Hatpastorn botaniserar. Del 4.

Att den här bloggen skulle omnämnas utav Fredrik Strage känns ungefär lika troligt som att NOKTURNAL MORTUM skulle skriva en bra låt. Det måste dock ha varit snöglopp i helvetet igår för på www.pastan.nu/bloggen/inlagg/svart-lyrik.3149 har nyss nämnde Strage skrivit en snutt om Hatpastorns Likpredikan. Surrealistiskt är bara förnamnet och undrens tid är uppenbarligen inte förbi.

De råaste läsarna har redan skrikit ”sell-out” och Väänänen har hotat med att sälja de plattor han äger med band jag medverkar i så jag har två val. Antingen skriver jag om det råaste och mest obskyra jag kan finna eller så går jag totalt mainstream och blir den nya Blondinbella med tunga sponsoravtal ifrån något läppglansföretag samt medverkan i morgonsoffsprogram med Malou Von Sivers där jag diskuterar trumspelet på GRAVELANDs ”In the Glare of Burning Churches” som följd. Givetvis går jag totalt mainstream, man får så torra läppar i Norrland på vintern så en fet läppglansspons skulle sitta på sin plats. Idag ska vi snacka svartmetallband ifrån Montenegro.

När jag pratade med Heidenhammer angående VITHATTEN-demons förträfflighet passade han även på att tipsa mig om den montenegrinska scenen. De fanns kanske inte så många band men de hade iallafall råa logotyper var det allmänna omdömet. Eftersom undertecknad inte hört en enda pluton som härstammar ifrån denna republik så blev nyfikenheten stor. Att spela black metal i ett land som heter ”Svarta berget” borgar för kvalitet.

På papperet…

Först ut är duon BOGALJ.  De bildades 2005 och har till dags datum bara släppt demokassetten ”Primitive Sounds”. Tre låtar med en total speltid på tre minuter och femtioåtta sekunder borgar för att vi undslipper de värsta symfonirocktendenserna och vi bjuds istället på rå thrash/black med katastrofala sånginsatser. När sångfågeln får för sig att sjunga så många ord han kan per sekund sitter undertecknad och skrockar högt.

Musikaliskt var detta inte precis någon höjdare och omslagsbilden var rejält strykful. En stor eloge ska dock riktas till deras nya logotyp som innehåller två skelett, två kistor, fem inverterade kors, ett pentagram samt ett par horn. Skönt att det fortfarande finns konstellationer som inte daltar när det gäller att pynta logotypen på ett adekvat sätt.

Näst på tur har vi IGUMAN. Denna duo började spela tillsammans 2004 och två år senare fick världen äntligen höra deras debutalster ”Rogati Kopitar”. Den här gruppen lider utav MOONBLOOD-syndromet. En utav grabbarna skriver och spelar all musik och han innehar en viss talang medan den andra fåntratten bara sjunger och saknar all sorts form utav begåvning. Först trodde jag att det var en tjej som sjöng eftersom det hysteriska kacklandet hade en feminin touch men vid närmare efterforskning verkar det som att eländet som sköter de vokala bitarna är utav hankön.

Även om detta inte precis var det bästa jag någonsin hört så har musiken iallafall en hypnotisk effekt och det låter ganska originellt. Synd bara att det är totalt olyssningsbart. Om IGUMAN haft en vettig sångare hade de kanske varit bättre men ska jag vara helt ärlig så hade nog inte ens Henke Forss kunnat rädda den här sörjan.

Logotypen dyrkar definitivt döden. Två getter, fem inverterade kors, ett brinnande pentagram, rötter samt tre sexor. Magnifikt.

Sist men inte minst har vi ZAIMUS. Om man någonsin undrat hur Shane Embury ifrån NAPALM DEATH skulle se ut i corpse paint kan man spana in gitarristen Asmodai för att få svar på sin fråga. En inte alls vacker syn. I Montenegro verkar det vara kutym att alla svartmetallband max får ha två medlemmar för vi möts återigen utav en hungrig duo. 2003 drog dessa vredgade mörkerkrigare igång verksamheten och två släpp har det blivit än så länge. Vi har demon ”Demo 2007” (spännande titel) samt en hyfsat ny EP vid namn ”The Unholy Spells of Night”.

I jämförelse med de övriga artisterna spelar ZAIMUS faktiskt något som kan kallas musik. Söt svartmetall med synt som inte alls är speciellt oäven även om det bitvis låter lite för likt mina gamla Fasttracker-upptåg ifrån det sena nittiotalet för att jag ska kunna känna mig riktigt bekväm. Hyfsat ljud, melodier man kan komma ihåg samt sånginsatser som inte retar kräkreflexen gör att betyget godkänt delas ut. Logotypen innehåller emellertid bara ett inverterat kors vilket alltid är i det klenaste laget. Här har ZAIMUS ett och annat att lära sig ifrån sina landskamrater.

Montenegro har en folkmängd på ynka 678177 invånare men har likväl lyckats klämma ur sig en hyfsad konstellation. Jämför detta med Danmark som har ungefär 5511000 invånare varav 5510999 utav dem inte skulle kunna skriva ett bra svartmetallstycke om så hela nationens framtid hängde på det.

Danmark…

Nästa vecka blir det en exklusiv VITHATTEN-vecka så såvida inte något oförutsett händer är det bara att boka in semestern eller ta tjänstledigt redan idag.

/Hatpastorn

10 svar till “Hatpastorn botaniserar. Del 4.”

 1. Bogaltrummisen hade tyvärr bara råd med virvel. Han jobbar fortfarande på att få ihop ett helt trumset.

 2. Du är FORTFARANDE en sellout. 😛
  Kan jag få mitt klistermärke som det står RÅ på nu? 😉

 3. Ypperligt välskrivet på min ära!
  Fortsätt gärna med Balkan-tema!

 4. SÅ oväntat att Strage nämnde sidan är det väl inte, han gillar ju Black Metal.

 5. Hahah, takk!

  Jeg vet ikke hva annet jeg skal si enn blåbær. GENIALT!

 6. Denim demonaz Says:

  Strage skriver ju att han fått tipset från http://canthateenough.blogspot.com.

 7. Jag tycker förstås att det är sell-out redan att använda Close-up-termen ”pluton”.* En verklig sådan innehåller väl för övrigt något i stil med 40 soldater, så även som bildspråk betraktat är det en ganska misslyckat stildrag.

  *Jfr ”skinnplågare”.

 8. ”ett” menar jag.

 9. Den extremt råa loggan tillhörandes Bogalj har faktiskt TVÅ pentagram om man tittar noga. Mycket viktigt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: