Hatpastorn botaniserar. Del 3.

Sultanatet Bruneis metal-scen är en scen jag inte bekantat mig med i onödan. Ett par namn har dykt upp i diverse fanzines genom åren men av recensionerna att döma har jag aldrig känt något sug efter att förkovra mig djupare. När jag en dag satt och slösurfade på Internet ramlade jag över ett gäng kramgoa låtar på Youtube som lät lovande. Med en milt förvånad min läste jag att banden härstammade ifrån just Brunei varpå ett sökande efter mer godsaker tog sin början.

AZMAEL tillhör sultanatets första svartmetallband då de bildades så tidigt som 1992. 2 år senare släppte de demokassetten ”The Legend of the Eastern Land” som givetvis har ett fantastiskt strykfult omslag. Hur låter då detta? Inte alls så tokigt måste jag säga. Midtemposvartmetall som kan liknas vid ett lite mer nonchalant THRONE OF AHAZ runt ”Nifelheim”. Något jag direkt höjde på ögonbrynet åt var dock trummisens artistnamn.

Mumin.

Varför har trummisarna alltid de sämsta artistnamnen? Kan någon förklara detta för mig!

Hursomhelst lyssnar jag mycket hellre på AZMAEL än på bra mycket annat. Bra atmosfär, obskyr inramning och perfekt ljud.

DAEMON bildades faktiskt ännu tidigare, redan 1988, och anses tillsammans med INFERIOR vara det första extrembandet som släppte en demo i Brunei. Lite hejigt faktiskt. Logon är onekligen rå vilket inte kan sägas om plutonens första namnval DAREDEVIL. Gruppens andra demo ”Hellstorm” är något jag hemskt gärna vill lyssna på men trots idogt sökande hittar undertecknad noll och ingenting. Det närmsta jag fann var denna video där en muslimsk Imam utför en exorcism på en bruneisk kvinna. I mitt perverterade psyke vill jag att DAEMONs demokassetter låter lika vackert.

Dra på trissor. Ska jag vara helt ärlig hade jag inte den blekaste aning att Brunei var så tidigt ute med att spela rå svartmetall. Bob Satanas, XY Lucifer, Rudy Psychoslaughter och G. Revocator i DARKLORD släppte redan 1990 demokassetten ”Into the Abyss of Hell” innan de döpte om sitt projekt till TOMBCRUSHER som jag kommer att återkomma till lite senare. Jag vill inget hellre än att äga det släppet. ”Into the Abyss of Hell” liksom.

Sjukt tung titel.

Här har många andra konstellationer ett och annat att lära sig. Jämför ”Into the Abyss of Hell” med titlar såsom ”Sagovindars Boning”, ”Skogsfrun” och ”Iskall Trollmåne” och man inser rätt kvickt att vi svenskar inte lyckas alla gånger. Bara tanken på introt på slagdängan ”Skogsfrun” med MORIA får mig att fnittra hysteriskt. Att de i samma låt rimmar ordet ”purpurglans” med strofen ”under kjolen en svans” gör inte saken bättre. Givetvis äger jag 3 utav bandets 5 demos. Varför? Ska jag vara helt ärlig så vet jag inte. Det fanns ett bra riff i första låten på första demon och vad fan ska man göra liksom?

DRACONAEON tillhör den nya skolans extremband i Brunei och deras moderna svartdöds är inte alls fy skam trots inslag utav lökiga pianon och gnolande kvinnosång. Instrumenthantering på hög nivå, bra ljud och catchy låtar. DRACONAEON ligger dock på is för stunden så det är tveksamt att dessa musikanter släpper nytt inom en snar framtid. Av de grupper jag räknat upp hittills är det ingen som fortfarande håller på. Lite oroväckande.

FUNERALITY, ej att förväxlas med det brasilianska eller det svenska bandet med samma namn, ska enligt uppgift släppt den demo som spridit sig mest uti världen vid sidan utav tidigare nämnda TOMBCRUSHER. ”Eros Darkness Tartarus” heter denna käckt betitlade kassett som släpptes så tidigt som 1994. Dock verkar den inte spridit sig till Norrland för detta känns inte bekant alls. Tydligen splittrades de strax efter det släppet och bildade projektet SAHUJJA´ACHRA tillsammans med ingen mindre än Asian ifrån NOIRATASYA. Band så obskyra att de knappt finns är verkligen min melodi och Brunei är fan the shit som kidsen skulle ha sagt. Tyvärr är det mer skit än skitbra men bland all dynga finns det alltid guldkorn.

På tal om konstellationer som delar namn med andra band har vi GROTESQUE härnäst. Dessa dödsmetallare startade under namnet DESCENDING HORROR innan de valde att döpa om sig till samma namn som Göteborgs råaste band genom alla tider. Att en utav deras trummisar kallade sig Ihsan stärker bara min tes om trummisar och deras totala brist på fantasi. Att skippa bokstaven ”H” bara för att mörka att man skamlöst norpat Ihsahns namn är ungefär lika OK som att döpa sig till Fröst, Helhammer eller Emperor Mongo Palle Kuling. Jag har inte en aning om hur GROTESQUE ifrån Brunei låter men det lär gurglas och brötas tills man blir alldeles kallsvettig.

På deras demokassett ifrån 1993 finns en cover på en låt utav ETERNAL DARKNESS. Vilket jävla ETERNAL DARKNESS!? Det finns 13 band som heter/har hetat ETERNAL DARKNESS i någon sorts form. Något jag innerligt vill är att det är en cover på en låt utav ETERNAL DARKNESS OF MOLDAVIA. Att höra bruneiska dödsdyrkare tolka svettig östeuropeisk vampyrgoth vore tidlös underhållning.

Tidigare nämnda NOIRATASYA är rådåliga. Det som fick mig att döma ut dem på förhand var det faktum att de släppt en split tillsammans med amerikanska pajasbandet IDAVOLL som inte bara spelar urusel kristen svartmetall utan har även gjort sig skyldiga till en utav de sämsta musikvideor jag sett.

Bluescreen ist krieg.

NOIRATASYA ska enligt egen utsago spela experimentell black metal, en genre jag närmar mig med största försiktighet sedan DÖDHEIMSGARD släppte magplasket ”666 International”. NOIRATASYAs syn på experimentell musik är att spela helt vanlig smygsöt svartmetall med folkmusikinslag och fantastiskt malplacerade syntpartier. Sångljudet får förresten DARKTHRONEs ”Land of Frost” att bitvis rodna. Att snubben bakom detta mischmasch drev Black Forest & Velvet Pisces Zine i början på 90-talet skiter jag högaktningsfullt i.

RUST SAKARAZ är Asians dödsmetallprojekt och de låter väldigt snarlikt malaysiska SILENT DEATH. Vi vet väl alla hur de låter, eller hur? Logotypen är snygg iallafall.

SAHUJJA´ACHRA är miljoner gånger bättre än NOIRATASYA trots att de låter som en bisarr asiatisk variant utav CRADLE OF FILTH fast samtidigt inte alls. Det finns partier som låter lovande men konceptet ”kill your darlings” verkar inte finnas i deras replokal. Tänk er en godispåse där någon slängt ner fetaost, tysk bockwurst och mandelbiskvier bland det traditionella snasket och ni kanske får er en uppfattning om hur detta låter.

SAPROSOUL, ja vafan ska man säga egentligen? De låter exakt som deras bandfoto ser ut. Den andra snubben ifrån vänster har ett par öron som skrämmer mig och de andra filurerna, ja vafan ska man säga egentligen?

SARCOPHAGUS bildades 1990, släppte sin första och enda demo 1992 och lade sedan ner verksamheten likt de flesta andra band ifrån detta sultanat. Man börjar nästan undra om ordningsmakten satte P för dessa musikanter eller om det blev en allmän blockad gentemot extremmusik. Konstigare saker har faktiskt hänt. Trummisen hette för övrigt Bob och min tes blir än starkare. Bassisten hette Dee, undrar om det är samma Dee som skakar rumpa och silikonlökar tillsammans med E-Type? Tveksamt.

Säga vad man vill om hur dessa band låter men dra på trissor vilka råa demotitlar de har. TOMBCRUSHERs tredje demo ifrån 1993 bär namnet ”Blackened Mass of the Third Holocaust of Evil”. Smaka på den! Att de sedan har låttitlar vid namn ”Satan War”, ”Satanized Child” och ”Altar of Hell” borgar för att lyriken är lika rå som en flintastek någon stackars fåntratt fått för sig att göra ätbar med en engångsgrill på en blåsig gudsförgäten rastplats längs E18. Musikaliskt låter detta ganska snarlikt AZMAEL. Inte alls fy skam med andra ord.

Ja, detta var vad Brunei hade att bjuda på. En inte helt oangenäm resa har det varit och jämför man återigen med Danmark så vinner Brunei med hästlängder.

Danmark…

Hur är det möjligt att danskarna är ett sådant fantastiskt U-land i svartmetallsammanhang? Hittade ett blaskigt danskt band för en tid sedan som hette NAZIRIM.

Zyklon-B och TV3.

Kongress och Rudolf Hess.

Dr. Mengele och svartvinbärsgelé.

Där har ni 2 nazi-rim och ett nazi-nödrim.

Varsågoda. Det var så lite så.

/Hatpastorn

4 svar till “Hatpastorn botaniserar. Del 3.”

  1. Du är ett geni – blir alltid lika glad när det kommer ett nytt inlägg för då vet jag att det kommer bli kvalitetsläsning, med geniala formuleringar. Tack!

  2. Ja jävlar. Läser om allt från början igen, och med små passager som
    ”…lyriken är lika rå som en flintastek någon stackars fåntratt fått för sig att göra ätbar med en engångsgrill på en blåsig gudsförgäten rastplats längs E18. ” så sitter jag även detta varv och skrockar högt. Minns fortfarande med förtjusning när jag satt vid Nordstan (i Göteborg för er som inte är insatta) och skrattade så jag grät medan folk gick förbi.Svårt förklara för de misstänksamma människor som passerade…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: