Heidenhammer och Dr. Panzram: MORBID ANGEL ”Illud Divinum Insanus” vs CARCASS ”Surgical Steel”

Vart börjar man? MORBID ANGELs senaste platta har nu två, snart tre år på nacken. Jag har dragit mig in i det sista för att lyssna igenom den. Jag kan egentligen inte svara på varför, men skräcken har väl varit för stor, antar jag.

Några korta kommentarer: att de blandat in techno i det hela gör mig faktiskt ingenting. Förvisso inleddes ett synnerligen mörkt kapitel i extremmusikens historia när samtliga norska black metal-band bestämde sig för att bli märkvärdiga under det förra millenniets sista år och drygade ut sin redan utgångna soppa med tvivelaktiga elektroniska krutonger, men ändå.

maMORBID ANGELs tidigare försök att blanda dödsmetall med industri var dock ingen höjdare. Hur mycket jag än gillar LAIBACH som band, kan jag bara konstatera att deras remixer av två spår från ”Covenant” är något av det mest onödiga som spelats in. Om något låter det som om någon precis upptäckt ett ljudprogram på sin Amiga 500 och bestämt sig för att dra in ett par av sina favoritlåtar i datorn och sedan undersöka vilka effekter som där finns att leka med. Resultatet blir en sonisk variant av Invasion Records skivomslag. Bedrövligt. Förutom det, vill jag påstå att just ”Covenant” är den bästa death metal-skiva som gjorts. Uppföljaren ”Domination” tycker jag präglades av en småsunkig ljudbild, samtidigt som låtarna inte riktigt höll samma kvalitet. Liveskivan som därefter följde – ”Entangled in Chaos” – brydde jag mig inte om, och eftersom David Vincent sedan lämnade skutan gav jag upp fullständigt.

carcassCARCASS då. ”Heartwork” släpptes ungefär vid samma tidpunkt som ”Covenant”. På sätt och vis konkurrerade de om att vara 1993 års bästa giv. De videor som gjordes till deras respektive skivor hade en nästan kusligt frekvent rotation på MTV. Och ja, ”Heartwork” är även det en platta jag kan helt utantill. Uppföljaren ”Swansong” har jag lite kluvna känslor inför, men vidhåller ändå att den trots sina brister är en relativt stabil produkt. Hade ett par låtar strukits eller ersatts av de som inte kom med men som återfinns på samlingen ”Wake Up and Smell the Carcass” hade den varit helgjuten.

De olika medlemmarnas senare projekt har jag aldrig orkat bry mig om. Det lilla jag hört av FIREBIRD och BLACKSTAR gav mig just ingenting. Förväntningarna inför den här skivan, ”Surgical Steel”, är inte direkt på topp då jag initialt tycker det luktar knepigt när gamla band bestämmer sig för att återförenas och ”gör en skiva för fansen” …

Men men … nog sagt. Let’s get ready to rumble.

// Heidenhammer.

1. MORBID ANGEL ”Omni Potens”

Dr. P: Svensk märkvärdig black metal från slutet av 90-talet. Lite Cold Meat. Är det dessutom några fåniga viskningar i bakgrunden ger jag upp här och nu. De hade i och för sig lite sådana här grejer på ”Blessed Are the Sick” …

HH: Det här skulle kunna vara introt till en No Colours-samlingsskiva.

2. CARCASS ”1985”

HH: På fullt allvar trodde jag att du hade dragit igång en hittills okänd ODIN-låt.

Dr P: Extremt irriterande loopad gitarrgrej i bakgrunden. Äh.

Gemensamt beslut: MORBID ANGEL vann, men det var allt en hopplös seger.

3. MORBID ANGEL ”Too Extreme!”

Dr P: Låter lite BLACK LODGE. Väldigt 90-tal.

HH: Som ett av de där banden som värvades till Nuclear Blasts underetikett Deathwish, typ GIRLS UNDER GLASS.

Dr P: Jag instämmer. Fullständigt.

HH: Alltså, det är ju inte jättedåligt …

Dr P: Många av de där låtarna man hoppade förbi på Close-Ups samlingsskivor lät väl ungefär så här?

HH: Jo, men det var ju just de jag menade. Det lustiga är väl att MORBID ANGEL tror sig gör något helt nytt i och med detta ….

Dr P: Men alltså … TROR de verkligen det?

HH: Idiotiskt arrangemang.

Dr P: (Fem minuter in i låten) Vad fan ÄR det vi sitter och lyssnar på? En extremmusikversion av CHUMBAWAMBA? Inte helt skitdåligt, men vem fan vill lyssna på det här?

4. CARCASS ”Thrasher’s Abbatoir”

HH: Jag hatar verkligen namnet på låten. Något jag älskade med CARCASS var deras extremt cyniska, seriösa men samtidigt jävligt roliga texter. Det här är buskis. Musikaliskt är ju detta dock jävligt bra. Men vi har inte korsat floden ännu …

Dr P: Den hade den goda smaken att vara under två minuter. Han sjunger som en skitnödig fransman, som när Joey i ”Vänner” ska försöka prata franska men låter helt efterbliven. Solot var ju dock bra.

Gemensamt beslut: Efter en stunds tvekan, går segern till CARCASS. Igenkänningsfaktorn var ju ändå där på ett positivt sätt.

1-1.

5. MORBID ANGEL ”Existo Vulgoru”

Dr P: Lite ”Domination”, va? Vad vrålar han? ”Falcoooo”?

HH: Det här var ju bra på riktigt. Men det var allt en torr ljudbild? Den liksom knastrar …

Dr P: Hmm, det är ju ganska bra … men är det för att man jämför den med första låten?

HH: Vet inte … förutom det där vrålandet efter folköl eller hunden i ”Den oändliga historien” är det just ingenting som fastnar.

6. CARCASS ”Cadaver Pouch Conveyor System”

HH: Plötsligt märker jag hur mycket jag saknar Ken Owens trumspel. Det här må vara tajtare, men det är inte alls samma känsla.

Dr P: Bättre trumljud än MORBID ANGEL. Det är allt bra drag i det här.

HH: Jag ska ge en eloge för att det i alla fall inte låter trött. Betydligt piggare än vad jag hade vågat hoppats.

Dr P: Lika aggressivt som ”Heartwork”. Faktiskt.

HH: Fast håller materialet? Jag vet inte riktigt hur jag ska ta den här publikflörten … som om de bestämt sig för att göra en skiva ”för fansen” och hejvilt blandat ”Necroticism” och Heartwork”.

Dr P: Den här vann.

Gemensamt beslut: Här går segern otvivelaktigt till CARCASS. I ärlighetens namn inte så mycket mer att säga.

2-1 till CARCASS.

7. MORBID ANGEL ”Blades for Baal”.

Dr P: Det enda jag kunde tänka på var ”Blades of Glory” och det där Simpsonsavsnittet när de i en tillbakablick i historien antar Barna Hedenhös-identiteter och chantar ”Blood for Baal”.

HH: Nu börjar det fan hända grejer. Det här lät faktiskt ondskefullt.

Dr P: För första gången på den här skivan låter det MORBID ANGEL. Trummisen, Tim Yeung, gör en bra Pete Sandoval-imitation.

HH: Även där en likhet mellan de här två skivorna. Båda saknar originaltrummisar. Och att jag kunde skriva det utan att göra en Van Helsing är ett gott betyg. Aningen för lång låt, kanske.

Dr P: Det låter ju som att de i alla fall vill något. Bästa låten hittills.

8. CARCASS ”A Congealed Clot of Blood”

Dr P & H: Ännu ett ODIN-intro.

Dr P: Får lite AT THE GATES-känsla av det här. Plus Dave Mustaine.

HH: Jag tror jag precis insåg varför jag inte faller för det här. Jag tycker det låter som om ett ganska begåvat coverband till sist bestämmer sig för att göra egna låtar.

Dr P: Som om den där nya gitarristen kommer in i bandet och har skrivit ett par låtar som låter som CARCASS.

HH: Det går ju inte att tycka illa om det. Men visst, det är väl hyggliga stölder av deras egna riff och man hör precis var de kommer från. Gillar ändå den här låten … typ.

Dr P: En ambitiös dussinlåt.

Gemensamt beslut: Det vet du redan. MORBID ANGEL vinner storslam.

2-2.

9. MORBID ANGEL ” I am morbid”

HH: Precis när man tänker sig att MORBID ANGEL redan nu tagit hem segern smaskar de på med ett fasansfullt MANOWAR-intro. Pinsamt är bara förnamnet.

Dr P: Problemet är att ljudet är så komprimerat. Liksom ingen volym i det.

HH: Även om texten får mig att rodna så smått, tycker jag faktiskt inte det här är tokigt alls.

Dr P: ”I am morbid” är en titel typ CRYPTAL DARKNESS skulle kunna ha. För mycket hårdrock för min smak.

HH: Vet inte, jag gillar det här arret. Med reservation för att det bara låter skitlöjligt med tiden, men … fan, kan de bara inte kapa den nu? Två minuter kvar, det är väl ändå onödigt? Svettigt gitarrsolo på toppen av kakan.

Dr P: Här har de tänkt till. Tanken är att göra en riktig jävla liverökare, men det gick om intet. Det låter som ett gammalt dödsband som vid tiden när IN FLAMES bröt igenom tänkte: ”hmm, den där vagnen kan vi allt hoppa på”. Typ KATAKLYSM.

HH: Tänk att vi sitter här och jämför MORBID ANGEL med en fiktiv KATAKLYSM-låt.

Dr P: Nej nej, den finns ju på riktigt, minns du inte? Den är med på Party-San 2006-DVD:n.

10. CARCASS ”The Master Butcher’s Apron”

Dr P: Låter som titeln på en bok av Jane Austen.

HH: Här är det visst ”Necroticism …” för fulla muggar. En skiva jag såhär i efterhand tycker betydligt sämre om än på tiden det begav sig. Gillade aldrig arrangemangen riktigt. Den här låten hade något av det tröttaste basspel jag hört.

Dr P: En värre mitten-av-plattan-låt får man leta efter.

Gemensamt beslut: Det här är som att jämföra ”The Dark Knight” med ”The Dark Knight Rises”. Båda är dåliga, men den första av dem gjorde en ju åtminstone förbannad. MORBID ANGEL vann alltså.

3-2 till MORBID ANGEL.

11. MORBID ANGEL ”10 More Dead”

HH: Ingen dålig låt alls, men gud vad jag börjar avsky det här trumljudet.

Dr P: Låter för mycket trummaskin.

HH: Den här tempoändringen … vet inte, får känslan av att mycket här är omotiverat och att de slänger in saker mest för variationens skull. Men grunderna är bra, inget snack om saken.

Dr P: En av de poppigaste låtar jag hört det här bandet köra, Skulle behöva lite mer helvetesflammor. Hade kunnat jämföras med DARK FUNERALs ”Hail murder”, om nu den varit bra.

12. CARCASS ”Noncompliance to ASTM F 899-12 Standard”

Dr P & HH: … och ODIN strikes again!

HH: Svettigt. Men när låten drog igång är det inte alls tokigt. Betydligt mer drag här än det varit hittills.

Dr P: Ett riktigt jävla ALICE COOPER-riff där i början.

HH: Låter som de mer skruvade partierna på ”Heartwork”, men utan att vara krystat. Det här är ju nästan en hit!

Dr P: Gillade det här jag med. Lite KING DIAMOND där någonstans …

HH: Hårdrock utan att vara försök till hårdrock. Ja, bortsett från ODIN-introt i början då. Men helvete, kunde de inte ha gett fan i det här sega partiet?

Dr P: Tycker inte övergången var så tokig.

Gemensamt beslut: nej, här går poängen allt till England. Även om låten kunde kapats med en eller två minuter. MORBID ANGELs bit var poppigare, men det här var en bättre låt.

3-3.

13. MORBID ANGEL ”Destructos vs. the Earth – Attack”

HH: Den här titeln får mig att hålla andan.

Dr P: Har texten här. Antar att det är en ”Ancient Alien”-historia. ”Laser vision” … det här är ju deras ”USA for Satan”!

HH: Den låten nämner vi inte. Jag vet inte vad du säger dig ha för bevis på att VENOM skulle spelat in en sådan låt, men jag har aldrig hört det förut.

Dr P: Lite som min inställning till CANDLEMASS ”Sjunger Sigge Fürst”. Den skivan är en ondskefull vandringssägen.

HH: Och vi har inte ens börjat lyssna. Suck … sju minuter.

Dr P: Sju minuter av det här. Vi får hoppas att det tar sig. Sjukt nog påminner det här lite om senare Rob Zombie.

HH: Antar att de tänkte sig en stund i rampljuset genom att göra soundtracket till ”Robot Wars”. Eller vänta nu … du vet, det slog mig plötsligt. Den här ÄR ju gjord för att få vara med på ”Transformers 4”.

Dr P: Otvivelaktigt. Tror förresten vi för första gången under den här skivan gjorde en riktig Van Helsing. Den här skivan är femtiosex minuter lång. De tyckte alltså att det här kunde få vara sju av dem. OK, det kanske finns en anledning till att folk hatar den här skivan.

Dr P: Det här bandet har hållit på i trettio år.

HH: Det har den här låten också.

HH: Ett pretentiöst break …

Dr P: Och ett grind. För mycket, för sent.

14. CARCASS ”The Granulating Dark Satanic Mills”

HH: Som om CARCASS bildade band med GATES OF ISHTAR.

Dr P: Lite Luleåmärkvärdigt … visst fan är det lite Invasion över det hela?

HH: Det här är nog den andra bästa låten på skivan … hittills.

Dr P: Låter faktiskt originellt. CARCASS verkar ha jobbat mer med sina låtar, vilket man kanske inte kunde tro vid första stund. MORBID ANGEL har mer klipp- och klistra.

HH: En hit som inte är en hit. Bra skit.

Gemensamt beslut: det här var inte ens en tävling. Och det hade det nog aldrig varit, med tanke på MORBID ANGELs bidrag. Men CARCASS var faktiskt riktigt bra.

4-3 till CARCASS.

15. MORBID ANGEL ”Nevermore”

Dr P: Jävligt kompetent.

HH: Varför är inte hela skivan såhär?

Dr P: Varför inte bara en mini-CD? De bra låtarna är ju som ett uppdaterat MORBID ANGEL. Som sig bör, med andra ord.

HH: Ettrigt driv, men kanske inte så märkvärdigt. Jävligt bra, men får mig inte att häpna, på det vis de fick mig att göra förut. Riffet här typ tre minuter in i låten ger mig lite ”Blessed are the sick”-känsla. Gillar också att de knyter ihop riffen på ett anmärkningsvärt adekvat vis.

16. CARCASS ”Unfit for Human Consumption”

Dr P: Vet du vad jag just upptäckte? Det är en hel del ARCH ENEMY över den här skivan. Och då är inte ens Michael Amott med på skivan.

HH: Jag gillar en hel del här, men fan om det inte också är väl mycket höghastighetstrallpunk på sina ställen … vet inte varför, men jag får lite samma vibbar som av SODOMs självbetitlade platta från 2006. Jaha, där var visst låten slut.

Gemensamt: ja, vad fan säger man? Oavgjort. Minns typ inget.

17. MORBID ANGEL ”Beauty Meets Beast”

HH: Spontant tänker jag på LORDIs gamla monsterhit med samma namn.

Dr P: Alla minns väl serien med Linda Hamilton och Ron Perlman?

HH: Det gör vi allihop. Hmm … det här låter datamangel.

Dr P: Tyckte faktiskt det här var deras bästa riff hittills. Men det är lite väl statiskt.

HH: Vad fan … ett riktigt CARCASS-solo? Det hade jag inte riktigt väntat mig … men alltså, jag vet inte riktigt vad jag ska säga – bitvis tycker jag att det är rätt snillrika låtar, men hur de kommer att stå sig i längden vete gudarna.

Dr P: En halvdan axelryckning.

18. CARCASS ”316L Grade Surgical Steel”

Dr P: Ett rykte som omgav CARCASS var att de var obducenter och veganer … ”Symphonies of Sickness” var ett av mina favoritomslag. ”Necroticism” och ”Heartwork” hade ju riktigt schyssta paketeringar de med.

HH: Men nu är det alltså den här låten som gäller. Och vet du? Jag har alltid hatat låttitlar med siffror i sig. Nu är det andra gången sådant händer på det här albumet. Klämmiga riff, dock. Vet inte, ”fansen” lär väl jubla, jag gör det inte. Nu får du fan säga något om den här låten.

Dr P: Tja … vi har ju släppt igenom låtar på den här nivån tidigare.

CARCASS vinner väl, med knapp marginal.

5-3. Englands fördel.19. MORBID ANGEL ”Radikult”

Dr P: Redan innan låten börjar vill jag säga att fy fan vad jag hatar den här titeln.

HH: Vi gör oss redo för över sju och en halv minuter ”Radikult”. ”We are living hardcore and radical” … herregud.

Dr P: Alltså … LÄS den här texten. Du kommer inte att tro det. Ja, låten börjar ju fruktansvärt.

HH: Alltså. Stopp. Stoppa låten.

Dr P: De vill vara RAMMSTEIN. Det går skitdåligt.

HH: Mycket trodde jag en MORBID ANGEL-låt skulle få mig att göra, men att spontant bryta ut i ett hästgarv trodde jag aldrig. Har David Vincent skrivit den här tillsammans med Funky Dan?

Dr P: Fruity Loops-mangel. Fräckt.

HH: Fyra minuter in i låten blev det plötsligt MORBID ANGEL. Vad udda. OK, konstigast hittills tycker jag mest är att de i intervjuer tjatat sig blå över deras nya råa technoinspiration. Nu är jag ingen expert, men det här är väl för alla helvetesgudar inte ens det?

Dr P: Fyra minuter och fyrtio sekunder senare återkom mardrömmen.

HH: Jag tänkte mig någon slags rå gabber, men … jag vet inte vad jag ska säga. Det låter som ett avdankat gamla hårdrocksbands comeback.

Dr P: Det här är som den där andra låten på den här skivan som jag inte minns vad den heter.

20. CARCASS ”Captive Bolt Pistol”

Dr P: Tack gode gud för att den bara är tre minuter.

HH: Produktionen har lite av det där ”Trollhättan dödsthrash anno 2002”-ljudet.

Dr P: Men det är ändå 100 % CARCASS. Förstår varför de valde den här som advancelåt.

HH: Man får ändå ge dem att de sänker då inte tempot skivan igenom … men det kanske det som är lite av problemet? Skulle nu ha väldigt svårt att skilja låtarna från varandra. Och det här gitarrunkandet två minuter plus in i låten gör mig bara sur.

Dr P: OPETH gillar tydligen detta. Jag hatar verkligen OPETH.

Ja … CARCASS-låten ger ju en kortare ringsignal i alla fall. Ingen minnesvärd låt, men den sög i alla fall inte hästkuk. Sista ronden kvarstår.

6-3.

21. MORBID ANGEL ”Profundis – Mea Culpa”

HH: Såhär lät mitt datamangel när jag skapade magi vid tretton års ålder.

Dr P: Börjar undra om det inte är trummaskin mer eller mindre hela tiden på den här skivan.

HH: Fy helvete vad dåligt. Som om ett sämre DIABOLOS RISING löpt amok på fultjack.

Dr P: Ironiskt nog tycker jag detta var den bästa låten med de där ”techno”-inslagen. Och det är en låg standard. Låg.

HH: Jag har inget mer att säga.

Dr P: Ja, det här var ju en storslagen final … och ja, det var det.

22. CARCASS ”Mount of Execution”

Dr P: Jaha, då ror vi den här skutan i hamn.

HH: Ja, det är ju mer än vad MORBID ANGEL gjorde. Kör.

Dr P: Åtta och en halv minut. Akustiskt … inte helt tokigt. Hur lät egentligen BLACKSTAR?

HH: Vet inte. Kan ha hört dem, men … det här för faktiskt tankarna mest till samlingsskivan ”Wake Up and Smell the Carcass”. Vilken alla borde ha. Kunde de inte kört fler låtar i det här tempot? Nu låter det precis som jag vill.

Dr P: Påminner faktiskt lite om MEGADETH. Och då inte på ett dåligt vis. Till och med titeln. Och du, det är fortfarande sex och en halv minut kvar …

HH: Tja, det låter bra där i bakgrunden.

Dr P: En ganska angenäm historia. Lite flottig.

HH: … och där var sagan slut. Ganska lyckligt.

CARCASS vann. Punkt.

Slutresultat: 7-3 till CARCASS.

Summering:

HH: Två veckor efter att detta skrevs har jag fortfarande inget att tillägga. Även om CARCASS på sätt och vis gjort en bättre skiva var MORBID ANGELs åtminstone mer minnesvärd. Kanske växer båda med flera lyssningar, kanske inte alls. Sannolikheten för att jag ska ta tiden och energin för att göra det fler gånger är nog lika med noll i alla fall.

Dr P: ”Devinorum Advocadus Insanus”: Efter vår kontemplation drog jag in ”Blades of Baal” på telefonen, den har inte dykt upp i listan ännu, dagen den gör det så kommer jag nog att tänka: ”vad är det här?”.
”Surgical Steel”: Jag hade inte ägnat denna skiva en endaste tanke tills att Heidenhammer hörde av sig om att jag skulle skriva en summering såhär två veckor senare.

Skön är döden för Lucifer!

/Heidenhammer & Dr Panzram

9 svar till “Heidenhammer och Dr. Panzram: MORBID ANGEL ”Illud Divinum Insanus” vs CARCASS ”Surgical Steel””

 1. Carcass har jag inte hört och det enda jag gillade av dem back in the day var just Necroticism, men jag tyckte att Morbid Angels ”Oljud Distinctum in Anus” var fullkomligt och totalt horribel och den blev faktiskt inte bättre med tiden, heller. Att de valde att endast släppa låtar som var lite mer åt det gamla soundet innan skivsläppet gjorde vilseledandet totalt. Att skivan har sålt något överhuvudtaget är ju endast på grund av att de gamla fansen köpte skivan blint. Vilket avträde! (Att sedan skivtiteln enligt google translate betyder ”it’s crazy” gör ju inte det hela bättre på någon nivå)

 2. Carcass plattan är ju tusen gånger bättre än MA’s skräp.
  Men vi kan ju alltid glädjas av att vi fick denna pga MA.

 3. Jag har fan inte ens lyckats ta mig igenom Illud Divinum Insanus. Det kvittar vilket spår jag sätter på; jag står inte ut mer än en halv låt innan jag vill slå sönder stereon.
  ”…en sonisk variant av Invasion Records skivomslag” är för övrigt en genialisk beskrivning!

 4. http://www.metal-archives.com/images/6/8/68_photo.jpg?2426

  Bandfotoanalys av denna skulle vara på sin plats..

 5. Radikult låter ungefär som ett av Marilyn Mansons senare alster, av vilket det sistnämnda brände ut det sista av min inre smaklösa tonåring. Att överhuvudtaget överväga att skriva en dylik låt med seriös intention borde beläggas med dödsstraff.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: