Matrixviruset i Finland.

Som alla vid det här laget vet var Matrixviruset en särdeles ruskig åkomma som härjade i black metal-scenen runt millennieskiftet. Norge var extra hårt drabbade, jag antar att de inte fick sina vitaminer som barn, men alla länder plågades av detta i någon form. Här kan noviserna kanske få för sig att Finland var immuna då finnarna är ett hårt folk. Själv höll jag landet under sträng uppsikt redan när Beherit släppte ”H418ov21.C” och ”Electric Doom Synthesis”, två album vi kan komma att återkomma till i senare inlägg. I övrigt verkade finnarna klarat sig utan värre blessyrer. Ja, vi har ju såklart And Oceans, men de kommer vi också återkomma till framöver.

Runt 1998-99 satt jag och bläddrade i ett hårdrocksmagasin, måste varit Terrorizer, och fick där veta att Finland begåvats med ännu ett nytt band, Trollheims Grotto. Jag skrattade så jag fes när jag såg bandnamnet. Ett par år senare bestämde jag mig för att kolla upp bandet på Internet då det där bandnamnet satt sig som en fästing på min hjärnbark. Tydligen hade tidningen stavat fel då den ”korrekta” stavningen skulle vara Trollheims Grott. Av alla jävla bandnamn. TROLLHEIMS GROTT. Internet gav mig informationen att en rykande färsk fullängdare låg på skivdiskarna. Jag klickade vidare.

Plötsligt exploderade hela universum.

Trollheims Grott som på demostadiet spelat rätt ordinär black metal hade lagom till fullängdsdebuten fått fullkomligt hjärnsläpp och inte bara omfamnat Matrixviruset utan även försökt kombinera det här viruset med sina tidigare lyriska uppslag, troll. Slutresultatet stavas ”Bizarre Troll Technology”. Jag vet. Ta några djupa andetag. Vi tar det igen. B i z a r r e t r o l l t e c h n o l o g y. Troll som pysslar med teknologi. Själva konceptet är originellt och rätt så festligt. Påminner om rollspel som Shadowrun. Som gammal rollspelsnörd väcks fantasin och man ser framför sig hur ett gäng troll skapar teknologiska underverk som mest liknar de misslyckade robotarna i RoboCop 2. Ni vet de där som ballar ur och dör rakt av eller skjuter sig själva i huvudet. Helt klart fnissigt. Hur gifter sig detta med black metal då? Ja, vi får väl se. Jag tycker vi börjar med själva lyriken. Jag väljer såklart ut de finaste bitarna.

Trollsyndicate

Mankind will collapse to feet of the Syndicate
World is undergoing a complete transformation
Mesmerized by a Troll-Merry-Go-Around
Syndicate is anomaly in humanity
A fraction in your mirror, shattered your glass icons
Superstar, supernova, consciousness fades away
A fraction in your mirror, shattered your glass icons
Superstar, supernova, consciousness fades away

Look! Syndicate Deathtroops
Feathers flying after a shotgun blast
Run and hide, cry and whine
Soon the Trolls will hunt you down

Extrem musik blir ofta beskylld för att man inte hör vad sångaren sjunger. Tack gode gud för det. Troll kan bli duktigt pajigt om man inte sköter det rätt, men hellre texter om troll som fiser kristna i munnen än kvasiintellektuellt jommel som varken handlar om eller betyder någonting. För all del, upplys mig gärna om splittrade glasikoner och trasiga badrumsspeglar. Vi kollar vidare.

Bizarre Troll Technology

Welcome to our factory!
What would you like to have?
Perhaps bizarre troll-devices
Or maybe an introduction to our industry

So if you are in the other end of the spectrum,
do you think that Syndicate is in the other?
We’ve reserved a perfect product for you.
It’ll remove thorns from your flesh in exchange for your soul!

Life has lost its meaning
Existence exists no more
Technoworld where technology is divine
And trolls can handle it very well

Troll-technology will teach you how the system works.
Syndicate commands and you obey
Theres no place where you could hide,
so work my slaves, the world is mine.

Oh yes, have you seen enough)
Do you want to test the technology of ours?
Do you believe what your eyes have seen?
Imagine all the ways
You can feel pain…
The Syndicate offers them all, only prices are the same.

So, are you as impressed as I am?
Troll-technology is far more advanced than you could believe.
Engineers of blasphemy have manufactured something for you.
Would you like to try: Crown of Thorns – deluxe2001

Bizarre Troll-technology
Bizarre Troll-technology
Bizarre Troll-technology
Bizarre Troll-technology

Detta var ju betydligt roligare och tydligare. Och dumt. Full pott för originalitet, men jag tycker fortfarande att dessa fantasier skulle passa sig bättre i ett annat forum, typ rollspel. Eller som novell. Eller en film av Jörg Buttgereit. Sedan är det spöstraff på att sjunga ordet ”deluxe” i svartmetallsammanhang. Undrar om The Crown någonsin sjöng det ordet när de ballade ut som hårdast? Hmmm, jag tänker lite såhär jag. Jag skriver en text till The Crown här och nu. Innan jag hunnit skriva klart den har de väl splittrats och återförenats fem gånger och Johan har hoppat av/kommit tillbaka nio gånger. Passa på nu grabbar!

Deathrace Demon Deluxe 2000

Yeah!
Ridin fast, explosions galore
Hide your bitches, under the floor
Total Satan, yippie ki-yay
The dark master, we obey

 Fuck yeah!

We are outlaws! Total bad asses supreme
Shooting the Christians, with a laser beam
Feeble Jehova, we are not your slaves
We want fuckin bitches that cannot behave!

Yeah!
Fuck yeah!
Yeah fuck!
Yeah!
Vroooom!
Cars!
War!

Rebel explosion 666
Pounding drums, crazy licks
Deathrace demon deluxe 2000
Devil Tipton, Satan Downing

(solo)
(solo)
(solo)
(solo)
(solo)
(solo)
(solo)
(solo)

YEAH!

In a pitch black Cadillac, step on the gas
Zazas Zazas Nasatanada Zazas razzmatazz!
My bitch at my side and a gun in my jeans
The radio is blasting Benighted Leams

Fuckin yeah!

Rebel explosion 666
Pounding drums, crazy licks
Deathrace demon deluxe 2000
Devil Tipton, Satan Downing

Choronzonic death thrash 333
I am three times three, the three folded deity
Deathrace demon deluxe 2000
Fuckin Devil Tipton, Fuckin Satan Downing

YEAH!

*mic drop*

Helgen har inte ens börjat och jag har redan vunnit. Jaja, vi kör vidare med Trollheims Grott.

Mushroomcloud Science

Humans, your destiny is here
Repent, and Syndicate will have mercy (will it??)
Brothers, Trolls, our time has come
To nuke the holy trinity!

When you are falling
Even the clouds flee from the sky
Brothers, Trolls, Syndicate
Scientists of Trollgeddon

Det kan vara jag som drabbats av tillfällig sinnesförvirring, men detta är klart intressantare än exempelvis Zyklons icke-texter på ”World ov Worms”. Trollgeddon är ett ord jag aldrig sett tidigare. Hur dumt det här än är så är det i alla fall någonting.

Electronic Genocide

In the glare of the moon
In the galactic distortions
My hybrid demons
waits my command

Electronic genocide
Future dream of mankind
Electronic genocide

Humans, rape the world
let there be a better one
Humans, believe in me
I am a machine from pits of Hell

Angel in demon, merciless, computerized
I am, and will be
Plastik messiah, synthetic saviour
for the faceless masses

Ärligt talat saknar jag trollen. Hellre troll med knasiga uppfinningar än massa cybersmörja om plast-Jesus galaktiska störningar.

Då var texterna avklarade, det finns ett par till på skivan, men de var rätt ordinära black metal-texter. Inget att direkt höja på ögonbrynen åt. Vad är det för värld vi lever i där Matrix-lyrik med troll är rimligare än reguljära Matrix-texter? Eller ja, rimligt och rimligt. De handlar i alla fall om någonting och det är originellt. Är det så jävligt att finnarna knäckte koden? Vad är det för tjommar som spelar på den här skivan egentligen? Jaha ja. Spellgoth, vi möts igen. Det kunde man ju ge sig fan på. Han spelar i ALLA band i hela världen och har således spridit mer plast omkring sig än Kina. T Nattefrost är Spellgoths brorsa, han spelar också i alla band. Hur fan har finländarna tid? Trist verkar dock bara ha spelat i Trollheims Grott. Det var ju trist. Trolldröm på bas! Hahaha! Han spelade bara på den här skivan. Antar att trolldrömmen blev till sand. Sist ut är HGG Void som tog livet av sig samma år som skivan släpptes.

Musikaliskt är det klassisk finsk millennieskiftesblack med syntar. Det är välproducerat, välspelat och på alla sätt kompetent. Tänk Algazanth, Thyrane och två första And Oceans. Inte riktigt min kopp kaffe. Som med nästan all black metal från Finland tycker jag personligen att de saknas något. Det där lilla extra. Själva känslan. De mörka gudarna ska veta att jag vill inget hellre än att gilla typ Horna för då skulle jag aldrig få slut på skivor att lyssna på. Observera att jag skrev ”nästan”, det sista jag behöver är en miljard Youtube-klipp med ”tips” om typ Sargeist och Lord Of Pagathorn. Jag har fan en hel kartong Sleaszy Rider Records-plattor att beta av. Då har man inte tid med finskt blask.

För att sammanfatta det hela, Trollheims Grott må ha drabbats av Matrix-viruset, men de lade sin egen spinn på det och rent musikaliskt skriker man inte tills man svimmar. Jag får gratulera. Nu ska jag sätta mig och fundera på hur jag enklast blir The Crowns nya textförfattare.

På återseende.

/Hatpastorn

2 svar till “Matrixviruset i Finland.”

  1. Jag slarvläste lite och gled sömlöst in på parodin(?) på The Crown och tänkte, 1) fan jag minns inte att Trollheims grott hade en låt som hette så här; 2) Jag minns inte att Trollheims grott var inspirerade av The Crown. Ridå.

  2. Jag vill höra en låt till den där The Crown-texten!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: