Hatpastorn informerar.

Då eder Hatpastor kommer att befinna sig i Skellefteåområdet från och med söndag kan det finnas en liten risk att uppdateringarna kommer att bli lidande. Allt beror på tillgängligheten till Internet uppe i skogarna. Efter fyra års själsdödande kontorsjobb är det nämligen dags att jobba med något helt annat. Gällande inlägg finns det oändligt med material, tiden har emellertid inte räckt till för att färdigställa allt. Det som kommer att dyka upp inom en snar framtid är min och Heidenhammers KING DIAMOND-special. En artist man INTE skämtar om så detta får ses som ett ”seriöst” inlägg. Heidenhammer kommer även att fortsätta rapportera från Ryssland. Annat matnyttigt som i det närmaste är klart för publicering är Dr Panzrams redogörelse för Sveriges sämsta truminsatser, varför ordet ”abysmal” bör undvikas i bandnamn samt en djupdykning i den grekiska samlingsplattan ”A tribute to Bathory – Hellas salutes the vikings”. En fruktansvärd skiva. Black metal-turkhits 3 är även den på G.

Själv håller jag utöver de vanliga inslagen på med kulturartiklar om artister såsom GRAVELAND, ANCIENT och OVERDETH. Den sistnämnda var svårare att skriva än jag kunde ana. Man vet inte vilken ände av mardrömsgarnet man ska börja nysta i. Den artikel som ligger närmast till hands är dock mitt mastodontarbete gällande en viss svensk trummis. Skrämmande läsning utlovas.

Förutom Heidenhammers Rysslandsbetraktelser har det varit ganska tunnsått med resereportage men det kommer det att bli ändring på. Vad sägs om en guidad tripp till berget Vithatten samt en festivalrapport från Under The Black Sun där hela Förintelseförsamlingen plus gästartister kommer att medverka?

Som sagt, det är en del på G och så fort jag får ordning på tekniken kommer det att rulla på som vanligt. Nu över till något helt annat.

För en tid sedan gjorde jag en djupdykning i de ologiska bandnamnens rike. Grupper som exempelvis SVART SKALLE, GULLVEIG och NIDFJOLL tuggades, svaldes, idisslades och fördömdes. Listan över usla bandnamn tar tyvärr aldrig slut.

Det märkliga är att man aldrig behöver leta aktivt efter dessa namn, de kommer till en när man minst anar det. Ibland ramlar man över något när man lusläser ett gammalt fanzine, ibland ser man ett namn man inte tror är möjligt på ett klistermärke i ett skitigt backstageområde, ibland får man ett tips av dedikerade läsare och ibland kliver man rätt i dynghögen när man slentriansurfar på fikarasten på jobbet.

Nyligen upptäckte jag att det finns en spansk konstellation som heter STORBAIS. Jag har inte den blekaste aning om hur de låter men eftersom de härstammar från Spanien, landet med ett halvt bra band, anar jag att de inte vunnit Nobelpriset i bäst.

STORBAIS.

Smaka på namnet. Det kan finnas en liten chans att det betyder något helt annat på spanska.

Det finns inget band som heter VANHELGAD, ett namn som inte är så tokigt om man jämför med mycket annat. Däremot stoltserar ständigt aktuella Mjölby med en grupp som heter VANHELGD. Kommer man från Sundsvall har man en dialekt som gör att alla ”l” som kombineras med andra bokstäver förvandlas till ett ljud som påminner om någon som försöker prata efter att de tungkysst ett jordgetingbo. Be en Sundsvallsbo säga ordet ”sköljmedel” och ni kommer att kräkas rätt ut. VANHELGD ligger således inte speciellt bra i munnen och min undran är varför de inte petade in ett extra ”a” i namnet. Nu betyder säkert ”vanhelgd” något käckt och det överlåter jag till vår inofficielle språkexpert Wulfhariaz att reda upp i kommentarsfältet. DISMEMBER skulle ju egentligen hetat DISMEMBERIZER, men kortades av för att logon inte fick plats på kassetten och MÖRK GRYNING ska enligt legenden hetat MÖRK GRYNIG ett kort tag så konstiga saker har ju hänt. Namnet MISTIGO VARGGOTH DARKESTRA borde enligt alla rationella resonemang kortas ner. Mitt förslag: SKITBAND.

När jag var ute och drällde i Europa för ett par år sedan hade österrikiska MOSFET lämnat klistermärken i omoraliskt många backstageområden. Detta ledde till otaliga vitsar på deras bekostnad. I ett tidigare inlägg där jag, Dr Panzram och Heidenhammer radade upp några av de mest irriterande bandnamnen vi känner till skrev jag att MOSFET döpte sig till MOSFET för att STRIPSTJOCK redan var taget. Nu när jag är äldre och mer vis vet jag att det inte stämmer. MOSFET är ett samlingsnamn för hårdrocksmusiker som spenderar för mycket tid på vägarna. Det finns flera anledningar till att musiker som på debutplattan står med bar överkropp och tejpade nitarmband runt tredje skivan stoltserar med huvtröjor, skägg och insugna kinder. Anledningarna stavas backstagechips, dillkryddat vägkrogsmos och andra potatisrelaterade produkter. En potatisdoftande anekdot gällande BLOT MINE var när gitarristerna Athel W och Thunaraz plus några andra glada musikanter skulle resa till Rhodos. En resa där spriten flödade likt blodet från armarna på en fjortonåring som gråtrunkar till HYPOTHERMIA. På bussen från flygplatsen till hotellet valde den gode Athel W att stoppa öronen fulla med hörlurar och märkte helt sonika inte när reseguiden reste sig upp och började informera om resmål, hotell och annat matnyttigt. Mitt i den arma kvinnans informationsstund häver sig Athel W som suttit knäpptyst och ensam hela resan upp och vrålar:

”FAN VAD LESS MAN KOMMER ATT VARA PÅ FRITERAT EFTER DEN HÄR VECKAN!”

Det blev jättekonstig stämning resten av bussresan. Bra band för övrigt. BLOT MINE alltså. Amigaversionen/förproduktionen av ”My soul in fury flew” är i sanning en Sundsvallsklassiker.

Steget från MOSFET, chips och Rhodos-resor till det amerikanska gänget KALAS är inte långt. Tydligen går det vilt till på deras gästabud. Grabben till vänster ser hyfsat stenad ut, mannen i den bruna munkjackan och legofrisyr verkar lida av en legendarisk bakfylleångest, killen i mitten står bara inte i mitten, hela hans ansikte har förflyttat sig till mitten. Klara tecken på ett ohälsosamt leverne. Vad en nyrakad rödögd gammal THYRFING-sångare gör på bilden har jag ingen aning om. Vålnaden längst till höger har dock dragit konceptet ”kalas” till sin spets. Askgrå lakonisk uppsyn. Märken av krogslagsmål i ansiktet. Begynnande tunnhårighet. Vilken fest!

Att lyssna på grupper vars namn innehåller ordet ”troll” är som att åka skateboard nedför en trapp medan man håller i en flyttkartong till bredden fylld med varaner. Vad som helst kan hända. Att Frankrike fått ordning på sin black metal de senaste åren ser jag som något mycket positivt. Heavy metal-scenen befinner sig emellertid fortfarande i en djup svacka. Har ni hört P-TROLL? Vill ni inte riskera att förstöra hela dagen så räcker det med att ni kollar in skivomslaget till deras debutalbum ”Butcher twister”. Gillar ni det ni ser så kommer ni att gilla det ni hör. Vi andra som fortfarande kan räkna oss som renrasiga homo sapiens inriktar oss istället på själva bandnamnet. Vad är egentligen ett P-TROLL? Som preventivmedel betraktat bör ett p-troll hålla nativiteten nere. Hur man applicerar/använder produkten kan vi bara fantisera om.

1982 tyckte ett gäng brittiska ynglingar att det var käckt att peta in lite prickar över vokaler som så många andra band gjort med mer eller mindre lyckade konsekvenser. Slutresultatet blev det klassiska namnet TRÖJAN och det gick som väntat åt helvete med hela skiten. Slovakerna i SKON hade i alla fall den goda smaken att avvakta till 2007 innan de valde att skämma ut sig. Fisljummen slovakisk deppdöds är som vi alla vet ingen höjdare och namnet stinker fotsvett lång väg. Har jag för mycket fritid om jag startar projektet KLÄMMER bara för att kunna släppa en split med slovakerna? Förmodligen. Det kan finnas en minimal möjlighet att ”skon” betyder något annat på slovakernas konsonantrika språk men det känns lite väl osannolikt.

Nä, nu får det vara nog.

På återseende!

/Hatpastorn

49 svar till “Hatpastorn informerar.”

 1. Mycket sköna prylar på gång, det hör jag det. Den grekiska Bathory-plattan hoppas jag ligger först i prioriteringen.

 2. Låt mig citera från Wikipedia: ”MOSFET (metal oxide semiconductor field effect transistor) är en fälteffekttransistor. En MOSFET består av en kanal med halvledarmaterial av n- eller p-typ och kallas med detta som grund för nMOSFET eller pMOSFET. MOSFET är idag den vanligaste och mest spridda transistortypen. Den används i stort sett i all digital elektronik.”

  Sådana sitter i slutsteget på många instrumentförstärkare. Det är ungefär som att kalla sig SUNN O))) för att man använder SUNN-förstärkare. Jäveldumt, alltså.

 3. Kalas var inte så bra. Typiskt. Nu har jag i alla fall både den grekiska och den ungerska Bathory-tributen på väg ner. Ska bli götta

 4. Hahaah Storbais och Kalas borde göra en split. Jag ser fram emot KING DIAMOND-specialen.

 5. Vad fan ska göras i skellefteåtrakten? är det vithatten som lockar?

 6. Käre söte herren Satan vad P-Troll ärrade mig för livet. Se bara den helt oslagbara videon till ”Pussy Hunter” http://www.youtube.com/watch?v=Sp6o6UCjPHc
  Och passa på att fundera på hur man är skapt som fransman om man håller sitt mellansnack på skabbig engelska när man spelar live i Toulon. Att sångaren ser ut som en arkitekturprofessor på dekis är ju bara grädde på mosfet.

 7. P-Troll är säkert en usel ordlek på Petrol. Den funkar inte alls, precis som omslaget.

 8. Ser fram emot artikeln om Graveland. En sågning på G?

 9. Hoppas ni hört Dråpsnatt för övrigt. Bra svensk svartmetall.

 10. Vredesmod Says:

  Hahaha. Vanhelgd klingar vackert på östgötska. =)
  Som bonus med svenskt bandnamn får man sig ett gott skratt när amerikaner och andra icke svenskspråkiga uttalar namnet.

  //Jimmy Vanhelgd

  • Jag kan bara ana mig till hur det låter. Det låter som att det är i klass med när holländare ska uttala ”Sorhin” :). Jag ska öva upp östgötskan!

 11. SheerFaith Says:

  Grabben till vänster i Kalas är nog Matt Pike från High On Fire och Sleep. Du har nog rätt i att han är stenad, men satan va han kan lira gura.

  • De menar verkligen allvar med sitt bandnamn. Enligt metal-archives är deras främsta texttema nämligen inget annat än något så festligt som knark!

   Fast enligt dem själva så skall de ha namngivit bandet efter en stjärnkonstellation eller något liknande.

 12. Smaka på följande ryska band, Trelleborg!
  Undrar hur de resonerade…
  http://www.metal-archives.com/bands/Trelleborg/103382

  • Heidenhammer Says:

   De har jag fått en utläggning om. Tydligen är de inte alls särskilt populära här i deras hemland. Återkommer till saken inom en snar framtid.

 13. Mata Hari Says:

  Jag undrar om inte P-troll är den uppgraderade varianten av P-lisor? Det var min hjärnas spontana förslag på vad det borde vara. Dock kan man ju misstänka att en sån samhållsfunktion även har någon sorts preventiv verkan på många områden…

 14. Neofolk-Markus Says:

  Om man går in på P-Trolls hemsida och kollar bildgalleriet får man lusten att skära av sig både halsen och pungen i förhoppning om att smärta/blodförlust skall kunna chocka bort åsynen av de här människorna. Man får också aningar om att bandnamnet skall betyda ”Power-Troll”. Det gör inte saken bättre precis.

 15. Som alltid underhållande att läsa den här bloggen. Vad för intressant läsning blir det om Graveland ?

 16. Senaste bandnamnet i listan över dåliga bandnamn är Nattsmyg. Hur kan man på fullaste allvar som svensktalande individ döpa sitt band till Nattsmyg? Hur? Hur!?

  • Men vaff… Det betyder ju ‘silverfisk’! Det är lite som om man tycker det är stenhårt med bärfisar, men väljer det lite mer officiella Stinkfly som bandnamn.

  • Gissa vilken skiva jag fick för recension till SRM? 🙂 Inte så tokig, men bandnamnet lämnar mig med en stilla förvåning.

  • Nu är klockan 04:43 på morgonen vilket gör att jag, som svensktalande individ, inte orkar berätta hela historien om varför jag döpte mitt band till Nattsmyg 🙂

   Lite kort så började det med Frostnatt där vi följde trenden och hittade på namn till oss själva. Jag kom på Nattsmyg för att det var lite gulligt och mystiskt.

   Och om jag hoppar till slutet på historien så kan jag försöka förklara innebörden:
   Det är något som smyger i natten, men man vet inte om det är något ofarligt eller något fruktansvärt.

   Nattsmyg har ju faktiskt gulliga låtar i bagaget, lyssna på Trollfar.

   • Stilen i musiken har ju ändrats en del fram till denna senaste skivan, men det hade varit tråkigt att ändra bandnamn nu.
    Nattsmyg har blivit ett namn för mig. Jag tolkar innebörden i det namnet lika lite som jag tolkar innebörden i mitt eget namn.

   • Då har vi rett ut det mysteriet! Tusen tack för att du delgav den informationen.

 17. Det var sannerligen en bloggtorka utöver det vanliga! Här sitter och trycker på uppdatera var 5:e sekund, dag ut och dag in!
  Den som väntar på något gott….:)

 18. Jag snubblade nyss över något som gjorde mig fruktansvärt trött:

  Bandet är från USA. De kallar sig Everwinter. Roligare än så blir det inte.

 19. Erik *void* Says:

  Goddamn vilken satans lång tid det har gått nu. Har internet pajat i Skellefteå?

  • Likt fågel Fenix är jag nu återuppstånden. Iallafall till nästa vecka då jag ska till Hörnöfors och jobba. Ska försöka få så mkt som möjligt klart så det slipper bli onödig väntan. Ska du på Brännbollsyran i Umeå förresten?

 20. Mosfet skämtades det om på vår senaste vända i Europa också, sannerligen ett namn som inte gynnar framgångarna i Skandinavien (eller tvärt om?).

  Mannen längst till vänster i Kalas är mycket riktigt Matt Pike ur High on Fire och Sleep som någon tidigare sa, och är då mest troligt lika mycket riktigt stenad.

  Välkommen till Skellefteå!

  • Man tackar och bockar! Nu är jag iofs inte riktigt i the true Skellefteå utan i Norsjö, men med norrlandsmått är det ett stenkast bort 🙂 Kommer dock att vara i Skellefteå och jobba en sväng här framöver. Berget Vithatten ska även det dokumenteras.

   • Ännu bättre! (kanske inte, men vafan).

    Är själv från Norsjö men bor numera i Skellefteå, så jag är fullkomligt medveten om avståndet 😉

 21. Rysligt medryckande sagt! Uppskattar postionen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: