Samtal över en kopp kaffe.

I veckan var min norske kamrat Heidenhammer på besök i stan och eftersom värmen ute var legendarisk satt vi och svalkade oss på balkongen genom att diskutera de viktiga sakerna här i livet.

Black metal.

Likt tusen gånger förr satt vi och beklagade oss över den norska scenens förfall och dagens otaliga struntband. Likt 2 griniga gamla gubbar bläddrade vi igenom nya fanzines och insåg ganska kvickt att i stort sett ingenting har skett de senaste 15 åren förutom att bandnamnen blivit ännu dummare. CHAINSAWTAN, har ni hört något så fånigt? Ett frossande i det förflutna tog fart men det tog inte lång stund innan vi insåg att allt INTE var bättre förr. Kommer ni ihåg på 90-talets andra hälft då No Fashion, Black Mark, Black Sun och en hel drös andra skivbolag vräkte ur sig svensk melodisk döds? Skivorna var inte usla men oftast så fantastiskt uddlösa och mediokra att man blev gråhårig. Sällan hade originalen, oftast DISSECTION, kopierats så skamlöst.

Nedanstående text är tagen när jag och Heidenhammer satt på min balkong och namedroppade gamla svenska band med tveksamt existensberättigande och sade det första som poppade upp i våra kloka skallar.

ABLAZE MY SORROW

Heidenhammer – Ablaze My Fart.

Hatpastorn – Första skivan är det bra riv i men på andra skivan, där Bruce Willis står i lågor på omslaget, hände något. Jag vill minnas att No Fashion slog på stora trumman för den plattan så jag blev minst sagt paff när jag lyssnade på den och möttes utav falsettskrik, lökiga texter och pizzakartongsfladdrande dubbelkaggar. Usch.

EBONY TEARS

Heidenhammer – Vad är det för jävla bandnamn egentligen?

Hatpastorn – Tecknade kattmänniskor som skivomslag på en skiva som heter ”Tortura Insomnia” känns inte helt rätt. De hade ett bra riff på andra skivan dock. Sidoprojektet DOG FACED GODS är nog det mest skamlösa MESHUGGAH-rip off jag hört.

SACRILEGE

Heidenhammer – Är den någon som vet NÅGOT om detta band efter deras debut?

Hatpastorn – Sångaren sjöng väldigt ljust vill jag minnas, annars är det blankt.

A CANAROUS QUINTET

Heidenhammer – Deras debut går på 450 NOK på Neseblod. Jag blir så trött. En kanariefågels kvintett.

Hatpastorn – Bara barbershop-logon var rolig. Bra sång på debutskivan dock utav den gamle slöjdläraren Mårten.

THE ANCIENTS REBIRTH

Heidenhammer – Få bandnamn har på allvar gjort mig så trött.

Hatpastorn – Har tydligen återförenats. Wow. De hade dock en ganska ettrig ridecymbal på deras sista giv.

Heidenhammer – Nu får du för fan ta och ge dig.

WITHOUT GRIEF

Heidenhammer – Jag bara stammar av ren förbannelse. INGET band har gjort mig mer förbannad än just WITHOUT GRIEF.

Hatpastorn – Haha!

LOBOTOMY

Heidenhammer – No Fashions enda genuina dödsband. Fungerade bra?

Hatpastorn – De må ha hållit på sedan 1800-talet men vem brydde sig? När slog någon på deras skiva ”Kill” senast?

RUNEMAGICK

Heidenhammer – HAHAHA!!!

Hatpastorn – Jag lyssnade på debuten på den lokala skivbutiken en gång. Den hade en tecknad krigare på omslaget. Det är det enda jag minns.

A MIND CONFUSED

Heidenhammer – Förvirring var ordet, för vitsen med det här bandet gick förlorad innan skämtet ens kläcktes.

Hatpastorn – Jag blandar alltid ihop dem med INTO THE SUNLESS MERIDIAN då de släpptes på samma bolag. INTO THE SUNLESS MERIDIAN var ju ingen höjdare precis.

GRIEF OF EMERALD

Heidenhammer – Det dummaste bandnamnet jag vet. Någon måste ha tänkt att det inte finns några bandnamn kvar. En idiotisk halvsidesannons i Close-Up och bonusbanorna i Sonic the Hedgehog är det enda jag associerar GRIEF OF EMERALD med.

Hatpastorn – Glöm inte sidoprojektet AUTHOR OF PAIN. Det bandfotot har fått mig att skratta så många gånger.

IN THY DREAMS

Heidenhammer – IN THY DREAMS, fy fan. Lifemetal av absolut VÄRSTA sort.

Hatpastorn – Vad är det med svenska band och kvasipoetiska bandnamn egentligen? ”I dina drömmar” låter som något Harry Brandelius hade kunnat knorra ur sig.

VINTERLAND

Heidenhammer – Hej mitt vinterland, nu är jag här.

Hatpastorn – Kidsen verkar dyrka detta. Med andra ord var de INTE med på tiden det begav sig då melodisk svartdöds ifrån No Fashion anno slutet på 90-talet var det absolut tröttaste man kunde spisa. Låten ”A Winter Breeze” innehåller dock ett bra riff.

Heidenhammer – Du säger det…

NOCTES

Heidenhammer – Jag blir så trött.

Hatpastorn – Jag måste ha varit miljonär en gång i tiden för jag äger oroväckande många utav de skivor vi rabblat upp. Givetvis äger jag bägge NOCTES-plattorna med. Debuten var inte så illa vill jag minnas även om texterna som behandlade fjärilar och fan vet allt lämnade en hel del att önska. Sångaren Johan Lönn ritade för övrigt HAIMADs logotyp. Johans tinnitus var även ett utav skälen till att bandet lade ner. De hade även ett tjusigt fruntimmer vid namn Åsa på bas. Varför vet jag detta?

Heidenhammer – (Lämnar balkongen för att gå in och fylla på kaffe).

AUBERON

Heidenhammer – De ville så gärna.

Hatpastorn – Ett legendariskt strul med Black Mark Productions hade de iallafall.

EVERDAWN

Heidenhammer – Poems burn the CD-R. Det gjorde nog få andra, för jag har aldrig påträffat den här skivan hemma hos NÅGON som inte haft personliga kopplingar till Luleå.

Hatpastorn – Nu när du säger det så stämmer det verkligen.

UNMOORED

Heidenhammer – Av alla de djävulska pissiga anemiska skitband som funnits… Om man kan mäta folk efter deras musiksmak undrar jag hur folk som gillade den här skiten ser ut, beter sig och i vilken dynghög den genomsnittlige UNMOOORED-lyssnaren befinner sig.

Hatpastorn – HAHAHA!!!

TORCHBEARER

Heidenhammer – Egentligen som UNMOORED fast så poänglöst att man inte ens kan bli riktigt förbannad. Gratulerar till ett bandnamn som får UNMOORED att verka mer spännande.

Hatpastorn – Jag lyssnade på debuten men jag kan inte påstå att jag minns något.

ANATA

Heidenhammer – Anata och Televinken.

Hatpastorn – Deras trummis lirade in debuten med ryggskott. En annan utav deras trummisar, kan det ha varit Pedal-Conny ifrån ROTINJECTED månne, jobbade på kärnkraftverk. Värdefull kunskap. På debutskivan finns det ett grymt bra riff.

Heidenhammer – Du är ju utvecklingsstörd.

HYPOCRITE

Heidenhammer – Vad tänkte du med när du betalade pengar för deras debutskiva?

Hatpastorn – Till mitt försvar kan jag säga att jag hittade den i en begagnat-låda för 30 spänn. När bandet intervjuades i Grimoire Of Exalted Deeds så bad journalisten för övrigt att intervjuoffret skulle låtsas vara Peter ifrån HYPOCRISY istället. På riktigt.

EMBRACED

Heidenhammer – En utav keyBoratisterna hade en flickvän som i Exilen-chatten gjorde en STOR poäng av att den bättre hälften lirade i det här pissbandet. Vad det säger om den sämre hälften vet jag inte riktigt, men smickrande är det inte.

Hatpastorn – Att ha som sellingpoint att ha 2 syntare i bandet samt att Åsa Svanö gav bandet ”MVG i harmonilära” i Close-Up says it all. THE EMBRACED och EMBRACING var inte så kul de heller.

INTERLUDIUM: Nej, det här är inte ett band, men väl ett statement. Efter att vi hållit på så här länge märkte vi att listan kunde gå på ad infinitum, särskilt då vi kom till det stadiet då vi började namedroppa band som släppt plattor på Invasion Records. Som ett experiment valde vi att öppna valfri Close-Up ifrån det senare 90-talet för att hitta tio liknande band till.

Sagt och gjort: nummer 25 (nov/dec 1997) lockade med ALGAION och THEORY IN PRACTICE på omslaget. Ta ett djupt andetag…

Heidenhammer – Angående THEORY IN PRACTICE… alltså, att försöka locka med att vara ett ”MESHUGGAH-band” gick inte hem i min värld och förmodligen inte hos någon annan heller. Och då har jag inte ens berört sidoprojektet MUTANT…

Hatpastorn – MUTANT var ju inte helt oävna, synd att trummaskinen var lite väl ambitiöst programmerad. Det lustiga är att gitarristen aldrig hade hört svartmetall så Henrik spelade upp lite DARK FUNERAL för honom så han skulle få ett hum om hur det skulle låta.

Heidenhammer – Detta är inget skämt; efter 20 sidor kunde jag gräva upp mer dynga än jag ens vågat fantisera om. En tung annons från Hammerheart dekoreras med oumbärliga köp såsom NOCTURNAL BREEDs ”Aggressor” och LOST IN MISERYs ”Carousel of Misery”. Tidningen försökte tydligen värva eventuella prenumeranter med gratis-CD:n ”The Coming of Chaos” med SACRAMENTUM (Wow!). Tveksamma akter på Black Mark i form av DIVINE SIN, FLESHCRAWL, EDGE OF SANITYs ”Cryptic” och PATHOS (vilka i helvete var DE?) orkar jag faktiskt inte ens gå in på. Tribute-skivan till MERCYFUL FATE innehåller fantastiska akter som just SACRAMENTUM, LORD BELIAL, ARCH ENEMY och GARDENIAN …

GARDENIAN…

Hatpastorn – Av alla bandnamn jag NÅGONSIN…

Heidenhammer – Få band har gjort mig så matt som det här. Minns att Listenable records hypade sitt nya ”fynd” till skyarna. Ingen vet varför. Förmodligen inte ens de själva. En gång fick jag 50 gratisskivor av Skivbörsen i Uppsala som tydligen var helt omöjliga att sälja. Däribland GARDENIAN.

I slutet utav tidningen uppnås ett CRESCENDO när vi avslutar med artikeln ”Göteborg – i närbild”. Här presenteras inte mindre än 21 band varav högst fyra kan sägas haft något slags existensberättigande. Vilka stenar artikelförfattaren var tvungen att vända på för att hitta alla de akter som annars nämns i ord kan vi inte svara på, men vissa av Pandoras chokladaskar bör tydligen hållits stängda… vi tar tre band härifrån.

DIMENSION ZERO

Heidenhammer – Blandar av någon anledning jämt ihop de här med usla DEAD SILENT SLUMBER. Vet inte varför förutom att de lämnade så obetydliga spår i historien att inte ens Dan Brown skulle orka fantisera ihop en bok om det.

Hatpastorn – Korten på bordet – det spelade INGEN roll vilken jävla line-up de hade. Musiken var bara för intetsägande för min smak.

DIABOLIQUE

Heidenhammer – Inte ens när jag var 16 år gammal och helt betagen av Wåhlins omslag kunde jag på något sätt ta till mig kloakdoften debuten spred i pojkrummet. Inte ens NATTVINDENS GRAAAAAAT lyckades värre med sina sånginsatser.

Hatpastorn – Egentligen borde jag skriva en hel DIABOLIQUE-special. Man ville så gärna, men sedan kom sången … Vad tänkte han med? Varför sade ingen stopp? Finns det någon levande varelse som tycker att han på riktigt sjunger bra?

CARDINAL SIN

Heidenhammer – Det här bandet visade för första gången att beteckningen ”All-star band” inte var att lita på. Aldrig hade förväntningarna varit högre och aldrig hade slutresultatet varit så stinkande.

Hatpastorn – Jag minns ingenting. Helt seriöst, jag minns INGENTING. Jag försökte lyssna in mig på deras debut då den verkade högst intressant då det var Zwetsloots nya band och eftersom de bästa DISSECTION-bitarna skrevs utav Jon och John tillsammans. Trist på ett lovande projekt.

Efter att tidningen lästs ut och kaffet druckits upp spred sig en stilla melankoli ute på balkongen. Heidenhammer gick hem till Dr. Panzram för att rippa en gammal kassett och själv började jag laga middag. Medan maten puttrade på spisen gick jag till min skivsamling och lät blicken vandra över skivryggarna.

Helvete vad mycket skrot man köpt genom åren.

/Hatpastorn och Heidenhammer.

13 svar till “Samtal över en kopp kaffe.”

 1. …”Exilen-chatten”…

  Åh, nostalgi!
  Det var tider det… Vilka jäuvla miffon man kunde stöta på där. Haha.

 2. Utmärkt kaffesvammel. I fredags satt jag och Heidenhammer nere på Pallas, mol allena, och malde på likt de gamla gubbar vi är om att allt var bättre förr. Vad vi kom fram till? Allt VAR verkligen bättre förr!

  Not: Runemagick håller fortfarande på, och är dessutom jäkligt bra. Plattan Darkness Death Doom är hejjig som få, då dom har tagit klivet över till de mer Doom-doftande territorierna.

 3. Klockrent att ni dykt ner i sumpen!
  Ni har förgyllt ännu en trist stund:)
  Horns/SDW

 4. Mycket underhållande. 🙂

  Sacreliege var inte allt för dumma faktiskt. Dom hade ju nuvarande In Flames-trummisen på sång.

 5. Har vi (Algaion) verkligen varit med i Close-Up? 🙂

  • Japp, en halvsidesintervju i ett nummer från 1997. Grönt omslag. Tror det var Mårten som svarade på den. Alltid ett stort nöje att läsa gamla Algaion-intervjuer då Mårten aldrig var rädd för att säga vad han tyckte. Brukade alltid delas ut kängor och med god grund bör tilläggas. När kommer nya skivan förresten?

  • Fan, det kan rent av ha varit jag som gjorde den. Eller Stine.

 6. Vilken makalös blast from the past. MVG i harmonilära, har jag verkligen skrivit det? Jag minns inte ens bandet.

   • Vilket klassiskt nummer. De var Bella som skrev om Algaion ser jag nu. Och vilka ruttna skivor man fick skriva om, gud sig förbarme. Men – episk intervju med Kai Hansen (dvs episkt ögonblick för undertecknad) och spännande intervju med Nagash. Minns mycket väl hur han satt och slentrianbrann i köttet efter olyckan med bensinen. Men han SKULLE GENOMFÖRA intervjun först. Det tyckte jag var rätt rart.

 7. ۩ ~ Camilla ~ ۩ Says:

  Jävla dig!!!
  *LMAO*
  Kom ju inte längre än så här och har tvingats till att läsa om och om och om igen, närapå ”Pelle & WOW varning”, ja, så gammal att jag minns DET är jag.. FY FAN! Tårarna gör så att allt kladdar igen till en dimma….

  Heidenhammer? VEM är det? Vilken kuling!! Alltså jag kan knappt ens dricka kaffet utan att få det sprutandes rakt på mitt stackars tangentbord!

  Underteckad MÅSTE ju flytta skiten, typ igår, eller förra året till och med om man ska vara ärlig så borde man ju flyttat för många år sedan, men är man i koma, ja, då är man!!!

  Jag borde låta typ grannen sätta ett lösenord på min lap så jag inte KAN komma in förräns flytthelvetet är klart, det här duger inte, Fy för dig, flyttsabotören!! 😉

  Visste jag vem du var så hade jag på allvar tvingat DIG att flytta skiten så jag fick fortsätta roa mig, HA!

  ”This is gonna be a loooooooonnnnnnnnggggg day.”
  Let us MOURN.
  /C

 8. NäkterGaahlen Says:

  Pathos körde melothrash-stuket, som Morgana Lefay och Nevermore och släppte tre kompetenta plattor. Inte en jävel brydde sig. Men det lät riktigt bra stundtals. Synd bara att sista plattan stank life metal lång väg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: