Förintelseförsamlingens Ancient-kvartal. 2005 – 2016.

Innan vi sätter vampyrtänderna i Ancients senaste album måste ta oss en funderare på vad bandet egentligen pysslade med mellan 2005 och 2016. Vad vi vet är att ”Night visit” är en kompetent och välproducerad black metal-skiva. Inte det bästa jag hört, men tillräckligt bra för att kunna konkurrera med sina genrekollegor när vi pratar om lättlyssnad svartmetall för den breda massan. Kom även ihåg att Metal Blade släppte plattan. Det fanns gott om muskler när det kom till marknadsföring. Varför blev det då inget surr om ”Night visit” medan exempelvis Old Man´s Child rönte relativt stora framgångar med ”In defiance of existance” och ”Vermin”? Skitskivor givetvis, men de sålde bra och det fanns gott om intervjuer med bandet ifråga. Visst, kopplingen till Dimmu Borgir lär ha hjälpt till men det som jag tror låg Ancient mest i fatet var Youtube. Youtube startade i februari 2005 och blev snabbt en sida där allsköns tok laddades upp.

Tok som Ancients gamla musikvideos.

ancient1”Lillith´s embrace” har man garvat åt sedan 1996, men det var via MTV och sönderkopierade VHS-kassetter man kom åt den. Med Youtubes intåg var dessa gamla artefakter helt plötsligt allmängods. På gott och ont. Lägg därtill allehanda forum som gjorde det enklare för folk jorden över att kommunicera och ett bands rykte kunde snabbt fullkomligt demoleras. Nu är detta rena spekulationer från min sida, men jag tror att Ancient var ett av de banden som drabbades absolut hårdast när Youtube kom till byn. Helt plötsligt kunde kreti och pleti som inte lyssnat in sig på det tidigaste materialet slå på datorn och utan några som helst förkunskaper garva sig harmynt åt Ancients musikvideoproduktioner. Givetvis finns det INGA ursäkter till varför deras videos är så värdelösa, men det väcks en ilska inom mig när någon random life metal-fjant sitter och ondgör sig över uselheten i gamla musikvideos. Irrationellt måhända, men man blir ju fan upprörd när oinsatta mestöntar i Opeth-mantel skrattar åt typ Ancient utan att förstå hur utsökt demomaterialet är. Gillar man demon får man skratta exakt hur mycket man vill. Glasklar logik.

En annan teori jag har gällande Ancients öde är att Metal Blade hade noll koll på svartmetall och kunde på så sätt inte styra det svårnavigerade skepp som är Ancient i rätt riktning. Kom ihåg att Ancient var Metal Blades första black metal-band om man räknar bort gudfäder såsom Slayer, Mercyful Fate och King Diamond. Kollar man igenom Metal Blades diskografi mellan 1990 och 2000 ser den ut såhär när det kommer till den black metal vi primärt berör på dessa sidor:

1990, ingen svartmetall.

1991, ingen svartmetall.

1992, ingen svartmetall.

1993, ingen svartmetall.

1994, ingen svartmetall.

1995 körde de någon licenshistoria på Lord Belials ”Kiss the goat” som ursprungligen släpptes via No Fashion Records.

1996 kom Ancients ”The Cainian chronicle”.

1997 kom någon licenstjofräs på Amsvartners “The trollish mirror”. (Av alla jävla skivor).

1997 kom Ancients ”Mad grandiose bloodfiends”.

1998, håll i er nu: Enthroneds ”Regie Sathanas”. Även det en licensdribblare.

1998 var det dags att licensiera Amduscias själbetitlade platta. Varför Metal Blade valde att samarbeta med Blackened är för mig oförståeligt.

1998 Dark Funeral, ”Vobiscum Satanas”. Licens. No Fashion records.

1999 kom Ancients ”The halls of eternity”.

1999 Cradle Of Filth ”From the cradle to enslave”.

2000 Lord Belial ”Unholy crusade”. Återigen en licens från No Fashion Records.

Såvida jag inte råkat missa något är detta allt Metal Blade hade att erbjuda sina svartmetalltörstande kunder under denna tidsrymd. Räknar vi bort alla licenser så blir listan väldigt kort. Listan på life metal-band på den etiketten är emellertid kilometerlång. Jag tittar på er, Armored Saint. Tvi tvi tvi.

Det är ingen hemlighet att Metal Blade var sena på pucken och hade dålig koll när det kom till svartmetall. Istället var det primärt Nuclear Blast och Century Media som vädrade morgonluft och delade ut skivkontrakt till höger och vänster. Metal Blade hade Ancient. Ett i grunden bra band som via omständigheter bortom allas kontroll ballade ut fullkomligt. När de till slut fick lite ordning igen via ”Night visit” var loppet redan kört.

Eller var det verkligen kört?

aphazelI Skandinavien var intresset för Ancient rekordlågt redan innan millennieskiftet kom. I Sydeuropa var det dock andra bullar. Jag minns att jag turnerade med ett schweiziskt gäng för en massa år sedan som skröt att de minsann kände Aphazel och att de delat medlemmar med Ancient. De blev skitsura när vi svenskar, helt oberoende från varandra, höjde på ögonbrynen och fnissade. Inte ett hånfullt fniss utan ett fniss som uppstår när man hör något genuint festligt. De där schweizarna var för övrigt världens sämsta band och sångaren hade man mer än gärna kastat av bussen. Då Aphazel flyttat till Italien var det många italienare och andra närliggande folkslag som var stolta över Ancient. Det var som deras band nu. Med tanke på hur genomvärdelös italiensk svartmetall i regel är så förstår jag varför de tog Ancient till sina hjärtan.

Vad vet vi mer?

Vi vet att Grom och Jesus Christ! hoppade av skutan inte långt efter att ”Night visit” släpptes. Vi vet att George Clooney dundrade in med sin motorcykel på Jesus Christ!s tomt i vad jag antar var en oAncient-relaterad historia. Mitt rättstavningsprogram gillade INTE den meningen.

http://www.nj.com/hudson/index.ssf/2007/09/weehawken_man_helps_george_clo.html

aphaz5Vi vet att Morfeus från Limbonic Art hoppade in som gitarrist i Ancient 2008. Vi vet att Nick Barker blev Ancients nya trummis 2009. Vi vet att Aphazel blev kristen 2010 och kortade senare ner sitt artistnamn till Zel. Vi vet att Zel flyttade till Grekland. Vi vet att det turnerades en del, bland annat i Sydamerika. Det mest bisarra var när Ancient under denna era vid något tillfälle spelade live UTAN Aphazel! Ett Ancient utan Aphazel är som Udo utan Udo. Vi vet att Ancient jobbade på en ny platta redan runt 2010 men att den av ex antal anledningar inte släpptes förrän 2016.

Det är mycket man vet, men samtidigt så mycket som man inte vet. När det kommer till Ancient då. Livet i allmänhet har man blykoll på. Det är därför jag lagt overkligt många timmar på att skriva om Ancient.

Det finns bara sorg.

/Hatpastorn

4 svar till “Förintelseförsamlingens Ancient-kvartal. 2005 – 2016.”

  1. Vad är det där om Clooney? Och vad är det där för länk?

  2. Sakligt och koncist. Bra där.

  3. Har ni också upptäckt att Aphazel har uppgraderat nitarna på sin hjälm?
    Kolla in senaste bandfotot och jämför med ett äldre. Eller har han införskaffat en helt ny hjälm? Frågorna är många.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: