Hatpastorn ger sig i kast med MANIAC BUTCHER.

Med koppling till vad jag egentligen sysslar med om dagarna är det hög tid att jag sätter tänderna i Tjeckiens stoltheter MANIAC BUTCHER. De galna slaktarna var ett typiskt band vars album jag alltid slog ett getöra till utan att egentligen intressera mig alltför mycket i deras musikskapande. Det tog ända till deras avskedsgiv ”Epitaph” – The final onslaught of MANIAC BUTCHER” innan jag till fullo kunde uppskatta deras öststatsdränkta svartmetall. Att de nyligen återförenats i och med 2010 års ”Masakr” låter jag bli att uppmärksamma. I mitt tycke fick de sagt vad de ville ha sagt med just ”Epitaph”.

MANIAC BUTCHER tillhör kategorin band som så gärna ville men som inte riktigt hade kompetensen att gå hela vägen. Vi har väl exempelvis alla sett deras minst sagt ögonbrynshöjande musikvideo till slagdängan ” Co dobré pro mne, dobrým jest (What’s good for me, that is good)”. För er som inte sett den innehåller den hysteriska mängder liksmink och hjulbenthet. Lägg därtill luftgitarrer och dubiösa frisyrer. Om ni orkar uthärda den evighetslånga introsekvensen med eld och text vill säga.

Mina personliga kopplingar till bandet då? Jo, strax efter millennieskiftet befann jag mig på Open Hell Festival i Tjecken. En kanonfestival. Där träffade jag en överförfriskad filur som hade någon sorts form av koppling till bandet ifråga. Hans engelska var minst sagt bristfällig så jag förstod aldrig hur det hängde ihop. Vår konversation såg för övrigt mest ut så här:

Mystisk tjeck: Do you like new ROOT?
Jag: Yeah, I like their new stuff. “The book” is an amazing album.
Mystisk tjeck: Then I must kill you.

Följt av.

Mystisk tjeck: Do you like new BEHEMOTH?
Jag: Yes, I really liked their new album, “Satanica”.
Mystisk tjeck: Then I must kill you.

Följt av.

Mystisk tjeck: We must tour.
Jag: Eh, OK. Which band?
Mystisk tjeck: MANIAC BUTCHER.

Självklart svarade jag ja, men som så mycket annat som sägs i fyllan och villan rann det tyvärr ut i sanden. Något annat som rann ut i sanden var förresten vårt gage då gitarristen valde att blåsa våra pengar på bootlegkassetter med SENTENCED i vad man brukar kalla för ett infall av total hjärndödhet. Till saken hör att han inte ens gillade SENTENCED. Själv kom jag hem med en fin kassettutgåva av KRABATHORs ”Orthodox”. En helt OK platta även om texterna får mig att grina illa.

Om vi återgår till MANIAC BUTCHER är det en sak som de alltid lyckats med. Makalösa skivomslag. Tillåt mig guida er genom denna djungel av fulhet. För enkelhetens skull går vi bara igenom deras officiella album. Deras liveupptagningar är för många och illaljudande för att jag ska behöva gå igenom den sörjan.

Nu kör vi.

”Barbarians” från 1995 stoltserar med fyra glada ynglingar sittandes på hästryggen i ett tappert försök att likna apokalypsens fyra ryttare. Det var tack vare den här bilden jag insåg att det inte är någon slump att corpse paint förkortas ”CP”. Snubben längst till vänster har en skalle som ser helt utdragen ut, att han fötts med sugklocka förvånar mig föga. Det luktar förresten dvärgväxt om hans övriga lekamen, ju mer man tittar på honom desto mer förbannad blir man. Till höger om den mindre harmoniskt utformade rymddvärgen har vi Eparygon från SORHIN, eller i alla fall hans tjeckiska dubbelgångare. Ingen större skada skedd där men hela konceptet att sitta på en häst viftandes med en yxa känns lite väl magstarkt för min smak. Näst på tur har vi ett tvättäkta tjeckiskt lockmongo med ett misstänkt photoshoppat svärd i högsta hugg. En visuell katastrof som lämnar en bitter smak av uppstekt frigolit i munnen. Sist men inte minst har vi den obligatoriska vilden som vrålar över att hans trickfilmade yxa blivit helt sned och ser mest ut som en sådan där färgglad vindflöjel som barn får på nöjesfält för att de ska hålla käften. I sammanhanget ser faktiskt hästarna mer nekro ut. Undrar förresten vart de fick hästarna ifrån. Uppgifter mottages gärna. Nu fick jag förresten en ohelig flashback gällande Trifixions bedrövliga foto på första SUMMONING-plattan. Åh, den som kan glömma hans hopplösa uppsyn när han sitter på den beskedliga ponnyn iförd pälsväst är en lycklig människa. Själv ser jag den bilden varje gång jag sluter mina ögon

Skit samma.

”Lučan-Antikrist” som släpptes året därpå är inte ett dugg bättre. Som bakgrund har vi en extrem förstoring på någon som under fem års tid valt att tvätta ansiktet med talg och Billys panpizza. En ruggig affär. I förgrunden finner vi en svartvit stegrande häst som paniskt försöker kasta av den minst lika blyertsfärgade fåntratten med mastodonthår och lajvrollspelsyxa. Hur detta kunde godkännas kan jag för mitt liv inte begripa. Bildkompositionen måste vara skapad av snubben som var arkitekt åt det hemsökta huset i Ghostbusters. Demoner kan åkallas via detta skivomslag, var så säkra. Det kan vara jag som är totalt Internetskadad, men jag kan inte kolla på den här bilden utan att tänka ”jak er snel hest”.

Ingen vet hur ”Krvestřeb” uttalas men det spelar ingen roll. Titeln är det minsta problemet med den här plattan. De tre lurviga tjeckerna på omslaget är det största. Att ta bilder där folk har corpse paint är ingen svårighet, ändå misslyckas vissa band gång på gång på gång med detta. Obegripligt var ordet. Högst upp har vi i alla fall snubben med Tjeckiens tunnaste hår och sötaste lugg som väljer att lite sexigt sträcka ut tungan. Jag känner mig lika tänd som en kyrka av sten. Mannen utan haka till höger ser däremot påtänd ut. Det råder det inga som helst tvivel om. Med Tore Stjerna-frisyr och svärdkuk är det faktiskt denna stackare som klarar sig bäst på den här bilden. På huk har vi återigen den näslösa mannen med det stora håret. Jag har alltid imponerats av människor vars hår växer på bredden istället för på längden. Jag vet inte om det bara är jag men nog fan påminner grabbarna i MANIC BUTCHER en hel del om klåparna i amerikanska GOATTHROWER? Ett band som… ja, det är faktiskt en annan historia.

Plötsligt small vätebomben. ” Černá krev” från 1998 stoltserar inte bara med klassiska låttitlar som ”Věčnost i nesmrtelnost, způsobeny prolitím i následným požitím značného množství lidské krve”, ”Lůza okolní, chátra všeobecná, jakož i veškerá chamraď nepotřebná” och hyfsat intoleranta ”Přání nezvyklé až prapodivné, jehož naplněním následkůch neobvyklých lze docíliti”. Vi serveras även ett skivomslag som får mig att ifrågasätta verkligheten. Ibland säger en bild mer än tusen ord och det finns egentligen inget jag kan skriva som ni läsare inte redan kan se när det gäller den här fotokreationen. Det som personligen fängslar mig mest är mannen med det lockiga håret vars hår på denna skapelse ser ut som en portal in i en annan värld. Kanske en bättre värld. Vi kan bara hoppas.

”Invaze” från 1999 då? Ja, ärligt talat börjar jag ångra att jag ens påbörjade denna artikel. Ibland blir jag bara så förbannat trött. Surmulna tjecker med fantasifulla frisyrer och silverfärgade nitarmband är något jag alltid fruktat. Här upplever jag den totala antitesen till livsglädje.

Nu över till albumet som rent musikaliskt är det som imponerat mest på mig när det gäller MANIAC BUTCHERs diskografi, ”Epitaph”. Omslagsmässigt lämnar den självfallet en hel del att önska. På vänster sida ser vi återigen mannen som lyckats med konststycket att ha både långt och kort hår samtidigt.  Av minen att döma har han ätit något högst olämpligt, förslagsvis raklödder och batterisyra. Mjuka knän, nitar och riddarklädsel i kombination med att han håller i den photoshoppade symbolen resulterar i att undertecknad får ännu ett par gråa hår på hjässan. På tal om att äta något olämpligt har mannen med det esoteriska håret till höger fått något helt legendariskt oätligt i matstrupen. Genom att pressa tillbaka ansiktet till bristningsgränsen har han skapat en optisk illusion där det ser ut som att hans ansikte börjar redan på övre delen av torson. Genialiskt. Med kroppen i obalans, jag ser det som att han står på en osynlig surfingbräda, ser det onekligen ut som att han förtvivlat klamrar sig fast i den tidigare nämnda datasymbolen. I bakgrunden bjuds det på förstorade bilder på dessa hjältar. Bevare mig väl.

Är plågan över? Självklart inte. 2007 släppte grabbarna en EP vid namn ” Dva tisice let” och nu blir jag osäker om detta var deras comebackalster. Har faktiskt inte hört den så jag vet inte om det är nya låtar eller gammal skåpmat, att lägga tjeckernas låttitlar på hjärnan är det få som klarar. Vad jag däremot vet är att tecknade omslag bör användas sparsamt om den ritande lallaren beter sig såhär. Serietidningen Pyton lärde mig allt jag kan och denna blasfemiska version av ”Nakna brudar berättar gamla vitsar” får mig att uttrycka tvivel om min kunskapsbank. Tecknade fruntimmer med strutbröst som ligger och pillar sig själv på kebaben på en kyrkogård medan liksminkade tjeckiska muskelbarbarer tar för sig av smörgåsbordet är inte något man ser varje dag. Pluspoäng för originalitet. Minuspoäng för total smaklöshet. Ska vi börja diskutera petitesser såsom perspektiv och färgskalor blir vi här hela natten och det vill vi verkligen inte.

Istället avslutar vi denna mardröm med 2010 års ”Masakr”. Det som injagar fruktan hos mig är att detta är MANIAC BUTCHERs snyggaste skivomslag. Tecknade satanskrigare och snälla hästar i en ohelig allians.

Nä, nu ger jag upp. Detta var en fenomenalt dålig idé.

God natt.

/Hatpastorn

38 svar till “Hatpastorn ger sig i kast med MANIAC BUTCHER.”

 1. Helt lysande idé, enligt mig!

 2. Dålig idé`? Icke då! Underbar artikel. Tjeckiska blackmetal-omslag på en lill-lördag sitter alltid som en smäck.

 3. Men är Maniac Butcher bra då? Jag minns att jag blev illa till mods bara av att hålla i det orange/svartvita omslaget till ”Lucan – antikrist”, men jag har inget användbart minne av hur musiken lät. I dag tycker jag att både den och första skivan har fantastiska omslag.

  • Epitaph är som sagt inte alls så pjåkig. Väldigt öst. De tidigare alstren är ganska charmiga men inget man springer till skivbutiken för kanske.

   • ”Jag känner mig lika tänd som en kyrka av sten.” HAHA!

    Jag har helt seriöst lärt mig med om Tjeckisk dödskultur av dig än vad jag gjort efter ha bott
    här i 5 år. Jag skyller på att jag blev lite insnöad på käng scenen. Eller äh, jag har nog bara
    inte varit så jävla grimm dom senaste åren. Jag måste nog skaffa fler svartmetallvänner, men det
    enda folk verkar lyssna på här förutom käng är SABATON och AMON AMARTH, hmm. True longsleeves lyser
    med sin frånvaro.

    Trots omslag som kan göra vem som helst livstrött, och en kalasdålig video, så var ju ”Co Dobré Pro Mne, Dobrým Jest”
    inte alls så tokig. Det verkar finns många band här i Tjeckien som har en intressant inställning till dödsimage.

    Prags dödsfest till veckan dessutom, måste panta ihop 700 bucks innan onsdag, haha
    http://www.meetfactory.cz/cs/program/detail/prague-death-fest

    Som vanligt, tack för att jag har nåt att göra på internet igen.

   • Kul som fan att du gillar bloggen! Lyckas du snoka reda på info gällande diverse tjeckiska orkestrar typ Enochian så hojta gärna till 🙂

 4. Ray Charles, Destroyer! Says:

  hahaha, verkligen ett koncept att lägga på minnet! ”Såg du han snubben igår, fan va brett hår han hade!”.
  Får mig osökt att tänka på Ravn från 1349.

 5. Är det någon mer än jag som får känslan av att gossarna är inphotoshoppade på Barbarians-omslaget? Det hittade väl några snälla hästar som stod stilla och fotograderade dem separat.
  Skulle också förklara varför djuren inte instinktivt kastade av sig metalbarbarerna och trampade dem till gröt.
  Vad gäller ”Dva tisice let” drar jag mig bara till minnes den Göteborgssatanist (vars namn jag dessvärre förträngt) som myntade konceptet ”Kristna håller bara på och bögar sig med massa brudar”

  Jag måste äga en mäktig lajvaryxa förresten, tror det skulle accessorera galant.

  • Mörkermusikern i fråga var Joel i Exempt/Immersed in blood. Han var ingen seriös satanist utan mest en die-hard undergroundnisse som blev intervjuad i Aftonbladet (?) i egenskap av ”spindeln i nätet” i Göteborgs dödsmetallscen. Trevlig kille, men framstod kanske inte som den skarpaste kniven i lådan i den intervjun. Har även jag skrattat åt detta citat. 🙂

  • HAHA! Magiskt citat.

 6. Jävligt nifelheimskt hårfäste

 7. Det är inte bara silverfärgade nitarmband; det ser fan ut som silvertejp de kört ett lass spikar igenom. Stabilt värre. Dessutom måste det vara jävligt bekvämt när armhåren ryker när det är dags att riva loss fyra rullar silvertejp från armarna. Fast å andra sidan kanske det var värt en hårlös vinter för en så lyckad fotosession.

 8. Erik *void* Says:

  Bästa inlägget på länge!
  Fantastisk läsning om ett band jag egentligen inte ville veta fanns.

 9. Níðhöggr Says:

  Hahahahaha!! Lysande! Det förbryllar mig alltid när folk väljer att smeta på liksminket så att de ser förvånade eller ledsna ut. Varför?

 10. Erik *void* Says:

  Hela deras diskografi ligger på Spotify!
  Alltså är Pussy God records med i samarbetet.

 11. Hahah! What a surprise – Maniac Butcher in a Swedish music blog!:-) Unfortunately I don’t understand it…but it seems like pretty funny article. Whenever I see their album covers it makes me laugh. Well, their music is not so bad (despite I’m not a big fan of MB) but their visuals (videos&covers,etc.) are..ehh…wtf? Compared to MASTER’S HAMMER and their natural-born sense of humour and ”epic style”, MB looks rather like an ”ordinary” band…
  Anyway, if you want to try some really good Czech black metal, I would suggest e.g. INFERNO (www.metal-archives.com/bands/Inferno/11670)

 12. Vet inte vad som är vackrast, ditt sätt att beskriva bilderna, eller bilderna själva!

 13. Är det inte Slash på häst på skivomslaget Lučan-Antikrist?!

 14. Tycker det verkar vara lite mycket hastar har, Bestiality anyone?

 15. Lysande text. Blev till frukostläsning i en hel vecka. pga går upp lite för sent (om man nu kan kalla 04:40 för för sent…)

  Hur som haver: ett annat bildhaveri som förtjänar en närmare titt är torture eternal, från skivan mentaly killed before the birth. Bara titeln säger allt. Men bilderna är stor underhållning. Smutsdöds.

  Som sagt: tack för lysande läsning!

 16. Är inte snubben med det grymma hårfästet farligt lik nån självaste Mystic Circle?

 17. Haha, lustigt byte. Blackwinds mot Burzums kanske bästa.

  Undrar för övrigt herr bloggare möjligen ska inhandla Blod Eld Död (http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9150113348) som en bok rörande uppkomsten av black metal och death metal i Sverige tidigt 90-tal fram till idag. En del intervjuer och dylikt, mycket intressant för egen del.

  • om herr bloggare*

  • Var på releasfesten igår, vackert! Fick dessutom en fantastisk fin true tygpåse till boken!

  • Jo, jag har hört talas om den. I min enfald trodde jag att jag skulle få ett gratis exemplar för recension eftersom jag är en sådan jävla härlig kille men så verkar inte vara fallet. Just böcker om BM har en tendens att suga kopiösa mängder otvättat albatrosskön men efter att ha läst Dead-prylen i SRM så verkar detta högst lovande.

 18. Är det bara jag som undrar för kameror över huvud taget är tillåtna hockeyfrilleländer?

 19. Marie Breskic Says:

  Okej, min 8-åring såg skrattande på videon (det är nog inte tanken att småtjejer ska brista ut i skratt inför den), skrynklade pannan i förbryllning och frågade varför gubbarna har strumpbyxor. (Och idag skrattade min 5-åring åt den. En 5-åring!).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: