_in_the_Elric_series
  (Lite nördigt värdelöst vetande)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: