Från A till Ö med Heidenhammer. M som i MYTHOS.

mythosAlla som är bekanta med MYTHOS räcker upp en hand. Alla som nu räcker upp en hand känner till bandet för att de lyssnat på deras bidrag på den första ”World Domination”-samlingen som gavs ut av Osmose Productions 1995. Någon kvar? Nej? Bra.

Nämnda samling är kanske också en av de bästa samlingsskivor som släppts. Vi snackar låtar med IMMORTAL, ENSLAVED, FALLEN CHRIST, LUCIFERION (av någon märklig anledning valdes dock deras SODOM-cover ”Blasphemer”), MARDUK och ABSU. För att bara nämna några. Needless to say, när den dök upp hos den kombinerade bok- och skivaffären på Prisma i Härnösand höll jag på att kissa i byxorna av ren förtjusning.

Det är idag svårt att förstå vad samlingsskivor faktiskt betydde för skivkonsumenter på tiden innan Internet. Det var inte ovanligt att band till och med betalade för att få medverka på dem, för bättre promotion gick knappast att få. Om man dessutom lyckades få dela utrymme med ovan nämnda celebriteter borde ju succén vara ett faktum.

Trodde jag. Och säkert också MYTHOS, då deras bidrag var förbannat bra. En udda finsk kombination av death och black metal, med en stämning jag inte upplevt vare sig före eller efter. Säreget var bara förnamnet. ”Unreal moon” hette låten, ”Pain amplifier” hette skivan. Och hur mycket jag än letade, verkade den vara omöjlig att få tag på. MYTHOS tycktes spårlöst ha gått upp i rök. Det enda de släppte i övrigt var en EP vid namn ”Dark material”, samt ett par demoskivor. Sedan var sagan all.

Tills dess att jag någon gång 2008 gjorde ett ryck och av en slump hittade skivan via en säljare på Tradera. Oförskämt billigt också. Nu skall det tyvärr sägas att hela skivan kanske inte riktigt håller stämningen från början till slut, men nog finns det några riktiga örhängen i den samlade låtskatten. Det här är rått. Sedan tycker jag också att några av titlarna, eller egentligen mer det som står skrivet i parentes efter några av dem, förtjänar att nämnas. Smaka på ”In the beginning… (Of the intro) ”, ”In veiled language (true version) ”, ”Verses in the fire (heavy version) ” och ”… The end (of the outro) ”.

Jag kan heller alls inte påminna mig att jag läst någon intervju med någon i bandet, eller för den delen ens läst någon artikel eller recension av skivan. Vet någon därute mer om detta band? Jag är nyfiken. Det borde du också vara.

/Heidenhammer

2 svar till “Från A till Ö med Heidenhammer. M som i MYTHOS.”

  1. Om jag inte är helt ute och snurrar nu, så tror jag faktiskt att den här skivan återsläpptes härom året på vinyl. Skulle även kunna ha varit Fallen Christ. Jag blandar ihop de två i huvudet…

  2. Fanns ju massor om bandet på deras hemsida: http://gamma.nic.fi/~66666/Myttos/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: