Textanalys: KRABATHOR – ”Orthodox”.

För en tid sedan fick jag för mig att rota fram min gamla originalkassett med KRABATHOR och låta den gå några varv i bandaren. Rent musikaliskt inte alls så tokigt, jag gillar särskilt hur tjeckerna vägrar att ha kompgitarr i bakgrunden när det vankas soloutflykter. Bas, hänsynslöst trumspel signerat Skull och söta lingonplockarsolon gör sig fint när man är på det humöret. Det lustiga är att trots att jag ägt kassetten i en smärre evighet så har jag aldrig orkat veckla ut bookleten och läsa texterna. ”Curiosity killed the cat”, heter det på utrikiska. På svenska kallas det att hela universum exploderade.

Nu kör vi.

Det första ens öga möter är ett statement av bandets primus motor, Christopher. Eller Petr Krystof som han egentligen heter. Vilken tur att han ”förenklade” sitt namn från det fantastiskt svårstavade och internationellt okända namnet Petr.

Everything what we felt was as it had to be everything what we´ll feel will be as it have to be we can´t change the fate! Only we know that DEATH is the end of this way through life!

Att förstå det uttalandet är ungefär som att försöka äta en övermogen nektarin med värdighet. Omöjligt. Inte ens fribrottaren Ultimate Warrior skulle uttryckt sig så sällsamt när han var som mest sönderdopad.

Kassettens första låt, tillika titelspår, hoppar vi över för den är tämligen logisk. Uppenbarligen blåste de allt krut på den texten för redan på spår nummer två spårar det ut. Rejält. Innan ni börjar läsa så kan ju ni som inte hört KRABATHOR roa er med att lyssna igenom följande stycke dödsmetallmagi.

2. ”Liquid”.

We are slowly falling dawn
Dawn and dawn into the deep
You are living from dreams
Dreams and dreams, till the end

You are walking down the streets
You are feeling so much blind
Are you stranger in your mind?
Are you thinking how to die?
… die… by this way of dying

You are waiting for help
Help and help from an angel
You are screaming into the night
Night and night, this is the danger

Det sistnämnda kan jag relatera till för jag skrek rätt ut i hopp om att mordängeln skulle höra mig och slita mitt lidande ur köttet. Observera att dessa strofer är hämtade direkt från deras booklet och inte från metal-archives där någon lallare suttit och rättstavat möget. ”We are slowly falling dawn” låter förresten som en överdjävulskt bajsnödig låttitel som exempelvis usla MISCRANT kunnat vräka ur sig på plattan ”Dreaming ice”. Finns det en skivtitel som gör mig mer förbannad än ”Dreaming ice”? Möjligen CEREMONIAL OATHs ”Carpet”. Det ska givetvis vara ”Falling down”, men är man en gammal tjeckoslovak är det fan inte så lätt alla gånger.

3. ”Shit comes brown”.

Evil boys
That forgot wing at home
Create new history
Screaming something about war

You little stupid nazi
Who never used to think
Why you love to wear the shirt
In color of own shit?

Why do you sit on a toilet?
You should sit upside down
Coz brain is in your ass
And your shits in your head

Pit finger in to neck
And vomit out your brain.

Shit comes brown

Politiska ställningstaganden och death metal går hand i hand ungefär lika bra som vatten och hemelektronik. Det är något som historien lärt oss. Tvivlare på det påståendet kan spana in tidiga THERION för referens. Slutklämmen, ”Pit finger in to neck and vomit out your brain”, är emellertid helt genialisk. Det ryggtrycket hade man burit med stolthet.

4. ”To red ones”.

Sub-standard subnation
Under red flag, get out of my way!
I spit on you, I disdain you
You are all insane

Communist, community of red Hitlers
Get out of my way!
You chance is lost, you are less than dust
You´re living corpses!

With red card and silly arguments
We don´t need you

See you in hell

Alla Lars Ohly-dyrkare därute i stugorna som just satt och myste över att KRABATHOR minsann dissar nassar får här hela bägaren fylld med smolk. Återigen ser vi ett prima bevis på att politik och death metal är en osund kombination. Till tjeckernas försvar måste jag dock säga att deras nödrim är bättre än NIGHTWISHs dito. Fatta allvaret. Jag vill se tjeckerna i en direktsänd politisk debatt på TV. Eller varför inte i ett helt eget program vid namn ”Tre lurviga snubbar som harvat döds sedan 1984 reder ut begreppen gällande nynazister och kommunister”. TV-licensen hade betalats i ett nafs.

5. ”Tales of your history”.

Vi skippar det här lyriska stordådet då det är ett evighetslångt dravel där Petr filosoferar över livets existentiella frågor. Allt på hängig skolengelska. Ett helt svenskt nittiotal gjorde samma sak med fruktansvärt resultat, så ni kanske fattar vad det handlar om utan att behöva läsa eländet.

6. ”Touch the sun”.

Child is walking down the streets
And looking for the playthings
Never to hurry to nowhere
And nothing to know about cares

The rays give him power
To go through evil
And you are telling
“you have to be more happy than me”

Mother will die so painfully
As feels the pain of her child
Any mother wants to see
Death of her child

Det börjar som life metal av värsta sort, men det sista stycket är det bra drag i. Förmodligen är det tjeckosloengelskan som spökar och att det är meningen att morsor inte vill se sina barn dö. Fast man blir som osäker. KRABATHOR i ett nötskal. Vad i hela helvetet är förresten en KRABATHOR? En prostituerad krabat?  Ett hammarsvingande vattenlevande kräftdjur? Ett av svenska språkets oangenämaste ord är för övrigt ”krabbtaska”. Försök styra upp en dejt med meningen ”får man bjuda lilla fröken på krabbtaska” och ni kommer att få ett festligt resultat.

7. ”Body as a cover”.

I stroked velvet palms
To fell the slime of snake

I´ve seen hate to smile
I´ve been blind
I´ve felt brake of my heart
I´ve been crying

I elakhetens namn tog jag inte med hela texten och på så vis kan jag tolka ovanstående strofer på mitt egna sätt. Handlar inte detta om någon sorts form av ångestrelaterad masturbering så heter jag Jacob Hård.

De två avslutande musikstyckena ”Parasites” och ”About death” orkar jag inte kommentera då det är ”Tales of your history”-varning på hela rasket. Mening efter mening av hopplöshet. Lite som DIMMU BORGIR gör fast på sämre engelska.

Ja, det var lyriken på KRABATHORs ”Orthodox” det. Jag har faktiskt inte vågat kolla in texterna på deras tidigare alster, men då en av skivorna är döpt till ”Cool mortification” anar jag att det finns mer smaskens att hämta. På onsdag är det iallafall dags att återigen filosofera med hammaren.

På återseende.

/Hatpastorn

 

 

 

 

4 svar till “Textanalys: KRABATHOR – ”Orthodox”.”

  1. Titellåten var ju fan vass. 😛

  2. pressureulcer Says:

    Jag kan utan att springa och tjuvläsa i häftet säga att ”wings” faktiskt blivit betydligt mer rimliga ”wigs” och ”pit” blivit dito ”put” i shit comes brown på cd-versionen. Någon har alltså bemödat sig med att rättstava skitet, snacka om att polera en bajskorv.

    Skivan i övrigt börjar ju rätt fräsigt men gångerna man har lyssnat från start till mål är ju lätträknade.

  3. “Immaculate Pinetreeroad #930″ fick direkt att tänka på jävligt dåligt försök att göra en cover på Slayers Killing Fields. Nu vet jag inte vilken som kom först. Tycker Bathory har sina guldkorn men har samma uppfattning tror jag som Hatpastorn. Sen när vi är inne på Slayer så är väl ”Divine Intevention” underskattad!? Eller e det för det första plattan med dom man själv gillar den som fan!? PS.Behexen (Finlands bästa band!) Skål o Sieg Öl

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: