Förintelseförsamlingen gör slut med Fenriz.

(Denna ska spelas på repeat medan ni läser detta brev.)

Fenriz, vi kan inte hålla på så här längre. Det känns som att vi vuxit ifrån varandra och distansen bara ökar. Jag upplever att du varit alldeles för kall på sistone. ”Too old, too cold”, som du själv en gång skaldade. Du tar ingen hänsyn till vårt gemensamma liv, utan följer bara dina egna nycker. Jag tycker att din kompis Ted har alldeles för stort inflytande på dig. Dessutom verkar du bara vilja hänga med nya flashiga kompisar nu för tiden. Vi kom ju dessutom överens om att du inte skulle skaffa några fler ironiska tatueringar, men som vanligt gick du din väg utan en tanke på mig.

En gång i tiden var du annorlunda. Du var villig att experimentera och testa nya saker, och det kändes som om vi var med på det tillsammans. Jag stod bredvid dig när du ville pröva dina vingar med NEPTUNE TOWERS och STORM. Jag uppmuntrade att du tog kontakt med dina gamla klasskompisar från Valhallskolan i Oslo, då jag tyckte du skulle må bra av att komma ut lite och träffa bekanta ansikten. Men med ditt nya umgänge … jag känner inte igen dig längre. Du påstår att den där proggkompisen du är ute och ränner med bara är en ”mycket god vän”. Det är inte så lätt att tro, när jag själv sitter hemma och väntar på att du ska behaga komma innanför dörren.

Jag vet att vårt förhållande fick sig en rejäl törn efter din otrohet med Sigurd Wongraven, men vi lyckades ta oss igenom det och gå vidare. Trodde jag. Det dröjde inte länge innan du började hänga med andra ljusskygga figurer som den där ”Nattefrost”. Du vet att jag haft en ängels tålamod med dig men nu orkar jag inte längre. Både du och jag vet att det här förhållandet gått på sparlåga de senaste femton åren och det är väl kanske dags att vi båda två inser att vi borde gå skilda vägar. Herregud, vi är ju vuxna människor, även om skivkonceptet ”Engangsgrill” knappast kan vara ett påhitt av en mogen individ. Du kommer alltid att ha en plats i mitt hjärta, synd bara att det inte verkar finnas plats för mig i ditt.

Hur mycket jag än vill kan jag inte hålla dig fast i det förgångna och som individer måste vi utvecklas för att växa. Vi måste acceptera att vi inte längre befinner oss på samma plats här i livet. Det gör ont, det vet jag, men du ska veta att inget gjorde mer ont än när du bara sket på hela vårt gemensamma liv med allt du släppte efter 1996. Vi hade ju kommit överens om att du inte skulle skriva texter som handlar om kanadensisk hårdrock, göra tokroliga gästspel i media och börja … förlåt, mina händer darrar så mycket att jag inte kan skriva… spela trött buskisthrash. Gång på gång på gång har jag stått i din hornbeprydda skugga och bara bitit ihop. Minns du förresten när du på bästa sändningstid släppte bomben att du gillar tysk dansmusik? Det var illa nog, men du nöjde dig självklart inte med det. Du var även tvungen att nämna hur mycket du uppskattade Monika Kruse. Monika var ett snedsteg som jag hoppades att du och jag kunde hålla för oss själva, för husfridens skull. Det var ju vår hemlighet! Vår Fenriz! Hur kunde du göra såhär mot mig? Mot oss?

Det är svårt att inte begrava sig i nostalgins tröstande mylla, men jag måste få lätta på mitt hjärta. Det som finns kvar av det vill säga. Jag minns hur allt började med ett paket från House of Kicks som innehöll något så ovanligt som en norsk dödsplatta. Den hade ett grymt omslag och lät väldigt annorlunda från de andra grabbarna. Just då var det en söt sommarflört, men inte mer. Ibland när jag sitter hemma på kammaren och tittar på fotografier av dig önskar jag nästan att det hade stannat vid det. En sommarflört.

Efter det kom jag över en Peacevillesamling där ni stod ut som farliga män, bland pojkar som MY DYING BRIDE, KONG och PENTAGRAM. Jag minns fortfarande detta ode till ondskan, ty när jag spelar den än idag så kyls mitt hjärta på ett sådant där vackert sätt som bara du kunde åstadkomma. Hymnen var ”In the shadow of the horns”.

Redan följande år så tog jag och införskaffade ditt stora mästerverk, ”Under a funeral moon”. Jag hade inte hört något så rått sedan ”Blood fire death”. Ditt puk och rideljud på den soniska helvetesmarschen är vad jag fortfarande använder som referens. Gitarrljudet satte en ny standard som gäller än idag och sången … åh, sången … den hjälpte till att upphöja din fantastiska poesi till det norrskensbeslöjade himlavalvets evighet.

Året därefter införskaffade jag ”A blaze in the northern sky”, ”Transilvanian hunger” och ”Vinterskugge”. Underbara smekningar av skapelseförakt. Framförallt den sistnämnda, vars ljud och bild är en av de mest perfekta samlingarna sedan Ed Geins. Sedan kom ”Panzerfaust”. Tänk, jag minns en gång då det var din svagaste giv … åh så dumt en ynglings trånade hjärta kan vara. I dag minns jag den med rödfärgade glasögon. En tid då du och jag fortfarande vandrade hand i hand över den istäckta tomheten. Om jag vetat då vad jag vet nu så hade jag hållit dig hårt vid min barm och bara låtit dig släppa din sista bra skiva, ”Höstmörke”, innan jag för din egen skull rövade bort dig till ett land, bland snö och granskog, där fullmånen är det enda ljuset och den svarta stormens klagan det enda ljudet.

Och sedan … var det något fel jag gjorde? Gav jag dig inte den kärlek du förtjänade? Åh, Gylve, om du visste hur mycket jag gråtit över dig.

Bakom min rygg kan jag höra ljudet av hur du med ”Plaguewielder”, ”Hate Them”, ”Sardonic wrath”, ”F.O.A.D” och andra onämnbara alster bespottar liket av det som en gång var vår kärlek och nu är dina verk bara tysta ekon i djupet av min tillvaro. Att du kunde göra något sådant mot den infernaliska union som jag brukade kalla ”oss” kommer jag aldrig förstå och det fick mig att vända mig om och gå ifrån dig.

Du var min Neslepaks och jag var din Natassja och nu … you’re just somebody that I used to know.

Farväl.

Din (före detta) Förintelseförsamling.

PS. Enbart om du börjar spela trummor i BURZUM kan vi ta en fika på stan och prata om en eventuell framtid. DS.

30 svar till “Förintelseförsamlingen gör slut med Fenriz.”

 1. Själv gjorde jag slut med aset samma dag som Panzerfaust nådde mina öron. Hoppas dock att han börjar trumma i Burzum…och sjunga i Burzum….och skriva musik i Burzum….och LÄGGER NER BURZUM. För Varg verkar ju inte fatta att allt han släppt sedan han åkte in på kåken borde dö i gas.

 2. Ni måste förstå att ni inte förstår 🙂

 3. ”Hate Them” var väl inte så dum egentligen? En ensam ljusglimt i den senare Fenriz-diskografin.

 4. Den här artikeln är i princip vad jag har tänkt länge. Fast med fler och finare ord.

  Problemet med det hela är att man får höra att de som klagar ”inte förstår musiken”.

 5. Murkrets Förste Says:

  Panzerfaust får väl ses som Darkthrones motsvarighet till Metallicas svarta album. Den dög till att ha i bakgrunden medans man klippte gräsmattan. Allt efteråt är lika njutbart som thailändsk schlager.

 6. Jag vill härmed lätta på mitt hjärta. Jag har aldrig begripit mig på Darkthrones storhet. Kanske har jag missat något, kanske inte, men jag kan också lyssna på deras gamla plattor utan att behöva ta på mig nostalgi-glasögonen. Vad jag hör är inte så jävla imponerande. Kanske jag borde ge det mer tid.

  Däremot älskar jag plattan ”FOAD”. Sedan har det sakta men säkert blivit lite lite sämre för varje album sen dess. Men det är fortfarande riktigt bra skit. Har stora förhoppningar inför kommande plattan.

  Gylve är dessutom en av få musiker som jag orkar lyssna på i mer än några minuter innan jag vill strypa mig själv av ren leda. Rolig kille!

 7. Ah, ord för mina undanträngda känslor 🙂 och visst fan vore det fräckt med F på trummor i Burzum. Bra idé! Kan inte någon föra fram det till de två forne stora?

 8. Folkets Poet Says:

  Jag verkar vara den edna som tyckte att fenriz medverkan i ”Full Frys” var ett ROLIGT tilltag…

 9. Den otighta koskällan på in the shadows of the horns är för mig en milstolpe och signifikativt för det Darkthrone jag lärde mig att älska. ehrm.. hata menar jag ju eller hur blev det nu igentligen?

 10. Wulfahariaz Says:

  Och hur fan tror ni att vi som gillar Purple har det???? Jag har för i helvete lidit sedan innan ni föddes!

  • Hahahaha! Och jag som introducerades till hårdrock via en repig vinyl av ”Made in Japan” av en fanatisk styvfar!

   Jag som kom in på black metal först för tio år sedan (d.v.s. när jag själv var c:a 15) känner uppenbarligen inte samma nostalgi kring band som Darkthrone, men ändock jag måste medge att jag till viss del uppskattar Ted och Gylves senare upptåg, även om det är skit i jämförelse med klassiska giv. Funkar fint på fjällvandringen.

 11. Må vara att Darkthrone gått ned sig tämligen kontinuerligt sedan Panzerfaust, men varför inkluderar du Sardonic Wrath i din lista över sentida besvikelser från deras läger? Det är ju verket som för ett ögonblick återupprättade deras forna glans. Hur kan du motstå spår såsom Information Wants To Be Syndicated och Sacrificing To The God Of Doubt? Hate Them och F.O.A.D. är förvisso föredömliga verk i mina öron, men S.W. spelar i en nostalgisk klass för sig.

 12. Erik (void) Says:

  Engangsgrill…..fy fan vilket piss….hatar både Nattefrost och Fenriz. Ärligt talat tycker jag att Darkthrone släppt så mycket kasst skit så att de ytterst få bra plattorna de gjort kommer i skymundan. De gills inte längre. Man kan liksom inte hälla hink efter hink med diarrè i en köttgryta som en gång för 19-20 år sedan var ganska god. Då blir hela satans maträtten/diskografin förstörd!!

  • För mycket hat i Black Metal scenen idag! Var bättre runt 1995-98 när folk inte hade mer stake än att snacka skit om varandra. Tråkigt när folk ser upp till umensker som Mika och Axel mfl. Våld löser inte problemen rörande undermålig musik av avdankade ”musiker”! Peace out/Socker-Conny!

 13. Getsodomiten Says:

  Svartmetallens svar på Metallica, på tal om det så är The Unforgiven av nyss nämnda pajasensemble duktigt likt titelspåret på Land of Frost.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: