Encyklopedia Pestilentia. Introduktion.

Något som är vanligt förekommande i min skivsamling är samlingsskivor/kassetter. Förr om åren var det i mitt tycke det bästa sättet att komma i kontakt med ny musik på. Kompilationer brukade även vara ganska billiga vilket passade ens plånbok bra då studiebidraget inte räckte långt alla gånger. Det finns många klassiska samlingsskivor där Nordic Metal – hyllningen till Euronymous, nog är den klarast lysande stjärnan. Idag har upplägget inte lika stark genomslagskraft när det gäller att hitta ny musik då modeflugan Internet verkar bita sig kvar längre än väntat på gott och ont.

Det finns dock en samlingsskiva i min ägo som letat sig till skivspelaren lite oftare än de andra utav anledningar bortom all vett och sans. Samlingsskivor kanske jag ska säga då det faktiskt rör sig om en fet 3-CD box innehållandes i största del usel tysk och fransk svartmetall på demostadiet. Encyclopedia Pestilentia är namnet på denna styggelse och innan jag ger mig i kast med denna soniska mardröm tänkte jag lotsa er en stund genom minnenas allé.

För en herrans massa år sedan fanns det en grym skivbutik i världsmetropolen Sundsvall vid namn Metalstore som styrdes utav Kim och Tobbe ifrån nedlagda Near Dark Produktions. I en lokal stor som en äggkartong samlades man för att snacka skit och spisa/köpa grymma plattor till fördelaktiga priser. Att det serverades alkoholhaltig bål på invigningsdagen säger ett och annat om upplägget i den butiken. Världsklass.

En dag när jag var på jakt efter ny musik med pengar brännandes i fickan fiskade jag upp en suspekt CD-box med ett strykfult omslag. Genom en dechiffrering i Robert Langdons anda lyckades jag utröna hieroglyferna på omslaget till Encyclopedia Pestilentia. Tung titel. Baksidan var fullsmetad med bandnamn och låttitlar, sammanlagt 50 låtar på 3 skivor. Många utav banden hade man läst om i diverse fanzines och liknande medan en stor del var, och är än idag ska tilläggas, totalt okända för mig. Att det finns mycket skrot på kompilationer vet alla som någonsin ägt en sådan men bland all skit brukar det finnas ett och annat guldkorn med. Prislappen, eller rättare sagt det modifierade klistermärket med klumpigt ritade siffror, informerade mig att 129 kronor var den summa pengar jag var tvungen att betala. 129 spänn för 3 skivor, vilket klipp! Jag tog skivan och stegade mot kassan och samtidigt ser jag Kristian ifrån SURVIVAL UNIT titta på mig och CD-samlingen med en glasartad blick för att sedan återgå till att bläddra lakoniskt bland vinylsinglarna. Tobbe i kassan ger mig samma suspekta blick och hans sedvanliga kallprat om plattorna man köpte var minimerat till ett svalt ”129 kr, tack”.  Om jag hade varit Spindelmannen hade mitt spindelsinne pinglat. Tyvärr så hade mitt sinne för bedrövlig musik inte utvecklats på dito vis.

Väl hemma i bostaden öppnade jag skivan för att i en stunds kontemplation ögna igenom bookleten. En del utav nöjet med att köpa skivor är att insupa texterna, bilderna, informationen och till och med lukten. ”Blizzard Beasts” med IMMORTAL luktar dock avföring, synd på en bra skiva men det är en annan historia. Det tog iallafall exakt 7 sekunder att läsa denna eftersom det var ett ynka uppvik där den enda informationen var bandnamnen, låttitlarna och i vissa fall en obskyr kontaktadress.

Jag började ana oråd.

Beväpnad med fjärrkontrollen i handen satte jag mig i min gamla skinnsoffa och började lyssna igenom CD 1, 2 och 3. Efteråt var jag som i ett tranceartat tillstånd, en levande febermardröm. Drygt 3 timmar utav mitt liv spenderade jag tillsammans med den mest genomruttna skitmusiken jag upplevt. Det fanns guldkorn men att finna dem var som att sila tänderna med gubbkuk. För att få valuta för pengarna har jag sedan dess plågat min bekantskapskrets med denna monstrositet. En festklassiker är att plocka fram Encyklopedin och när man har nytt folk på besök så gäller dito regel. När NH ifrån CORPUS CHRISTII och hans flickvän Veronica var på besök för ett par år sedan så spisades denna platta varm men till min förvåning så fick den inte önskad effekt. Jag antar att hans ursprung ifrån det veritabla U-landet inom svartmetall, Portugal, skuggat hans omdöme.

Nu i veckan när man som vanligt låg sömnlös så började tankarna vandra omkring och vips så låg jag och hade gjort mentala recensioner på de låtar jag mindes var allra sämst. Jag ser detta fullkomligt absurda arbete som en slags exorcism då jag en gång för alla ska bedriva de demoner som hemsökt mig genom dessa år. Så här kommer den, en recension utav ALLA låtar som är med på denna minst sagt usla kompilation.

Mycket nöje.

/Hatpastorn

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: