Förintelseförsamlingens Ancientmånad. Det glemte riket (EP).

Vi spolar fram till februari 1994. Aphazel och Grimm som nu skippat sitt första artistnamn Abyssus var redo för en andra portion. Platsen var Hindu Lyd. Producenten var Cato Langnes som förutom ett framtida samarbete med Ancient skulle komma att arbeta med akter såsom Aeternus, Thy Grief och Molested. Här bjuds vi på två låtar, en nyinspelning/omarbetning av ”Det glemte riket” och den sprillans nya slagdängan ”Huldradans”. Ljudet är inte lika ljuvligt som på första demon, men det är bra kross i högtalarna. Spelskickligheten är aningen bättre än på förstlingsverket, i övrigt är det mesta sig likt. Man ska inte låta sig luras av dåligt rippade låtar. Ljudet svajar inte så jävligt i verkligheten. Särskilt ”Huldradans” har fått lida av taffliga uppladdningar på nätet. Trist då låten är svinbra.

Aphazel var vid denna tidpunkt, 1994, 22 år gammal. Som referens bör nämnas att Ihsahn var 19 när ”In the nightside eclipse” kom, Enslaved-Ivar var 17 när ”Frost” släpptes och Nagash var även han 17 bast när Covenants magiska ”From the storm och shadows” mötte världens ljus. 1994 var ett år då konkurrensen var benhård. Aphazel var dessutom många år äldre. Det är en jävla skillnad på en 17-åring och en 22-åring. Vart vill jag egentligen komma med det här? Ja, man kan ju tycka att man kan kräva lite mer av någon som är fem år äldre, men i skapande blir åldersskillnader rätt diffusa. Man skulle även kunna säga att det inte finns några ursäkter att EPn inte låter bättre.

ancientdetglemte”Det glemte riket” trycktes upp i 2000 exemplar, 1500 svarta vinyler och 500 blåa. Som jag förstått det efter mina efterforskningar trycktes detta upp och såldes av Ancient själva. Ett imponerande grepp då bandet bestod av två personer och summan för 2000 plattor var inget man bara trollade fram hursomhelst. När jag var 22 bast hade jag då inte någon möjlighet att hosta upp den summan. Det kan jag ärligt säga. Jag antar att slantarna de fått in från första demon måste lagts i en hyfsat diger bandkassa. Lägg därtill julklappspengar och några jobb/sommarjobb. När jag snokade på LinkedIn visade det sig att Aphazel jobbat i transportbranschen till och från i många år. Något vi kan komma att gräva vidare i framöver. En av Mortiis tidigaste alster finansierades för övrigt  av just julklappspengar. Att han sedan inte fick julklappspengar det året resulterade i en arg fader och en ännu argare studioägare. Så kan det gå när man är ung. Och dum. Ancient måste med andra ord varit finansiellt fiffiga.

Om vi återgår till ”Det glemte riket” så är layouten ganska bedrövlig. Det är ju inte ”In the nightside eclipse” precis. Omslagssnickraren hette Björn och har såvida jag vet aldrig gjort något liknande igen. Bra.

Denna EP är inte lika bra som demokassetten. Det är fakta. Däremot saknar den inte charm och ”Huldradans” är en riktigt fin bit. Norsk svartmetall var brinnande het. Bokstavligen. Skulle Ancient få vara med på tåget och släppa en fullängdare de med? Spänningen är olidlig. Eller ja, olidlig och olidlig, varenda jävel vet väl att Ancient släppt massa plattor. Som sjutummare betraktad är EPn inte obligatorisk, men däremot väl värd att äga. Om vi ska vara ärliga mot oss själva, kom igen, man har släppt igenom på den här nivån förr.

OBS! Riktigt såhär svajigt ska det naturligtvis inte vara. På Youtube fanns bara en ripp från denna högst diskutabla bootleg släppt av Black Hearts Records 1997. Samma skurkbolag som släppte Impaled Nazarenes ”Satanic masowhore” på kassett.

På återseende.

/Hatpastorn

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: