Filmkväll med Hatpastorn. On The Loose.

Jag (mar)drömde inatt att jag tittade på en halvtimmeslång propagandafilm som fackorganisationen LO gjort i samarbete med den vansinniga människan Staffan Hildebrand. I huvudrollerna fann jag både Jerry Williams och Joey Tempest. Allting var verkligen egendomligt och sådär David Lynch-surrealistiskt som bara drömmar kan vara.

Ett problem.

Filmen finns på riktigt.

Jag anar att många av er redan sett On The Loose från 1985, men jag hade lyckats undvika den ända tills Heidenhammer tvingade mig att se den två gånger på raken. Maken till märklig rulle har jag inte sett på evigheter och då är jag ändå liraren som för en vecka sedan med egna pengar glatt betalade för en DVD-utgåva av Aliens VS Avatars. Filmen, On The Loose inte Aliens VS Avatars även om det hade varit ganska hysteriskt, handlar om en hopplös människa vid namn Peter som jobbar som svetsare. Med ”jobba” menar jag att han inte kan utföra någonting utan att ställa till med en smärre undergång, en av höjdpunkterna är när han lyckas bränna Jerry med svetsen. Denna Peter, spelad av Thomas Fryk, är tillsammans med en tjej vid namn Nina och han är en lika god pojkvän som han är svetsare. EUROPE ska komma och spela i staden och Peter är både peppad och sjukligt svartsjuk då Nina har ett osunt förhållande till Joey Tempest. Mellan raderna kan man läsa att Joey har ”Rocked the night” med Nina vid ett tidigare möte. Joey Tempest är för övrigt så självgod i filmen att han får ärkesvinet Karlsson på taket att framstå som en komapatient. Nina och Peter går på konserten, allt spårar ur och Peter hamnar i bråk. Utan att förhäva mig kan jag påstå att slagsmålsscenerna inte direkt är i John Woo-klass. Vår hjälte har nu inte bara skämt ut sig på jobbet upprepade gånger, han har även ställt till det med Nina samt med världsstjärnorna i EUROPE. Hur löser då sig dessa problem? På jobbfronten håller Jerry Williams ett brandtal för Peter om fackföreningarnas förträfflighet och han brister även tidigare i filmen ut i sång. Enligt Heidenhammer ställde Jerry Williams upp gratis på ett villkor och det var att han ville sjunga ”Working class hero” från pärm till pärm. Det fick han och detta är ett typexempel på när det engelska uttrycket ”Mindblown” inte alltid räcker till. Jerrys tal får dock Peter på bättre tankar, men jag antar att han i framtiden fortfarande kommer att utsätta sina arbetskamrater för direkt livsfara genom att bara finnas till. EUROPE sluter han fred med genom att laga deras turnébuss som lite lägligt brakat ihop. Joey berättar då för Peter vilken bra tjej han har och vips har Peter och Ninas förhållande lappats ihop. Dock bör jag tillägga att Joeys attityd under det samtalet inte känns helt OK. Medan jag skämskuddade mig igenom spektaklet fick jag upp sinnesbilder av Joey och Nina som fick A Serbian Film att framstå som en lättsam bagatell. Filmen slutar med att Peter står i snömodden och kollar när EUROPE far iväg i sin turnébuss samtidigt som ”On the loose” spelas på högsta volym.

Just. Wow.

Här är filmen i sin helhet så ni kan uppleva den själva. Ta fram chipsen, läsken och numret till doktor Kevorkian och kör hårt.

Kevorkian dog tyvärr 2011 så jag tror en signal till Philip Nitschke passar bättre.

Jag skulle kunna gå an i evigheter om Staffan Hildebrands uselhet i allmänhet och On The Loose i synnerhet, men vi måste dra en gräns någonstans. Nu kanske uppmärksamma läsare undrar varför jag yrar om EUROPE när jag i vanliga fall skriver om svartmetall. Det ska jag tala om. När Heidenhammer visade mig denna cineastiska vederstyggelse väcktes en idé om att dubba om den här filmen och låta den handla om något helt annat. Typ att OLD MANS CHILD kommer till staden och att Peter, i vår version känd som Emperor Nightnoctum, hamnar i helt andra trångmål. Tanken var … ja, god var väl att ta i men det fanns potential till något riktigt efterblivet. Problemet var som vanligt tidsbrist även om jag önskar att vi skulle kunna ro ihop projektet i framtiden bara man lyckades få tid att plita ihop ett bra manus. Dock har filmen fastnat i mitt medvetande så jag var helt enkelt tvungen att skriva någonting om den innan jag kollapsade. Därav detta inlägg.

Jag önskar av hela mitt väsen att LO gör en ny propagandafilm i samma klass. Jag har en hel del spännande uppslag. Vad sägs om en film om den unge och förvirrade asfaltsläggaren Hansi som tillsammans med sin flickvän Berith väntar på att SABATON ska komma till deras hemstad Sunne för att riva av en hejdundrandes show. Mellan låtarna står vokalisten i pilotbrillor och skottsäker väst och propagerar för sänkt A-kassa. Sedan spelar de ”Carolus Rex”-plattan från pärm till pärm samtidigt som ungdomarna står och fistbangar utan en tanke på morgondagen.

Eller vänta, den filmen har ju redan gjorts.

Åsa-Nisse Flyger I Luften.

/Hatpastorn

11 svar till “Filmkväll med Hatpastorn. On The Loose.”

 1. Jag gråter av skratt!

  Jag har faktiskt sett den där filmen. På någon lektion då jag skulle lära mig muraryrket. Det finns även en rad märkliga filmer med han Sven Melander. Men den är bra jämfört med den här.

  aaah Får lyssna lite på Seven doors hotel (basserad på the beyond, världens bästa zombi-rulle).

 2. Gurgel P Högberg Says:

  menar du att mupparna som skrev Cherokee faktiskt har sett en Fulci-rulle i sin ungdom? Mind blown!

 3. Wow så uselt.. Jag höll på att få galloperande hjärnhinneinflammation bara efter 1:20.. Att genomlida hela verkar i det närmaste oövervinnligt.

 4. Är jag normal? Jag tyckte helt seriöst att den var bra. Tack för filmtipset! Det var en udda, men charmig, upplevelse.

 5. Åh. Jag kommer till dig, Hatpastorn, med en förfrågan. Jag har länge sökt med ljus och lykta (läs: ilskna fingrar på google) efter ett band som kallade sig Darwinian. Jag ägde exakt tre exemplar mp3or då det begav sig runt -99 men sen försvann dom nångång i ett tekniskt haveri. Känner du till dessa individer? Det skulle vara ultra-nostalgi om jag hittade några låtar, det var ju bland andra dom som la grunden för min metalkarriär som 13åring!

  • Det ringer tyvärr ingen klocka, vad var det för genre? Om du fann dem på MP3.com då det begav sig kan det bli svårt att hitta. Har själv ett gäng MP3:or från den tiden med band så obskyra att de inte ens finns.

   • Jag vet faktiskt inte alls vart jag fick tag på dom, var nog en vän som hade en server med lite allt möjligt. Genren är liknande, vad jag kan minnas, äldre In Flames och Maitreya. Lite så. Minnet sviker, har ju inte hört låtarna på minst tio år. Tack för att jag fick stjäla din eftertanke, det uppskattas.

  • Jag har faktiskt låten ”The Dead Rose” på en gammal hårddisk någonstans. Jag tror det var ett Umeå-band/soloprojekt av nån nisse som satt vid datorn. Det var som In Flames med trummaskin och extra heavy metal-sång och mycket bättre än vad den beskrivningen får det att låta.

 6. Níðhöggr Says:

  Jag vet inte om jag fattat rätt. Vad Hildebrand vill säga är alltså:
  1. Om du kommer för sent till jobbet räddar ett skämt om att man köpt sprit hela situationen och alla är nöjda.
  2. Om man vägrar arbetskläder och har en hel burk hårspray i håret så tycker alla det är helt safe att laja runt med en svetslåga.
  3. Om man bränner kollegan med svetsen, skriker faaan till ursäkt och går tidigare från jobbet, så kommer den brända kollegan vilja lägga extratid på att specialutbilda dig. Detta för att du skall kunna ta denna kunskap med dig till ett konkurrerande företag.
  4. Om du dricker medhavd sprit, slår ned random snubbe i publiken och hotar vakterna med avslagen flaska, så är det lungt för vakterna om en polare går i god för dig.
  5. Om din turnébuss går sönder kommer managern först försöka laga den. Annars kan vilken värdelös svetsare som helst fixa den med en skiftnyckel.
  6. Om din flickvän hänger med sin rockstjärneidol på hotellrummet så är det ok, bara hon nämner dig då och då.
  7. Man ska lämna bilen med nedvevade rutor om det är vinter.

  Var det allt?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: