Heidenhammers årsbästalista 2012.

MGLA ”With hearts toward none” 2012
mgla coverNär man jobbar i Oslo slås man av hur mycket av arbetskraften i byggsektorn som numera är polsk. De hade så gärna fått göra samma sak med black metal-scenen, för tydligen krävs det polacker även här för att det norska soundet ska få låta som det en gång var tänkt. Tänk vad fantastiskt märklig världen ändå har blivit. Den som hade tippat den utvecklingen 1994-95 hade blivit till evigt åtlöje.

LORD OF PAGATHORN ”The chaos spirit amongst us” Demo 1994

LORD OF PAGATHORNDet här bandet läste jag om i det litauiska zinet Evisceration redan 1995. Minns att de också var omnämnda i franska Peardrop samma år. Anledningen var denna demo, som spelades in när de båda helvetesapostlarna i bandet var blott sexton år gamla. Först i år fick jag höra den, och likt en Carlsberg var det värt att vänta på. Bonus för att bandet härstammar från Rovaniemi, samma stad i Finland som Jultomen sägs härbärgera i. Lite hemkärt, då jag under en tid hade praktik som lärare i nämnda kommun. Och ja, sådär småmysig halvtajt black metal man blir varm ända in i själen av är det som ges. Ger samma känsla som att se en TV3-film på juldagen och vandra längs Jingle Bell Lane i Tomtelandet i bandets hemort.

RAGNARÖK ”Arising Realm” 1997

RagnarökOK, det är inte helt utan att rodna som jag erkänner detta. Satt i godan ro och lyssnade igenom de där gamla Blackened-samlingarna, varpå ett näpet stycke plötsligt poppade upp i mina hörlurar. Jag gick rakt i fällan, och kapitulerade omedelbart. Låten kom från detta band, som bör ses som en av Norges bäst bevarade hemligheter. Förmodligen på grund av bandets val av skivomslag, som tidigare behandlats i denna blogg.

HOLY MOSES ”Finished With the Dogs” 1987

holy mosesOch på tal om att skämmas … nej, det känns inte helt OK att frivilligt påstå att man vill åka på idolträff med ett band som heter HOLY MOSES, hur klassisk ensemblen än må vara. Skit samma. På grund av namnet har jag varit ytterst försiktig med att närma mig dessa tyskar, vilka nu måste vara äldre än döden. Denna platta, från 1987, är dock svår att värja sig mot och till och med självaste Pastorn fick krypa till det inverterade korset och erkänna renset när jag spelade upp ”Current of Death” (eller ”Currennn å Desssss” om man får tro uttalet i själva låten).

THE CHASM ”The spell of retribution” 2004

The chasmJu mer jag tänker på det, ser detta band på papperet ut att vara en fasansfull sammanslutning. Mexikansk döds brukar normalt spelas av band som heter FESTERING CLITPEEL och ha ljud som inte påminner om något annat än just … mexikansk döds. Om man då konstaterar att det inte är BRÖTLERS även denna gång, utan ett gäng som blandar heavy metal med döds, ryggar man instinktivt tillbaka och tänker på kusligheter som NIGHT IN GALES. Även detta är fel. THE CHASM är onekligen en udda fågel, för på något vis lyckas de få allt rätt. Melodiskt, men inte mjäkigt. Rått, men utan att kompromissa med riktiga riff och melodier. Märkligt. Mycket märkligt.

FETISH 69 ”Atomized” 2003
Fetish 69En av de vidrigaste städer jag besökt är Wien. Ändå är det därifrån både PUNGENT STENCH och FETISH 69 smugit runt och skapat dålig stämning i över två decennier. FETISH 69 hörde jag för första gången på samlingsplattan ”Death is just the Beginning II”, släppt på Nuclear Blast, där de brakade lös med sin hit ”Stomach Turner”. Jag sökte efter skivan den var hämtad från, ”Antibody” med ljus och lykta och hittade den först flera år senare när Kraath från SETHERIAL var beredd att sälja sitt exemplar. Trots att jag var mer uppspelt än Don King på tjack var upplevelsen ett antiklimax när jag väl lyssnade igenom hela verket. Tydligen hade de valt en annan produktion än den som återfanns på ”Death …” och istället kvarstod ett oerhört mjäkigt sound. Att det var Colin Richardson som agerat producent var omöjligt att begripa. Enda behållningen var att omslaget bjöd på några smakfulla verk av konstnären Hermann Nitsch.

Skit samma, på grund av besvikelsen brydde jag mig inte om dem längre, tills jag bestämde mig för att kolla in vad de gjort de senaste femton åren. Hittade den här, och det är jag glad för. Obehaglig, skum blandning mellan metal, industri och PORTISHEAD. Låter det osmakligt? Det är det också, men likväl inte utan en aptitlig bismak i såväl själ som munhåla. Rekommenderas, men glöm inte att borsta tänderna efteråt.

LAIBACH

Kommentarer överflödiga. Spelningen i St Petersburg i mars förra året är fortfarande det bästa jag någonsin bevittnat. Tänk inte på LAIBACH som enbart ett band, när det är så mycket mer.

SIMPLY DEAD ”Structure of Mind” 2000

SIMPLY DEAD Structure of MindOch på tal om att söka efter skivor med ljus och lykta … efter evighetslånga sökningar på diverse sajter hittar jag givetvis denna platta i fysiskt format på Tradera, där säljaren verkar sitta på ett helt lager. Kall ambient. Någon påstod att de låter exakt som BOARDS OF CANADA, men det har jag inte orkat kolla upp. Hörde även detta band första gången på en samlingsskiva utgiven på Fluttering Dragon Productions, kallad ”Temple of Kilowatts”. Kolla upp den om du kan, då den även innefattar spår från band som TRIPWIRE, NORTHAUNT och ONTARIO BLUE.

BLOOD REVOLT ”Indoctrine” 2010

blood revoltFår väl säga att BLOOD REVOLT är lite av en bubblare, men det är svårt att förneka att den här plattan lever om av bara helvete samtidigt som det vilar en genuint obehaglig stämning över såväl låtar och texter som produktion. Alan må ha skämt ut sig med DESTRÖYER 666, men återvinner förlorad heder med det här bandet. Skulle nästan önska att de inte gör något mer, då det bara inte kan bli lika bra.

8 svar till “Heidenhammers årsbästalista 2012.”

 1. Dark Forces-Lars Says:

  2012 års konstigaste årsbästalista. Tack för kaffet, med andra ord. Är det nån här som vill utöka sitt skivår 2012 med någon av nedanstående titlar, alla släppta före 2012? jag söker The Moaning ”Blood from stone” i utbyte.

  ABRUPTUM Casus luciferi
  ABRUPTUM De profundis more vas consumet
  AIR FRANCE On trade winds
  ALEC EMPIRE Futurist
  ANCIENT Eerily howling winds – the antediluvian tapes
  ANGANTYR/NASHEIM Split
  ATARI TEENAGE RIOT 1992-2000
  ATARI TEENAGE RIOT 60 second wipe out
  ATARI TEENAGE RIOT Delete yourself!
  AZURE Moonlight legend

  BAL-SAGOTH A black moon broods over Lemuria
  BLACKWINDS Origin
  BLODSRIT Helveteshymner
  BLODSRIT Supreme misanthropy MMVIII
  BLODSRIT The well of light has finally dried

  C AARMÉ S/t
  CARPATHIAN FOREST Through chasm, caves and titan woods
  CATAMENIA Halls of frozen north
  CHILDREN OF BODOM Hate me! (singel)
  CORPUS CHRISTII The torment continues
  COVENANT Nexus polaris

  DARK TRANQUILLITY Haven
  DEFLESHED Death… the high cost of living
  DIABOLICAL Deserts of desolation
  DIABOLICAL MASQUERADE Nightworks
  DIMMU BORGIR Puritanical euphoric misanthropia (promo)
  DIMMU BORGIR Spiritual black dimensions (digi)

  ENDSTILLE Verführer
  EPHEL DUATH Phormula
  EXCESSUM Death redemption

  FALLEN CHRIST Abduction ritual

  HAUNTED, THE The haunted made me do it (PROMO)
  HIM Heartkiller
  HIM Screamworks (2 CD lim ed digi)
  HOLY DEATH The knight, death and the devil
  HONEY IS COOL Crazy love

  ICOS Walk with me
  IMPERIOUS In splendor

  KING DIAMOND The spider’s lullabye
  KRYPT Preludes of death

  LOGH A sunset panorama
  LOST SOUL Scream of the morning star

  MISERICORDIA Erase the skies
  MORTEM Demon tales
  MUTANT The aeonic destiny

  NOTRE DAME Creepshow freakshow peepshow

  PAIN Rebirth
  PANTHEON I Atrocity divine
  PUISSANCE State collapse
  PESSIMIST Evolution unto evil

  RHAPSODY Emerald sword (singel)
  RHAPSODY Holy thunderforce (singel)
  RHAPSODY power of the dragonflame
  RHAPSODY Rain of a thousand flames
  RHAPSODY Symphony of enchanted lands II

  SAURON The channeling void
  SHADOW SEASON S/t
  SLAYER Divine intervention
  SORGSVART Fortapt fra verden I vakkert selvmord
  SOULREAPER Life eraser (promo)
  STONE, THE Magla
  SVARGA Simvol voli

  THUNDERBOLT The burning deed of deceit
  TSJUDER Kill for Satan
  TURILLI, LUCA King of the Nordic twilight
  TURILLI, LUCA Prophet of the last eclipse

  UNMOORED Kingdoms of grief

  V/A Candlelight: Phoenix risen (2 CD)
  V/A Code666: Better undead than alive (2CD)
  V/A Hammerheart: Sign of the hammer (2CD)
  V/A NDP: Under the banner of darkness
  V/A Relapse: Swedish assault
  V/A TPL: Swedish metal triumphators
  VEHEMENCE God was created
  VOND Green eyed demon

  VULTURE LORD Profane prayer

  ZAVORASH S/t

 2. Erik (void) Says:

  Blood Revolt är riktigt bra om man vänjer sig med det absurda trummljudet samt Alans sång som ju ÄR Primordial. Hatade plattan först, sen växte den rejält.
  Arising Realm är den enda Ragnarok-plattan i min samling. Kanske skulle snurra den igen nu då det var typ 8-10 år sedan sist.
  Förutom det självklara valet av Mgla (som i sanning är mästerliga) var det ju i övrigt en absurd lista.

 3. inte för att vara petig men det var väl Günter Brüs som prydde F69 omslaget tror jag….

 4. ”Alan må ha skämt ut sig med DESTRÖYER 666…”. Där. Just där. Jag kommer aldrig att ta något ”Heidenhammer” skriver om musik på allvar igen.

 5. Det här är ju inte lika tufft som ungen som tolkade Venom, men för att vara ett gäng mellanstadieungar är det tämligen rått:

  Roligare och råare än något av norrbaggarnas egna livesläpp efter 1995. Minuspoäng för att tjejerna ler dock.

 6. Skulle inläggsförfattaren vilja vara så vänlig och utveckla på vilket sätt Alan ”skämt ut sig” i Deströyer 666?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: