Logorecensioner. Del 1.

Nu tänkte jag vara så fräck att jag skamlöst stjäl ett gammalt segment ifrån det gamla fanzinet Dusk Mag. Segmentet jag talar om är givetvis logorecensioner och det är ytterst märkligt att ingen tog vara på den idén tidigare. För att vara lite extra nördig tänkte jag specialisera mig på några utav de ”nya” Trondheim-banden som poppat upp likt svampar ur den förbannade underjorden. Det har ju hypats och surrats något så förbannat om vissa utav dessa konstellationer så nu är det dags att göra en djupdykning ner i den norska myllan.

 Först ut är CELESTIAL BLOODSHED, bandet som i min mening är det som har mest potential. Tyvärr blev sångaren Steingrim tragiskt ihjälskjuten för en tid sedan så om det vill sig illa blir det inget mer med det här projektet. Hela Trondheim-scenen blev nog satt i gungning eftersom han spelade i sanslöst många grupper.

Hursomhelst, vi börjar med namnet. Jag är inte övertygad, det känns lite sydamerikanskt. Sydamerikanerna brukar dock kunna spetsa till det med lite spexig stavning och gärna med några sköna ordsammansättningar. CELESTIALISTIC SADOBLOODSHED hade varit mera rimligt.

Detta är en ganska standardiserad logga som är ungefär lika intetsägande som namnet. Ett inverterat kors i loggan känns kanske inte superfräscht men det funkar. Ett så pass lovande band förtjänar bättre!

Betyg 3/5. OK, men inte mer. Ett så pass bra gäng förtjänar ett bättre öde.

 Nästa deltagare är KAOSRITUAL och nu börjar vi snacka allvar. Helt OK bandnamn, inte superrafflande musik men de verkar köra på en skönt kompromisslös image iallafall.

Vingar, pentagram, horn, kors, taggar, två månar, relativt symmetrisk. Fulsnygg är nog ordet jag söker för att beskriva denna logotyp även om det lutar mer åt fulful än snyggsnygg. Den skulle kunna bli helt OK om man hyfsar till den en smula. Med hyfsa till menar jag inte att snygga till alla pixlar utan att dölja alla pixlar med spindelväv alternativt rinnande slem. UNLEASHED är alltid ett föredöme vad det gäller logos. Uselt band för övrigt. KAOSRITUAL får även de nöja sig med nöd och näppe godkänt.

Betyg 3/5. En stark trea. Det finns vilja, tro och engagemang i denna logotyp. Synd bara att framförandet lämnar en hel del att önska.

 Nästa pluton till rakning (humor) är MIN KNIV. Salmonella-rå, skapelsefientlig svartmetall med ett namn som jag inte vet om det är genialiskt eller det absolut dummaste jag hört. Logotypen är lite på samma linje. Ena stunden tycker jag att den är det grymmaste jag sett på länge och nästa stund kräks jag inombords när jag ser den. Det borde i och för sig vara ett gott betyg för den här sortens musik.

MIN KNIV. Fantastiskt namn. Logon blir dock fetare för varje gång man ser den.

Betyg 4/5.  Idag är jag på ett strålande humör. Frågar ni mig vad jag tycker om denna logotyp när jag har slut på snus och börsen ekar tom så får ni garanterat ett annat svar.

 Om djungeltelegrafen fungerat tillfredsställande så är det någon snubbe i detta band som skjutit ihjäl Steingrim Torson som jag nämnt tidigare. Jag hatar den här logotypen och jag känner en viss animositet gällande bandnamnet. Gamla menlösa band på Hammerheart Records hade sådana här logotyper. Grupper som ingen vettig människa brydde sig om.

Porrskadad som man är får jag även konstiga associationer när jag läser bandnamnet. 2 Girls 1 Cup, 1 Tail 1 Head. Heter man inte BURZUM eller BATHORY går typsnittslogotyp bort.

Betyg 1/5. Det här är en så slapp skapelse att jag inte kan göra något annat än att sätta lägsta betyg.

CELEBRATUM är nästa heliga ko som ska slaktas. Helt OK bandnamn. Jämfört med ONE TAIL, ONE HEAD är det nästintill genialiskt. Någonstans innerst inne tycker jag att denna logo är ganska snygg fast jag tycker inte om att de trixat till den i ”Photoshop” med den billiga emboss-effekten eller vad det nu heter. Den påminner i nuvarande skick lite väl mycket om något en småkriminell sprayburksligist i någon smygrutten storstad skulle kunna fisa ur sig på sidan på en tunnelbanevagn eller i en dåligt upplyst gångtunnel.

Man skulle kunna optimera den här logotypen. Kanske smälla in någon blasfemisk symbol i bakgrunden eller vräka på med slem och spindelväv. Framförallt ska effekten som de lagt på bort.

Betyg 3/5. Om man öser på med lite gegga och skit kan man nog pressa upp det till en fyra.

MISERIA X. Ännu ett i en lång rad band som Steinar spelade med. Bytte tydligen namn till TROLLBERG och det var ju verkligen ett mycket bättre bandnamn. Obs, ironi.

Den här logotypen ser ut som en byggnadsställning som havererat. Pluspoäng för den sköna oläsbarheten dock. Jag undrar hur de egentligen tänkte när de plitade ihop det här missfostret då jag blir på genuint dåligt humör när jag ser den. Folk som hävdar att extrem musik gör folk aggressiva förstår ingenting. Det är layouten som gör folk våldsbenägna. Ta EMINENZ omslag till ”Exorial” som ett talande exempel.

Betyg 2/5.  Eftersom de faktiskt har försökt att rita något istället för att bara använda ett vanligt typsnitt så får de 2 poäng. Jag är väldigt nyfiken på hur TROLLBERG-logon ser ut dock. Med ett sådant näpet namn förväntar jag mig inget annat än ett stordåd.

 Hej och hå. BLACK MAJESTY står på tur med en halvmåne, en svans och ett inverterat kors snitsigt utplacerade på denna “Les Legiones Noires”-doftande logo. Hakkorset som pryder eländet gör mig bara trött då den ser duktigt malplacerad ut. Hade de haft någon sorts känsla för takt och ton hade de smällt upp ett stort hakkors i bakgrunden, ungefär som EMPEROR ibland snitsade till sin logotyp med pentagrammet i bakgrunden. Nu ser det fan inte klokt ut med det minimala korset fånigt svävande över detta fiasko.  Sen om det är så mycket takt och ton i att fläska in en enorm svastika i denna textkreation vet jag inte.

Är det bara jag eller har norrmännen tappat stinget vad det gäller grymma logotyper? Hur svårt kan det vara att ringa den utvecklingsstörde belgaren Christophe Spzajdel och be honom krafsa ihop något symmetriskt och snyggt? Har Norges gamla logoprinsessa Jannike W Hansen slutat att göra sådant här? Kom tillbaka Jannike, allt är förlåtet, vi glömmer det sanslösa eländet du gjorde åt ANCIENT bara du sätter stopp för det här vansinnet!

Betyg 2/5. Detta känns väldigt franskt så detta sätter vi i tvåan. Oj, blev det sexuella anspelningar utav det hela? Det var inte meningen.

Pust. MARE ifrån Trondheim. Visst ser det ut som att det är samma klåpare som ritat denna monstrositet som även ritat möget åt BLACK MAJESTY? Samma aura utav total hopplöshet vilar över den i alla fall. En riktigt strykful sak som stinker gammal unken fransk svartmetall. Till skillnad ifrån MIN KNIV blir den här styggelsen bara fulare för varje gång jag ser den. MARE är dock ett bra live-band och de är även med största sannolikhet det absolut längsta gäng norrbaggar jag beskådat i hela mitt liv. Om de tröttnar på att spela kompetent svartmetall kan de alltid bli basketspelare istället.

Att trummisen, som även spelar i ONE TAIL, ONE HEAD, har en krumelur som artistnamn är något som ska premieras. Alla liknelser med ”the symbol formerly known as the artist formerly known as Prince” är givetvis ofrånkomliga.

Betyg 2/5. Vad ska man säga egentligen? Snygg är den inte och inte tillräckligt ful för att man ska kunna bli härligt arg. En medioker logo och ännu ett band som förtjänar ett bättre öde.

 Ja, UNBEING. Visst gav ni bara upp när ni spydde ur er denna totala katastrof? Observera att eldslågan över bokstaven “i” påminner om eldslågan som pryder oroväckande många utav de ovanstående alstren. Min tes om att det är en och samma person som skapat dessa otäckheter blir bara starkare och starkare. Stop the madness! Jag ritade grymmare saker på skolbänkar i mellanstadiet.

Ibland blir jag bara så trött.

Betyg 1/5. Ska jag vara helt ärlig så skulle jag föredra om dessa norrmän skaffade en typsnittslogo. Wingdings finns det ett skojigt typsnitt som heter. Det ser garanterat råare ut än nuvarande lösning.

Sammanfattning:

Detta var bara ett axplock utav de nya Trondheim-banden men jag tror att ni förstår poängen. När bandet MIN KNIV storstilat vinner denna tävling är någonting väldigt, väldigt fel. Jag känner mig nästan lite orättvis när jag jämför dessa norska bands logotyper med de franska “Black Legions”-banden då fransmännen förutom BRENORITVREZORKRE i jämförelse hade helt makalösa textkreationer.

Är det meningen att det ska vara såhär?

/Hatpastorn

2 svar till “Logorecensioner. Del 1.”

  1. Något som ytterliggare borde dra ner betyget på MARE-loggan är det faktum att den ser ut som den är ritad i Photoshop från scratch. True-faktor på det?
    Notera speciellt nedre, högra delen av A:et som går in över R:et, där man har använd svart Paintbrush, kanske storlek 3 eller 5, för att dinstingera att A:et och R:et inte hör ihop. Sämst.

    När man ritar en svartmetall-logo och två bokstäver flödar ihop av sig själv har man fan lyckats; tecknen har av egen, eller kosmisk, vilja gaddat ihop sig och då ska det fan vara så. Allt som ökar graden av oläsbarhet ska premieras!

    Rolig läsning never the less, ser fram emot fler inlägg av den här typen!

  2. […] norska kreationerna i del ett är inte fullt så stiliga, man ser att några sneglat mot Darkthrone, men utan förebildens […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: