Encyklopedia Pestilentia. CD 2.

Låt 1. ANTAEUS – ”Daemon”

ANTAEUS är ett utav få bra svartmetallband ifrån Frankrike. Just denna låt tillhör inte en utav deras finaste stunder dock. De som hört ANTAEUS vet hur det låter, snabbt, rått och ibland smyger de in halvmelodiska prylar. Däremot är den bättre än 90 % utav allt tok som fanns på CD 1 så hoppet att CD 2 ska vara mycket bättre är litet men trots allt vid liv.

http://www.youtube.com/user/DrPanzram#p/a/u/0/5C55hj0PaIE

Låt 2. NAGELFAR – ”Fressen Der Raben”

NAGELFAR är ett utav få bra svartmetallband ifrån Tyskland. Denna bit är tagen ifrån deras debutalster ”Als Die Tore Sich Öffnen” ifrån 1995. Sjukt true titel för övrigt. Förutom halvrisig rensång är denna låt en riktig höjdare. Undertecknad är lite utav en sucker för dylik pagan black metal. Ljudet är exakt som jag vill ha det, riffen är stämningsfulla, kråksången är med beröm godkänd och virvelljudet bör premieras. Det här är musik man kan sitta och hytta hotfullt med näven till. 2 bra band i rad alltså. Som bonusinformation kan jag nämna att sångaren ersatt Iblis i ENDSTILLE, ett annat hyfsat tyskt band. Det ska bli spännande att höra vad han kan åstadkomma i den plutonen Hur som haver så rekommenderar jag er att kolla upp NAGELFAR om ni ej hört dem tidigare. Apropå ENDSTILLE så ber jag alla grisungar därute som kallar ENDSTILLE för TRENDSTILLE bara för att de sålt mer än 5 exemplar utav sina alster att vänligt men bestämt studsa åt helvete. De har för bövelen en låt som heter ”No Heaven Over Germany” och då blinkar true-lampan grönt.

http://www.youtube.com/user/DrPanzram#p/a/u/1/R-mVVsTP1N0

Låt 3. MY DARKEST DREAM– ”Sorrowfilled”

Att alla goda ting är tre är en lögn utan dess like. MY DARKEST DREAM är pissdåliga och sångarens falsksång är den sämsta på hela den här samlingsboxen. Enligt egen utsago ska dessa basker och baguettefantaster spela symfonisk black metal.

En lögn.

Det låter som om världens sämsta METALLICA-coverband under Reload-eran ska börja skriva eget material. När ”sångaren” gråter sig igenom refrängen med ordet ”sorrowfilled” vill jag spy i ett avlångt rör, frysa in det och sedan hugga mig själv till döds med mina egna magvätskor. Jag har ingenting gott att säga om detta förutom att deras bandnamn stämmer till 100%. Detta är i sanning en jävla mardröm. Efter att ha avnjutit ANTAEUS och NAGELFAR ser jag denna låt som en ren förolämpning. Vad tänkte de med när de satte ihop den här samlingen!?

http://www.youtube.com/user/DrPanzram#p/a/u/2/q7CQhb3mehg

Låt 4. TEARS OF EA – “The Dove”

Dramatiska syntar, utslag på E på gitarren, datakaggar, tjejsång utav det mest tondöva slaget och ondskefullt kraxande. Dessa fransoser drar sig inte för att skita med öppen dörr. Det är direkt plågsamt att genomlida detta helvete som aldrig tar slut. Tjejen slutar ALDRIG att sjunga under de nästan 6 minuter som detta elände pågår. Det här är MY DARKEST DREAM-dåligt. Låt 3 och 4 är sämre än alla band på CD 1 förutom ASTAARTH. Att jag inte ens är halvvägs igenom detta gör mig så förbannat trött.

http://www.youtube.com/user/DrPanzram#p/u/3/FASui30pk_c

Låt 5. HIRILORN – ”Where Lightning Strikes Eternally”

DEATHSPELL OMEGA är bland det bästa som hänt scenen på extremt många år. HIRILORN är bandet som ett par utav medlemmarna spelade i innan de drog igång DsO. Jag gillar HIRILORN men de som förväntar sig monumentalt kaotisk svartmetall lär bli besvikna då de spelade väldigt melodisk svartmetall utav nordiskt snitt. Jag har ingenting att klaga på här då ”Where Lightning Strikes Eternally” innehåller det mesta jag behöver för att sitta nöjd och nicka med. Den här biten är tagen ifrån bandets första demo som jag rekommenderar er alla att kolla upp om ni missat den. Enligt inte helt säkra källor så splittrades de då någon utav medlemmarna haft fräckheten att samtidigt spela i ett hardcore-band. Det var bättre förr.

http://www.youtube.com/user/DrPanzram#p/u/4/hkdhYrToHs8

Låt 6. NORDLYS – ”Feuer Der Nacht”

Ett tyskt band med norskt bandnamn och norska demotitlar. Kan det vara något att ha? NORDLYS bytte namn efter att de fått förklara sig både en och två gånger i intervjuer varför de hade ett norskt bandnamn. Enligt dem själva så var det en hyllning till den norska scenen som var deras största inspirationskälla. Tyskarna låter väldigt norskt och jag som dyrkar tidig dito musik sväljer detta med hull och hår. ”Feuer Der Nacht” är inget annat än en brottarhit. Det är bara bra riff i den här slagdängan och allt ifrån ljudbild till musikalitet är helt perfekt. Hade NORDLYS kommit ifrån Norge och släppt sin debutplatta på anrika Malicious Records hade jag ägt den i alla format.

http://www.youtube.com/user/DrPanzram#p/u/5/PpWX7b2JrrY

Låt 7. GORGON – “Dance of the Coffins”

Franska GORGON spelar helt OK thrash/black. Däremot har de haft några utav de fulaste skivomslagen genom tiderna. Kolla in omslaget till ”The Lady Rides a Black Horse” om ni inte tror mig. Deras logotyp gör mig för övrigt genuint förbannad. ”Dance Of The Coffins”, ännu en skum titel, är lite utav en stänkare. Bra driv, ettrigt trumspel, rivig sång och ösiga riff. Denna låt är tveklöst bättre än i stort sett alla låtar ifrån CD 1. Utav 7 låtar har 5 varit bra. Helt vansinnigt.

http://www.youtube.com/user/DrPanzram#p/u/6/hkzqovlQGlc

Låt 8. EISREGEN – ”Zu Eheen Meiner Dunkl En Kowigin”

Världens sämsta keyboardbajsande intro med en makalöst ostämd bas och sedan blir det bara ännu värre. Den här låten är bara för konstig, ett riktigt dåligt mischmasch utav det mesta. Hurtiga basgångar, desperat sång, riff som ingen vettig människa skulle kombinera för att få ihop en låt, stressiga trummor och uselt ljud. Däremot får man sig ett gott skratt när man lyssnar på detta. Att bandet släppt otaliga fullängdare, best-of skivor, livevideos och så vidare på Massacre Records borde antingen tyda på att de ryckte upp sig rejält eller att de har någon hållhake på skivbolagsbossen. Inte ens Last Episode Records skulle ha signat den här smörjan. Eller vänta, WYVERN fick ju skivkontrakt efter sin ”The Ancient Sword”-demo. Världen är en märklig plats gott folk. Det finns en överhängande risk att just ”The Ancient Sword”-demon kommer att avhandlas här framöver då Jonas Berndt gjorde det aktiva valet att ha det mästerverket som B-sida när jag fick MORTIFER-demon utav honom för en massa år sedan.

Spana in EISREGENs bandfoto. Det är på den här nivån vi befinner oss. Jösses.

http://www.youtube.com/user/DrPanzram#p/u/7/1trooVIhuvI

Låt 9. SKOLL – ”Moon”

Italien är ett U-land i svartmetallsammanhang. SKOLL är dock ganska skapliga. Episk svartmetall med syntar och partier med bra sång. För att vara deras debutverk är jag faktiskt imponerad och hade SKOLL kommit ifrån Sverige eller Norge hade de uppmärksammats bra mycket mer. En del partier låter väldigt mycket gamla ARCTURUS vilket alltid är positivt då en utav mina favoritskivor är ”Aspera Hiems Symfonia”. SKOLL måste jag kolla upp lite närmare för är allt såhär pass bra så kanske man funnit en liten oslipad diamant. Deras demotitlar är dock rätt lökiga “…In the mist I Saw…”, “Through the Mist We Come Back”, “Through the Mists of Time”, “Warriors of the Misty Fields”. Deras best-of heter givetvis ”11 Years of Mist” och deras fullängdare heter ”Misty Woods”. De verkar vara mycket för dimman dessa lirare. SKOLL: Denna skivas överraskning.  Hade det inte varit så Skollhett utomhus hade jag skrivit ner en ordvits gällande bandnamnet.

http://www.youtube.com/user/DrPanzram#p/u/8/8c9v0MDBZ4E

Låt 10. MORIBOUND – ”Where the Sun Will Never Rise Again”

Denna bit är det överlägset bästa belgiska bidraget. Det säger i och för sig ingenting eftersom konkurrensen inte direkt varit stenhård. Ett bra intro för en gångs skull följt utav skapligt ond svartdöds som utav någon märklig anledning låter ganska creddig. Jag blir faktiskt lite förvånad över att jag hittat så många bra låtar på den här skivan då jag minns den som tusen gånger sämre. Det är nästan så att man blir lite förbannad. Jävligt true text på den här låten med, jag får nostalgirysningar över hela kroppen. Att efter ett stämningsfullt solo vråla ”molestation beyond the obscure gate” får högsta betyg i min bok. MORIBOUND: Denna skivas överraskning part 2.

http://www.youtube.com/user/DrPanzram#p/u/9/TcImooeLDq8

Låt 11. ETERNITY – “On the Wings of Nocturnal Death Winds”

På tal om råa textrader så slå ett getöga på den här låttiteln. Jag nickar i alla fall helt klart gillande. Tyska ETERNITY med medlemmar ifrån bland andra DARKMOON WARRIOR och DARKESTRAH skämmer inte alls ut sig utan spelar med beröm godkänd svartmetall. Sedan så lyser credd-lampan då Thorstein från Blut & Eisen skrivit texterna till flera utav bandets hits. Nu känns hela mitt koncept med att skriva ett gäng sköna sågningar helt tillintetgjort då den här plattan innehållit så pass mycket bra musik. En teori är dock att eftersom första skivan är så förbannat genomusel så blir man på så dåligt humör att allt låter som skit. Spelar man bara CD 2 så är det ett inferno utav odödliga (nåja) hits. Jaja, om inte annat så blir ni i alla fall tipsade om bra band ni kanske ej hört talas om tidigare så helt bortkastat blir det inte i alla fall.

http://www.youtube.com/user/DrPanzram#p/u/10/jHCyhZhFPII

Låt 12. HORNA – ”Hornanväki”

Vad är det med finnar och att släppa en miljard prylar och spela i oändligt många band? HORNA har sedan 1993 krystat ur sig 40 släpp och den här låten låter exakt som svenska CRANIAL DUST på demon ”Ultimate Uprising”. Vi talar totalt själlös svartmetall formulär 1A. Jag dör inte utav att lyssna på detta men jag skulle hellre göra något annat. Bra sång dock. HORNA är ett typiskt band som jag skulle vilja kolla upp om de blivit bättre men eftersom de släppt så mycket så vet jag inte vart jag ska börja varpå mitt intresse svalnar fort. De verkar ganska populära så något bra har de säkert gjort. Å andra sidan så är SATANIC WARMASTER populära och det bandet förstår jag mig inte alls på. De sistnämnda har för övrigt släppt 23 prylar sedan starten 1999 och hjärnan bakom eländet lirar/har lirat i minst 15 andra band. Har dygnet 48 timmar i Finland?

http://www.youtube.com/user/DrPanzram#p/u/11/HswRXHWF5Sg

Låt 13. CRIMSON MIDWINTER – ”Loneliness, Bitterness”

Mer finskt kommer härnäst. CRIMSON MIDWINTER (näpet bandnamn) spelar på gränsen godkänd svartmetall med inslag utav döds. Inget jag sitter och dyrkar döden till men ändå en lyssningsbar låt. Ordet medioker dyker dock upp i mitt medvetande då jag hör detta för när finnarna rensar på är det rätt schysst men när de envisas med tunga fyrtaktspartier så tappar jag koncentrationen direkt. Jag minns ingenting hur detta lät efter att låten tagit slut. Nä, detta var ingen rökare i krysset precis, nästa låt tack.

http://www.youtube.com/user/DrPanzram#p/u/12/DqkX6CLGkjQ

Låt 14. WALLACHIA – ”Arges – Riul Doamnei”

Norska WALLACHIA har en fantastiskt söt text på den här låten som ni kan kika upp om ni vill ha en poesiafton hemma någon gång. Om WONGRAVEN-skivan gått varm hemma hos dessa lirare så blir jag inte ett dugg förvånad då det är likande inslag utav dark ambient. I övrigt är detta en långsam dyster bit som är stämningsfull förutom en irriterande programmerad hi-hat som låter skit. WALLACHIA är ett band jag helt klart ska kolla upp mer noggrant då detta gav mersmak. Hittade ett par nya bitar på deras Myspace som lät lovande. Ännu en positiv överraskning. Är det någon som har deras demo ifrån 1996 får ni hemskt gärna sälja den till mig.

http://www.youtube.com/user/DrPanzram#p/u/13/tjU6pmWg7aQ

Låt 15. MUNDANUS IMPERIUM – “Ode to the Nightsky”

Den här låten har fan allt och det gör mig så förbannad att de spårade ut efter den här demon och fjollade ner sig genom att ta in Jörn Lande på sång och spela betydligt ostigare musik. Här snackar vi norsk söt syntblack som den lät när den var bra innan MACTÄTUS, TIDFALL och liknande band drog ner Norge i de mediokras träsk. Den här brottarhiten får mig att vilja stå i en heroisk pose på ett berg med en grogg i näven. MUNDANUS IMPERIUM hade alla möjligheter att göra en klassisk skiva men de valde att släppa en hopplös fullängdare och sedan splittra bandet. Bra gjort! Deras gamla bandnamn NATTEFALL var för övrigt oändligt mycket käckare.

http://www.youtube.com/user/DrPanzram#p/u/14/IXoKAj_6bUY

Låt 16. PROPHECY – “A Great Day to Die”

Det finns ett 20-tal band som heter PROPHECY men dessa fransoser är nog de som gillar BATHORY mest om man kikar på deras lätt influerade låttitel. Tung, dyster och episk svartmetall med syntar och folkmusikinslag är vad som bjuds. Hade någon sagt att detta var ett svenskt band hade jag gått på det direkt. En värdig avslutning på en i stort sett bra skiva. Jag fattar inte att jag skriver detta.

http://www.youtube.com/user/DrPanzram#p/u/15/d_ygw6wTCeI

Sammanfattning skiva 2:

Detta stycke rund plast är ljusår bättre än skivan innan. Jag visste att den hade några bra bitar men inte att den var såhär pass bra. Väldigt märkligt men en kul överraskning i alla fall.

På betydligt bättre humör stormar vi in CD 3 i skivspelaren och ser vad för godsaker som bjuds.

På återseende!

/Hatpastorn

3 svar till “Encyklopedia Pestilentia. CD 2.”

  1. Heidenhammer Says:

    ”Det här är en dröm, och snart vaknar jag.” Så skaldade Per Ohlin innan han dekorerade sovrummet och efter att ha läst detta känns orden olycksbådande nära. Skulle Encyclopedia Pestilentia på fullt allvar innehålla kvalitetsmusik? Skam går på torra land, och anfäkta och anamma om inte den här artikeln kommer att bli något som kryper tillbaka och (fan att det inte finns bra svenska termer för ‘backfire’ alt. ‘blow up in your face’) biter författaren i den sollösa meridianen senare i livet.

  2. Hatpastorn kanske finne än mer överrasknande musikaliska underverk på 3:e skivan!?:)

  3. Haha.. Fransk blackmetal är inte att underskatta! 🙂

    Kolla in vårt vettja och säg vad som tycks: http://myspace.com/skarseld

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: